Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  Ereğli’de sağlık skandalı!
Ereğli’de sağlık skandalı!
 
   

     Zonguldak İl Genel Meclisi’nin köylülerden gelen yoğun şikayetler üzerine, 5 Aralık 2012’deki toplantısında, Zonguldak ve ilçelerinde faaliyet gösteren büyükbaş ve küçükbaş hayvan çiftlikleri ile tavuk çiftliklerinin atık bertarafının incelenmesi için komisyon kurulmasına karar verildi. İl Genel Meclisi İmar ve Bayındırlık, Sanayi ve Ticaret, Tarım, Çevre ve Sağlık ile Köylere Yönelik Hizmetler komisyonlarının yanı sıra Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü ile DSİ teknik görevlilerinin yer aldığı 10 kişilik komisyon tarafından, ilk olarak Ereğli, Alaplı ve Zonguldak Merkez ilçede incelemeler yapıldı.
     Bin 700 büyükbaş, 122 küçükbaş hayvan besi çiftliği ile 215 tavuk çiftliğinin bulunduğu Zonguldak’ta, inceleme ve denetim yapılan söz konusu üç ilçe ile ilgili hazırlanan raporlar İl Genel Meclisi’nin 4 Şubat’taki toplantısında Meclis’e sunuldu.

     EREĞLİ’DEKİ İNCELEMELERDEN ÜRKÜTEN SONUÇLAR ÇIKTI
     Komisyonun, Ocak ayında Ereğli ve bağlı köylerinde yaptığı denetimler sonucu hazırladığı rapor ise çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı. Ereğli’ye bağlı köylerdeki büyükbaş ve küçükbaş hayvan çiftlikleri ile tavuk çiftliklerinin tamamının, işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmadan faaliyet gösterdiği belirtilen raporda, bu çiftliklerin atıklarının da hiçbir önlem alınmaksızın gelişigüzel çevreye bırakıldığı ifade edildi. Rapora göre, Ereğli’nin köylerindeki çiftliklerin katı ve sıvı atıkları derelere karışıyor. Bazı çiftliklerden çıkan atıkların da sondaj kuyularına karışma ihtimali tespit edildi.
     Ereğli’ye bağlı köylerdeki çiftliklere yönelik yapılan incelemeler sonucu hazırlanan raporda, şu ifadelere yer verildi: “İl Genel Meclisimizin 05.12.2012 tarih ve 178 sayılı kararı gereğince komisyonlarımıza havale edilen; ilimiz ve ilçelerine bağlı köylerimizde büyükbaş ve küçükbaş hayvan çiftlikleri ile tavuk çiftliklerinin katı-sıvı atıklarının nerelere döküldüğü ve nerelere atıldıklarıyla ilgili 2013 yılı Ocak ayında Karadeniz Ereğli ilçesine bağlı köylerimizde çalışmalar yapılmıştır. Karadeniz Ereğli ilçesine bağlı köylerdeki büyük ve küçükbaş hayvan çiftliklerinde oluşturulan teknik komisyonla beraber yaptığımız çalışmalar sonucunda; bazı kanatlı hayvan çiftliklerinde kümes yıkanmasından çıkan suların biriktirildiği deponun tabanının beton olmadığı anlaşılmıştır. Ayrıca; atığın köylüler tarafından fındık bahçelerinde kullanıldığı beyan edilmiştir.
     Bazı tesislerde ise tesisten çıkan katı atıkların yağmur suları ile birlikte sondaj kuyusuna karışma ihtimalinin olduğu gözlemlenmiştir. Büyük kapasiteli büyükbaş süt sığırcılığı çiftliklerinde sıvı atıkların yer altı suları ile birlikte çiftliğin önünden geçmekte olan mevcut dereye karıştığı, bazılarında ise çiftlikten çıkan katı ve sıvı atıkların önlem alınmadan direk dereye verildiği ve bazı tesislerin işyeri açma ve çalışma ruhsatının olmadığı tespit edilmiştir. Çoğu çiftliğin ise yerleşim yerleriyle iç içe olduğu ve imar uygulamasının olmadığı tespit edilmiştir. Genel olarak; Karadeniz Ereğli ilçesinde bulunan büyükbaş ve küçükbaş hayvan ile kanatlı hayvan besi çiftliklerinin tamamının işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmadan faaliyet gösterdiği, imar uygulamalarının yapılmadığı, katı ve sıvı atıkların gelişi-güzel çevreye bırakıldığı tespit edilmiştir.”


     TERZİ: GELİR OLACAK DİYE VATANDAŞLARI RİSKE EDEMEYİZ
     Raporlar üzerine, İl Genel Meclisi çiftliklerde tespit edilen eksiklerin giderilmesi için çiftlik sahiplerine Ağustos ayına kadar süre tanıdı. İl Genel Meclisi Başkanı İsmail Terzi rapor konusunda yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: “Köylerimizdeki bazı büyükbaş ve küçükbaş hayvan çiftliklerinin atıklarının maalesef bulundukları bölgeleri olumsuz derecede etkilediğini gördük. Bunlar hem bizleri hem de vatandaşları rahatsız etmeye başladı. Bu hayvan atıklarının çevreye olumsuz etkileri, bizim evsel atıklardan daha misli olduğu anlaşıldı. Dere ve ırmak yataklarında olan bizim keson kuyularımız, sondajlarımız var. Buralara karışma ihtimali yüksek yerler. Hava kirliliği ve koku yayma özelliği de çok fazla. Araştırmanın sonucu Meclise geliyor. Bize sunulan rapor da pek iç açıcı değil. Bir köyde iki kişi tavuk çiftliği kuracak maddi gelir elde edecek diye, bizim o köyde yaşayan bütün vatandaşlarımızı riske etmememiz lazım. Bundan sonra daha sıkı bir çalışma yapacağız. Bunları artık disiplin altına almak zorundayız.”
(ereglibulteni)
 
 
Yorumlarınız
 
IP   3.144.36.141  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
29 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde çıkan fırtınada batan Kafkametler gemisinin yüzeye çıkarılan parçasında k..
29 Nisan 2024
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde direksiyon hakimiyetini kaybeden tır sürücüsü önce istinat duvarına so..
29 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesine bağlı Subaşı köyünde meydana gelen trafik kazasında 1 kişi ağır yaralandı...
29 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde müstakil binada çıkan yangın çevredekilere korku dolu anlar yaşattı...
27 Nisan 2024
Türkiye'nin yassı ve uzun çelik üretebilen tek entegre tesisi olan OYAK Maden Metalürji Şirketlerind..
27 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi, 19 Kasım felaketinde zarar gören Sevgi, Barış, Dostluk Plajları’nda sezon ön..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır