Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  Başbuğ’a müebbet istendi
Başbuğ’a müebbet istendi
 
   

Duruşmada savcı Mehmet Ali Pekgüzel esas hakkındaki görüşünü açıkladı. Savcı Pekgüzel, 2 bin 271 sayfadan oluşan mütalaayı, özetleyerek okuyor. Pekgüzel´in mahkemeye sunduğu mütalaasında yer alan açıklamalar şöyle:
     -Savcı “Ergenekon örgütünün varlığı tespit edilmiştir” dedi.
     -Ümraniye´de bombaların bulunduğu evde oturan Salih Kunter, Süleyman Esen ve Ali Yiğit’in beraati istendi.
     -Adem Uzun ve Erdal İrten’in beraati istendi.
     -Mütalaada, dava açıldıktan sonra yaşamanı yitiren İlhan Selçuk, Engin Aydın ve Murat Özkan’ın da dosyalarının ölüm nedeniyle ayrılması talep edildi.
     -Sedat Peker, Semih Tufan Gülaltay, Mehmet Bora Perinçek, Ali Yasak, Emin Şirin, Güler Kömürcü Öztürk ve Tanju Güvendiren de bulunduğu 96 sanığın TCK’nin 314/2’inci maddesi uyarınca “Ergenekon terör örgütüne üye olmak” suçundan ceza verilmesi talep edildi. Buna göre sanıkların 7.5 yıldan 15’er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları öngörülüyor
     -Sedat Peker ve Semih Tufan Günaltay’ın da aralarında bulunduğu 96 sanık hakkında silahlı örgüt üyeliği iddiasıyla 7,5 yıl ile 15 yıl arasında hapis istedi.
     -İlker Başbuğ’un da aralarında bulunduğu 10 sanık hakkında “örgüt yöneticiliğinden” ceza verilmesine gerek olmadığı belirtildi.
     -Eski Genelkurmay başkanı İlker Başbuğ, emekli Orgenaral Hasan Iğsız, emekli Orgenaral Nusret Taşdeler, emekli Orgenaral Hurşit Tolun, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, rahatsızlığı nedeniyle bir süredir duruşmalara katılamayan eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, tutuksuz yargılanan fakat 28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklanan eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz ve gazeteci Tuncay Özkan’ın da dahil olduğu 10 sanık hakkında “TCK’nın 312/1 maddesi: Hükümetin cebir ve şiddet kullanarak ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen yada tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs” iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi.
     -“Darbeye teşebbüs” ve “kasten adam öldürmek” suçlarından Alparslan Arslan hakkında 4 kez müebbet istendi.
     -Bedrettin Dalan, emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı, eski MİT görevlisi Özel Yılmaz, Emrah Gönenci, Saipir Deblevidz ve Turhan Çömez’in de aralarında bulunduğu 5 firari sanığın dosyalarının ayrılması talep edildi. (Eski MİT görevlisi Özel Yılmaz’ın dosyasının MİT görevlileriyle ilgili çıkarılan yasa gereği izin alınması gerektiği gerekçesiyle ayrıldığı kaydedildi)
     -Danıştay saldırısıyla ilgili Süleyman Esen ve Salih Kunter’in beraatini istendi.

     DURUŞMADA TARTIŞMA
     Duruşmada mütalaa okunurken tartışmalar çıktı. Avukatlar taleplerinin karara bağlanmasını istedi. Mütalaanın okunmasına ara verildi. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi´nde oluşturulan salonda görülen duruşmaya, CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, gazeteci Tuncay Özkan ve emekli orgeneraller Hasan Iğsız ile Hurşit Tolon’un da aralarında bulunduğu 41 tutuklu sanık katıldı. Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Ankara GATA’da tedavi gören Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler, emekli tuğgeneraller Veli Küçük ve Levent Ersöz ile İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in de aralarında bulunduğu 26 tutuklu sanık ise duruşmaya gelmedi.

BAŞBUĞ: SİNDİREMİYORUM
Ergenekon davasında hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, bugün Silivri Cezaevi´nde Erzurum Baro Başkanı Faruk Terzioğlu ile görüştü. Erzurum Barosu Başkanı Terzioğlu, görüşmeyle ilgili bilgi verdi. Terzioğlu, Başbuğ ile mütalaannın açıklandığı saatlerde yaptığı görüşmeyle ilgili yaptığı açıklamada, Başbuğ´un hakkındaki suçlamalarla ilgili olarak, "Bu suçlama onuruma dokunuyor. Ben Türkiye Cumhuriyeti´nin 26. Genelkurmay Başkanıyım. Böyle bir silahlı terör örgütü üyeliğiyle suçlanmak tirajikomik bir durum. Hakkımızda verilecek kararı biliyorum. Takdiri Türk milletine bırakıyorum. Bunun içinde savunma yapmayacağım" dediğini belirtti.
Baro Başkanı Faruk Terzioğlu ANKA´ya yaptığı açıklamada emekli Orgeneral İlker Başbuğ´un, "Hayatımda hiç hukuksuz davranmadım. Demokrasiye olan bağlılığım da ortadadır" dediğini vurguladı. Terzioğlu, "Sayın Başbuğ, hayatının son 20 yılını terörle mücadele ile geçirdiğini ifade etti. Başbuğ, Kara Kuvvetleri Komutanı ve Genelkurmay Başkanı olduğu yıllarda da, birilerinin düşündüğü ve iddia ettiği şekilde değil, bütün maddi ve manevi varlığını ortaya koyarak, ülkemizin başına bela edilen terör sorununun ortadan kaldırılması için çalıştığını anlattı. Bu çalışmalarına da çok kişinin tanıklık ettiğini belirten Sayın Başbuğ, ´Şimdi bana terör örgütü yöneticisi diyenlere şaşarım´ dedi. Hakkındaki suçlamaların onuruna dokunduğunu ve sindiremediğini de vurgulayan Başbuğ, bu nedenle mahkemede savunma yapmayacağını söyledi" diye konuştu.
(cumhuriyet)
 
 
Yorumlarınız
 
IP   3.135.194.251  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
15 Mayıs 2024
OYAK Maden Metalürji Şirketleri bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye’nin küresel çelik gücü Erdemir,..
15 Mayıs 2024
Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı müesseselerde çalışan maden işçileri, Genel Maden İşçileri S..
13 Mayıs 2024
Geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren önceki dönem İmar Müdürü ve Başkan Danışmanı Mustafa Kı..
13 Mayıs 2024
Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) tarafından, Doç. Dr. Vildan Hilal Akçay ile..
10 Mayıs 2024
OYAK Maden Metalürji Şirketlerinden Erdemir Mühendislik, Kuzey Amerika Bölgesi’nin en büyük demir-çe..
07 Mayıs 2024
Karadeniz Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) tarafından, “Planlı Eskitme Stratejisi..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır