Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  Belediye’den emlak vergisi ve su bedeli yanıtı
Belediye’den emlak vergisi ve su bedeli yanıtı
 
   

     Belediye’nin açıklamasında, ERDEMİR’in yaptığı emlak vergisi ve su bedeli açıklamasının hayretle karşılandığı belirtilirken, “Avrupa’nın sayılı şirketleri arasında yer alan ERDEMİR’i yönetenlerin, hala ve ısrarla halkı yanlış bilgilere yönlendirmek arzusunu taşıdıklarını ve verdiğimiz onca bilgiye rağmen, emlak vergisi değerlerinin Belediyemiz tarafından belirlendiğini iddia edebilecek kadar bilgisiz olduklarını görmek bizleri üzmektedir.” denildi. Açıklamada, ERDEMİR tarafından dile getirilen Kızılcapınar Barajı’ndaki yüzde 29’luk Belediye payına karşılık 18 milyon liralık ödemenin, 24 yıldır neden hiç gündeme getirilmediği de sorgulanırken, bu konuda Belediye’nin tek muhatabının Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü olduğu anımsatıldı. Belediye’nin açıklamasında, “Ortada tek bir resmi evrak bile olmadan kime, ne ödemesi yapılacaktır? O protokol ERDEMİR’in değil, devletin meselesidir ve protokol imza altına alındığı gün, Karadeniz Ereğli belediyesi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazırdır. Karadeniz Ereğli Belediyesi olarak, üzerimize atılı olan bu tutarı ERDEMİR yöneticilerinin keyiflerine göre değil, DSİ’nin şartlarına uygun olarak ödeyeceğiz.” ifadelerine yer verildi.

     “OSB’LER SANAYİ BÖLGELERİNE EMSAL GÖSTERİLEMEZ”
     ERDEMİR’in açıklamasındaki emlak vergisi bedelindeki artışa da değinilirken, şunlar kaydedildi: “Emlak vergisi oranlarını belirleyen tek organın Takdir Komisyonu olduğunu belirtmemize rağmen hala bu oranlardan Ereğli Belediyesi’ni sorumlu tutmanın ve kelimenin tam anlamıyla siyaset yapmanın ne manası vardır? ERDEMİR yöneticilerinin yerel basına yaptıkları açıklamada, ERDEMİR fabrika sahasının bulunduğu yerleşim birimlerinin emlak vergisi oranlarının belirlenmesinde Organize Sanayi Bölgeleri değerlerinin baz alınması gerektiğini ifade etmeleri şaşkınlığımızı en üst noktaya çıkarmıştır. Hayretler içerisindeyiz. Bu kadar cahilce bir açıklama nasıl yapılabildi; bunu da anlamakta zorluk çekiyoruz. ERDEMİR gibi bir Avrupa şirketini yöneten kişiler, nasıl olur da bir kentin OSB’sinin emlak değerlerinin özel yasalarla belirlenebildiğini, sanayici ve yatırımcıyı teşvik etmek amacıyla OSB’lerde bu teşvik yasalarına göre karar alındığını dahi bilmeyecek durumda olabilirler? ERDEMİR yöneticileri, OSB’de uygulanmakta olan 25 TL/metrekarelik emlak vergisi değerinin aynısını şirketleri için talep etmekle, sadece bizim değil, kamuoyunun gözünde de komik duruma düşmüşlerdir. Çünkü, OSB’ler, ağır sanayi bölgelerine emsal ve eşdeğer gösterilemez. OSB’lerin statüleri farklıdır. OSB’lerde temel amaç sanayici ve yatırımcıyı teşvik etmek olduğu için fiyatlar her konuda farklıdır.”

     “ERDEMİR’İN ASIL SORUNU ECRİMİSİLDİR”
     Belediye tarafından yapılan açıklamada, ülkenin diğer sanayi bölgelerine ait emlak vergisi oranlarından verilen örnekler de tekrar belirtilirken, şöyle devam edildi: “2009 yılında toplanan Emlak Vergisi Takdir Komisyonu’nun belirlediği emlak vergisi oranlarına, 2013 yılında toplanan komisyon tek lira dahi zam yapmamıştır. Açık açık vurguluyoruz: ERDEMİR’in asıl sorunu emlak vergisi oranları değildir. Zaten sorunun bu olmadığını, aylar süren toplantılarımızda da kendilerinden sıkça duyduk. ERDEMİR’in asıl sorunu Hazine’ye yüklü miktarlarda ödemek zorunda kaldıkları ecrimisil bedelleridir. Bu ecrimisil bedellerini ödemek yerine, ecrimisil ödemek zorunda kaldıkları alanları kiralayarak işlerini daha kolay hale getirebilmeleri mümkün olan ERDEMİR yetkililerinin, bölgemiz siyasileri ile bu konuda görüş alışverişi yapmak kendilerinden yardım istemek varken, konuyu saptırarak ve sürekli emlak vergisi oranlarını bahane ederek Karadeniz Ereğli Belediyesi’ni ERDEMİR düşmanı gibi gösterme niyeti taşıyan tutumlarını anlayabilmek mümkün değildir. Biz kendilerine önemli bir çağrıda bulunuyoruz: Siz, emlak vergilerini bahane ederek bu kentin halkını yanlış bilgilerle yönlendirmeye çalışacağınıza asıl, Hazine ile olan sorunlarınızı çözün.”

     “BELEDİYE’Yİ HEDEF ALMAK FAYDA SAĞLAMAZ”
     Şirketin açıklamasında, Belediye’nin suyu ucuza alarak halka pahalı sattığı iddiasının yer aldığı anımsatılırken, şu görüşlere yer verildi: “ERDEMİR yöneticileri, Ereğli Belediyesi’nin suyu kendilerinden ucuza alıp halka pahalı sattığını iddia ederek kelimenin tam anlamıyla, en önemli yaşam kaynaklarımızdan biri olan su üzerinden siyaset yapmaktadırlar. Uzun yıllardır halkımızın sağlıklı ve güvenilir içme suyu kullanmasını sağlamaya yönelik hiçbir fedakarlıktan kaçınmadıklarını belirten ERDEMİR yetkilileri, metreküp başına ortalama 35 kuruş bedel ile Belediyemize su verdiklerini ancak Belediye’nin de bu suyu pahalıya sattığını iddia ederek halk ile Belediyemizi karşı karşıya getirmek gibi bir senaryo yazmanın peşine düşmüşlerdir. Bu yaklaşım düpedüz siyaset yapmaktır. Şirkete siyaseti karıştırmak, ERDEMİR gibi bir dünya devinin yöneticilerine yakışmamaktadır. ERDEMİR yöneticilerine, böyle siyaset yapmalarını tavsiye eden siyasi partiler ya da siyasiler mi var acaba, bunu da merak ediyoruz. Zira, Belediyemizin suyu ucuza alıp pahalıya sattığını iddia etmek, bazı siyasi kesimlere hoş görünmek kaygısı ile yapıldığı belli olan şovdan başka bir şey değildir. Bu iddia, halkı Ereğli Belediyesi’ne karşı kışkırtmaktır. Bu, açık bir dille ifade ediyoruz ki, çok tehlikeli bir oyundur. ERDEMİR’i yönetenlerin bu oyundan en kısa zamanda vazgeçmelerini diliyoruz. ERDEMİR’i yönetenler, siyasi emeller uğruna Ereğli Belediyesi’ni yıkmak isterlerse, buna göz yumacak değiliz. Siyasi baskıların da etkisi ile ERDEMİR yöneticilerinin Ereğli Belediyesi’ni hedef alması, bu memlekete yarar sağlamaz. ERDEMİR, siyasete alet edilemez. ERDEMİR hepimizin ise, Ereğli Belediyesi de hepimizindir.”
(ereglibulteni)
 
 
Yorumlarınız
 
IP   3.141.202.187  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
03 Mayıs 2024
Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) Genel Müdürü Niyazi Aşkın Peker, Belediye Başkanı Halil ..
02 Mayıs 2024
OYAK Maden Metalürji Şirketleri Erdemir, İsdemir ve Erdemir Maden, gerçekleştirdiği etkinliklerle 23..
29 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde çıkan fırtınada batan Kafkametler gemisinin yüzeye çıkarılan parçasında k..
29 Nisan 2024
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde direksiyon hakimiyetini kaybeden tır sürücüsü önce istinat duvarına so..
29 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesine bağlı Subaşı köyünde meydana gelen trafik kazasında 1 kişi ağır yaralandı...
29 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde müstakil binada çıkan yangın çevredekilere korku dolu anlar yaşattı...





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır