Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  Emekli olmayı beklerken yaş mağduru oldular
Emekli olmayı beklerken yaş mağduru oldular
 
   

     Emeklilikte Yaşa Takılanlar Grubu adına AKP Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır’ı ziyaret eden grup üyeleri Nizamettin Aydemir, Atanur Işık ve Belma Engin, hazırladıkları raporu Çakır’a sunarak yardım istediler. Ziyarette konuşan Nizamettin Aydemir, 1999 yılında çıkan bir kanun ile mağdur olduklarını belirterek, şöyle dedi: “Bizlerin emeklilik hakkının, erken emeklilikle hiçbir ilgisi yoktur. Eski yasaya göre çalışma hayatına başladık ve eski yasaya göre emeklilik hakkımızı istiyoruz. Bizler 1999 yılı öncesi çalışanlar olarak, işe başladığımızda emeklilik için kadınlarda 20 yıl sigortalılık süresi ve yaklaşık 5 bin prim gün, erkeklerde ise 25 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin prim gün ödemesi koşulu ile emeklilik hakkına kavuşabiliyorduk. Ancak, 1999 yılı ve öncesi işe başlayanlar için kademeli yaş şartı getirildi. Yani bizler emeklilik için, gereken sigortalılık süresi ve prim gün sayısını tamamladık ancak emekli olmak için yaşı beklemekteyiz. 1999 yılında çıkan 4447’nolu kanun ve 2002’de yasalaşan 4759’nolu kanun ile yürürlüğe giren kademeli yaş mağdurlarıyız.”
     Emeklilik yaşını düzenleyen yasa ile mağdur duruma düştüklerini belirten Atanur Işık ise, “Yasanın geriye doğru haksız bir uygulama sonucunda, ciddi mağduriyet yaşamaktayız. 40-49 yaşında işsiz kalan biz çalışanların, iş bulma şansı yok denecek kadar azdır. 10-15 yıl işsiz kalarak hiçbir geliri olmadan, geçinmemiz çok zor. Yaşlısın denip işe alınmıyoruz, yaşınız emeklilik için genç denip, emekli de edilmiyoruz. Yaş beklerken sağlıktan yararlanamıyoruz. Kademeli yaş uygulaması sonucunda emekliliği 2 ila 15 yıl uzayan bizlerin, emekli edilmesi halinde yerimize yeniden genç istihdam sağlanacaktır, bu sayede işsizlik de bir nebze alacaktır.” şeklinde konuştu. Her platformda yaşadıkları sorunu kamuoyuna açıklamaya çalıştıklarını ve sosyal medyada da örgütlendiklerini anlatan Belma Engin de, “1999 yılı ve öncesi çalışanları olarak, gereken sigortalılık süresini ve prim gün sayısını tamamladığımızdan dolayı, yaşı beklemeden elimizden alınan emeklilik hakkımızın geri verilmesini istiyoruz. Bu konuda, hükümetin bir temsilcisi olarak, sizlerden destek istiyoruz.” dedi.
     AKP Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır da, grup üyelerinin yaşadıkları sorunları milletvekillerine aktaracağını belirterek, “Bu yasa AK Parti hükümetleri öncesi kanunlaşmış bir yasa. Böyle olsa dahi, toplumumuzun her kesiminin yaşadığı bir sorun varsa, o sorun bizim sorunumuzdur. Hazırladığınız raporu inceleyip, Meclise taşınması noktasında Zonguldak milletvekillerimize aktaracağım.” diye konuştu.
(ereglibulteni)
 
 
Yorumlarınız
 
IP   18.189.188.111  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
15 Mayıs 2024
OYAK Maden Metalürji Şirketleri bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye’nin küresel çelik gücü Erdemir,..
15 Mayıs 2024
Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı müesseselerde çalışan maden işçileri, Genel Maden İşçileri S..
13 Mayıs 2024
Geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren önceki dönem İmar Müdürü ve Başkan Danışmanı Mustafa Kı..
13 Mayıs 2024
Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) tarafından, Doç. Dr. Vildan Hilal Akçay ile..
10 Mayıs 2024
OYAK Maden Metalürji Şirketlerinden Erdemir Mühendislik, Kuzey Amerika Bölgesi’nin en büyük demir-çe..
07 Mayıs 2024
Karadeniz Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) tarafından, “Planlı Eskitme Stratejisi..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır