Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  Alabaş: Yeraltında taşeron olmaz
Alabaş: Yeraltında taşeron olmaz
 
   

     Kdz. Ereğli’ye bağlı Kandilli beldesindeki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessese Müdürlüğü Ocağı’nda 7 Mart 1983’de meydana gelen grizu faciasında yaşamını yitiren 103 madenci için anma töreni düzenlendi. Sabah saat 07.45’deki anma törenine madencilerle birlikte sendika yöneticileri ve siyasiler katıldı. Törende bir konuşma yapan Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, bugüne kadar 5 bin maden şehidi verdiklerini belirterek, “165 yıldır bölgede Türkiye ekonomisine can vermek, Türkiye ekonomisini kalkındırmak için alın teri döktük. Can verdik, kan verdik. 5 bin madenci şehidi ile emeğin Başkenti unvanını alırken bu işi ağır bedeller vererek öğrendik. Dünyadaki ekolojik gelişmeleri de göz önüne alarak bu işi en sağlıklı bir şekilde yapmaya başladık.” dedi.



     2004 yılında taşeron firmalarının TTK’ya girdikten sonra iki ayrı facianın yaşandığını söyleyen Alabaş, “Artık bu acıları unuttuk derken 17 Mayıs 2010 tarihinde Karadon’da, yine 7 Ocak 2013 tarihinde Kozlu’da taşeron şirketin çalıştığı alanlarda bu kazaları yeniden yaşamaya başladık. Biz 2004 yılından itibaren taşeron sisteminin Türkiye Taşkömürü Kurumu’na sokulduğunda böyle kazaların yaşanabileceğini, TTK’nın bilgisini birikimini tecrübesinin bu işleri yapmaya elverişli olduğunu defalarca uyardık. Yeraltında taşeron olmayacağını, bu acıları bizim unuttuğumuzu, artık böyle acılar yaşamak istemediğimizi belirttik. Biz buradan bir kez daha tekrar ediyoruz. TTK Türkiye’nin madencilik açısından en tecrübeli kurumudur. Bu tür iş kazalarını yaşamak istemiyoruz. Hazırlık işlerinin taşeron vasıtasıyla değil, bu işi en iyi bilen TTK tarafından yapılmasını istiyoruz.” dedi.

     ARMUTÇUK’TA YENİ KUYU
     Türkiye Taş Kömürü Kurumu Genel Müdürü Burhan İnan ise konuşmasında iş güvenliğine dikkat edilmesinin altını çizdi. Armutçuk Müessesesi’nde yeni kuyu çalışmalarının başladığını dile getiren İnan, Armutçuk Müessesesi’nde çıkan yangını fark eden işçinin dikkati sayesinde büyük bir felaketin eşiğinden dönüldüğünü söyledi. İnan konuşmasında, şu görüşlere yer verdi: “Armutçuk’ta artı 200 ile eksi 700 kodları arasında yeni bir kuyu projesini hayata geçirdik. Bunun yerini belirledik. Şu anda Maden Tetkik Arama (MTA) tarafından pilot sondajlar yapılıyor. Bu kuyu eksi 700’e gelindiğinde ve galerileri sürüldüğünde Armutçuk’ta çok daha mükemmel bir havalandırma sistemi tesis edilecek. Nakliyat kolaylaşacak, işçimiz 10 dakikada ocağında olacak, 10 dakikada kuyudan dışarıya çıkacak. Bu üretimi de çok olumlu yönde etkileyecek. Ancak özellikle ben bu projenin tam bir iş güvenliği projesi olduğunu düşünüyorum. Bu kuyu hayata geçtiğinde şu anda kullanmakta olduğumuz kuyuyu hava dönüş kuyusu yapacağız. Yeni kuyumuzdan temiz havamızı vereceğiz. Yine aynı şekilde ana aspiratörlerimizi değiştiriyoruz. Burası için yeni aspiratör imal edildi. Aspiratör binası ihale edildi. Bu yıl inşallah aspiratörü yerine monte edeceğiz. Bu ve benzeri çalışmayı biz idare olarak yürütüyoruz. Ancak sözlerimin başında da ifade ettiğim gibi iş güvenliği konusu hepimizin el atması gereken, hepimizin elini taşın altına koyması gereken bir konudur. Bu konuda bilinçlenmek çok önemlidir. Geçtiğimiz yıl örneğin bir işçi kardeşimiz bir yangını haber verdi. Biz işçi kardeşimizin duyarlılığı sayesinde Armutçuk Müessesesi’ni çok büyük bir felaketten kurtardık. Bu ve benzeri örnekleri çoğaltmamız mümkün.”



     Yapılan konuşmaların ardından Kur’an-ı Kerim okundu ve hayatını kaybeden maden işçileri için dua edildi. Mevlit şekeri ve gülsuyunun ikram edildiği törenin sona ermesinin ardından işçiler, kuyu başında kafese binerek madene indi. Anma törenine; Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü Burhan İnan, Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Alaplı Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu Kandilli Belediye Başkanı Nihat Saral, Gökçeler Belediye Başkanı Bekir Çolak, AK Parti Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır ve Yönetim Kurulu üyeleri, AK Parti Alaplı İlçe Başkanı Faruk Çaturoğlu ve yönetimi, CHP Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal ve yönetimi, CHP ve AK Partili İl Genel Meclis üyeleri, Amele Birliği Başkanı Hasan Yılmaz katıldı.
 
 
Yorumlarınız
 
IP   3.142.53.216  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
15 Mayıs 2024
OYAK Maden Metalürji Şirketleri bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye’nin küresel çelik gücü Erdemir,..
15 Mayıs 2024
Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı müesseselerde çalışan maden işçileri, Genel Maden İşçileri S..
13 Mayıs 2024
Geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren önceki dönem İmar Müdürü ve Başkan Danışmanı Mustafa Kı..
13 Mayıs 2024
Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) tarafından, Doç. Dr. Vildan Hilal Akçay ile..
10 Mayıs 2024
OYAK Maden Metalürji Şirketlerinden Erdemir Mühendislik, Kuzey Amerika Bölgesi’nin en büyük demir-çe..
07 Mayıs 2024
Karadeniz Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) tarafından, “Planlı Eskitme Stratejisi..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır