Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  “Milli şuurumuzun artması Çanakkale’den geçiyor”
“Milli şuurumuzun artması Çanakkale’den geçiyor”
 
   

     Kdz. Ereğli Gönüllü Eğitimciler Derneği (ERGED) tarafından “Çanakkale Zaferi” konulu anma programı düzenlendi. ERGED tarafından Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen “Çanakkale Zaferi ve Çanakkale Şehitleri” anma programında saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Dernek Başkanı Murat Kara, Japonya’nın milli şuurunu Hiroşima ve Nagazaki üzerinden kurduğunu aktardı. Kara, Türk milli şuurunun da “Çanakkale” daha iyi bilindikçe arttığını söyledi. Bugün ihtiyaç duyulan en önemli şeyin milli şuur eksikliği olduğunu ifade eden Kara, bu anlamda 98. yılını idrak edilen her kelimesiyle onur duyulan Çanakkale Zaferi’ni birlikte yeniden anmak, ecdadı yeniden hatırlamak, onların hatırasına yeni bir şeyler ilave edebilmek için bu etkinliği düzenlediklerini ifade etti.

     JAPONLARIN HİROŞİMASI, TÜRKÜN ÇANAKKALESİ
     Kara şunları kaydetti: “1985 veya 1986 yılında Türkiye’ye gelen bir Japon heyetinin dönemin Milli Eğitim Bakanı Vehbi Dinçerler ile aralarında geçen bir olayı aktarmak istiyorum. Japon heyeti ülkemizi ziyarete geliyor ve Milli Eğitim Bakanı’na ‘Sayın Bakanım, sizin ülkenizde gençlerde bir milli şuur eksikliği gördüm’ diyor. Bakanımız soruyor, ‘Peki siz nasıl yapıyorsunuz?’ diye. Japon heyetinin başkanı şöyle cevap verir: ‘Biz okula yeni başlayan öğrencilerimizi Hiroşima ve Nagazaki’ye götürürüz, canlı adına hiçbir şeyin yaşamadığı o bölgeyi gezdiririz. Ardından da sesten hızlı giden trenlere bindiririz, bizim çocuklar teknolojiyle beyinleri zonklamış gibi olur. Ve onlara şunu söyleriz; evet çocuklar, çalışırsanız bundan hızlısını yaparsınız. Ama eğer çalışmazsınız, işte gördünüz, ondan daha kötü olursunuz’ diyor. Bizim yetkililerimiz bu örnek verilince, ‘İyi ama bizim Hiroşima’mız, Nagazaki’miz yok, -o dönem için- hızlı trenimiz de yok. Biz ne yapalım?’ deyince, Japon heyet, ‘Sizin buna ihtiyacınız yok, sizin Çanakkale diye bir yeriniz var. Yetişmekte olan gençlerinizi oraya götürür, orada yaşanan olayları ona anlatırsanız, yetişen neslinize güçlü bir milli şuur kazandırırsınız’ diyor. Biz de görüyoruz ki 90’lı yıllardan bu yana artan bir sevgi seli halinde Çanakkale ruhu canlanıyor. Gençlerimiz, yetişkinlerimiz, yediden yetmişe herkes oraya gitmek istiyor. Biz de tavsiye ediyoruz. Öğrencilerimizle de bunları paylaşıyoruz. Gitmek isteyen arkadaşlara orayla ilgili çok güzel kitaplar var. Onları okumalarını tavsiye ediyoruz. Ön bilgi olmaksızın ziyaret etmek çok bir şey ifade etmeyebilir. Gitmeyenlerin bir an önce gidip görmelerini ve bu memleketin, bu toprakların tapusunun nasıl alındığını herkesin yerinde değerlendirmesini diliyorum.”
     Kara, katılımlarından dolayı izleyicilere ve anma programına destek veren öğretmenler ve Güzel Sanatlar Anadolu Lisesi ekibine teşekkür etti. Programda ERGED faaliyetlerini tanıtan sinevizyon gösterisi de gerçekleştirildi. Köseler İlköğretim Okulu Sınıf Öğretmeni Mahir Kara’nın ‘Melek Yüzlü Şehitler’ isimli şiiri seslendirmesinin ardından “Çanakkale Savaşı” temalı kısa film gösterisi yapıldı. Kızılcapınar İlkokulu Öğretmeni Selim Yiğit’in şiir okumasının ardından, Ereğli Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Gürdal Özçakır, Osmanlı Devleti’nin 1. Dünya Savaşı’na katılmasından başlayarak Çanakkale Zaferi ile sonuçlanan muharebelerin tarihçesini ve arka planını anlattı. Özçakır, cephede siperleri çökertmek üzere lağım kazma faaliyetlerine Zonguldak’ta kömür madenlerinde lağımcı olarak çalışan maden işçilerinin de bulunduğuna dair yazışmalar olduğunu belirterek, maden işçilerinin Çanakkale savaşına katıldığını söyledi. Anma programında Erdemir Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin Çanakkale ve kahramanlık türkülerinden oluşan konseri de yer aldı. Programı Milli Eğitim Şube Müdürleri, eğitimciler ve vatandaşlardan oluşan kalabalık bir topluluk izledi.
 
 
Yorumlarınız
 
IP   13.58.39.129  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
15 Mayıs 2024
OYAK Maden Metalürji Şirketleri bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye’nin küresel çelik gücü Erdemir,..
15 Mayıs 2024
Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı müesseselerde çalışan maden işçileri, Genel Maden İşçileri S..
13 Mayıs 2024
Geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren önceki dönem İmar Müdürü ve Başkan Danışmanı Mustafa Kı..
13 Mayıs 2024
Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) tarafından, Doç. Dr. Vildan Hilal Akçay ile..
10 Mayıs 2024
OYAK Maden Metalürji Şirketlerinden Erdemir Mühendislik, Kuzey Amerika Bölgesi’nin en büyük demir-çe..
07 Mayıs 2024
Karadeniz Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) tarafından, “Planlı Eskitme Stratejisi..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır