Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  Silivri’nin Karanlığında Açan Çiçekler
Silivri’nin Karanlığında Açan Çiçekler
 
   

     İnsana dokunmayan, değmeyen bir sanat eserinin anlamsızlığının, tarihte toplumsal sancıları eserlerine yansıtan sanatçıların örnekleriyle altını çizen Yazar-Fotoğraf Sanatçısı Ali Özoğlu, onlar için ‘Karanlıkta Açan Çiçekler’ diyor. Özgürlükten beslenen iki dal olan sanat ve demokrasi, aslında birbirlerini de besleyip geliştirirler. Onun içindir ki, genellikle yere kapaklığında demokrasi, kolundan tutup kaldırmaya çalışır dostu, yoldaşı sanat…
     Ancak demokrasiyi de, sanatı da iktidarı için tehdit potansiyeli barındıran iki düşman olarak gören tiranların karşısında, tarih cesur sanatçıları yazar aydınlık sayfalarına… Yazar-Fotoğraf Sanatçısı Ali Özoğlu adını ‘Karanlıkta Açan Çiçekler’ koyduğu tezhip çalışmasını da, dünün ve günümüzün tüm cesur sanatçılarına armağan ederken, tarihin iz bırakanlarından üç, günümüzden bir sanatçıdan verdiği örneklerle, cesur sanatçının ‘karanlıkta nasıl da çiçek açtığını’ anlatıyor:

     “Savaş; bilim, kültür ve sanatlar için kış mevsimi olsa da, sanat, her savaştan yepyeni devrimler yaratarak çıkmayı başarmıştır. İnsanoğlu ise, zulmün, yoksulluğun ve zorbalıkların karşısında ruhunu, bedenini ve bilincini korumak için sanata sığınmıştır. Duvar süsü olarak resim yapanlara sanatçı denilemez. Onlar iyi bir boyacıdır. Toplumsal veya kişisel acıları ve mutlulukları yansıtmayan müzik besteleri yapanlara müzisyen denilemez. Onlar melodik çığırtkanlık yapan tüccardırlar. Mermeri ve kayaları en kusursuz şekilde yontan teknolojik aletlerin olduğu bir dünyada, heykeltıraşların babası sayılan Fidias’ın ruhunu taşımayanlara heykeltıraş denilemez. Onlar taş ocağı işletmecisinden öte bir anlam ifade etmezler.
     Bir sanatçıyı sanatçı ve eserlerini de sanat eseri yapan özellikler, iktidarlara veya diktatörlere yakın olmakla, hatır gönül ilişkisi kurmakla oluşmadığına dair en güzel ve en çarpıcı örnek; Picasso, Mozart, Korsikov ve Baykam’dır. Diktatör Franco kendi halkına uyguladığı baskı ve zulüm yetmezmiş gibi bir de Hitler ile birlik olup cumhuriyet yanlılarının çoğunluk olduğu şehri bombalatmıştı.
     Yüzbinlerce insanın öldüğü bu şehrin adını taşıyan, sekiz metrelik Guernica tablosunda Picasso çekilen acıları ve isyanını restmettiği için Franco ve Hitler’in ölüm listesine girdi. Falanj örgütünün cellatları peşinde olmasına rağmen Picasso sanatıyla zulme ve savaşlara karşı barikatlar kurmaya devam etti. Beyaz Güvercin tablosu, savaşların içinden büyük bir devrim ve barışın simgesi olarak ortaya çıktı.
     Şehrazad operasını yazan Nikolay Rimski Korsikov, oyunun ilk gösterimini Fransa’da sahneledi. Şehrazad rolünü Vaslav Nijinski oynuyordu. İlk gösterimin ardından Avrupa basını ve eleştirmenler Nijinski’yi ve oyunu övgülerle yere göğe sığdıramıyorlardı. Şehrazad bir hafta süresince büyük bir ilgi ile izlendi ve o haftanın sonunda Korsikov bir Fransız gazetesine verdiği röportajda şöyle diyordu: ‘Avrupa, Rus sanatçılarına ve eserlerimize karşı sürekli ön yargılı davrandı. Medyanız kadın düşkünü ve eleştirmenleriniz de ikiyüzlü. Avrupa basını ve eleştirmenleriniz Şehrazad’ı oynayan Nijinski’nin bir erkek olduğunu bilmeyecek kadar kördür ve dünyayı Avrupa’dan ibaret sanıyorlar…’
     Korsikov’un bir söyleşisinden sonra Avrupa basınında Şehrazad’ın aslında çok güzel bir oyun olmadığı yönünde eleştiriler yayınlanmaya başladı. Şehrazad, ahlaksızları ve ikiyüzlülüğü ortaya çıkaran muhteşem bir oyundu!
     İşkence fantezilerini fütursuzca uygulayan despot ve zorbaların hüküm sürdüğü yıllardı. İşkenceyi Avrupa’da ilk kez Viyana’da yasaklatmayı başaran avukat Joseph von Sonnenfels’in de yakın dostu olan Mozart, halkın hastalıktan ve yoksulluktan kırıldığı günlerde Figaro’nun Düğünü operasını yazdı. Oyun sahnelediğinde saray elitlerinin büyük ilgisini çekti ve övgüler aldı. Oyun, saray seçkinlerinin şatafatlı eğlencelerini komik ve dramatik şekilde anlatıyordu. Mozart, oyuncuların tamamı hadımdır, açıklamasını yapınca sarayın hışmına uğradı ve uzun süre oyunu sahneleyecek salon bulamadı. Halkın yoksulluğu ve acılarıyla dalga geçen saray seçkinlerinden sanat yoluyla intikamını almıştı Mozart.
     Ergenekon operasyonları ile toplumun üzerine çöken korku dolu günlerde Bedri Baykam susmadı. Durmadı ve korkmadı. ‘İçim Parçalanıyor’ ismini verdiği ve yüzü aşkın eseriyle 2010 yılında büyük bir sergi açtı. Her fırsatta Silivri duruşmalarına katıldı. Ve bir panel çıkışında, İstanbul’un orta yerinde göz göre göre bıçaklandı… Yılmadı, bıkmadı!.. Korku salan zorbaların üzerine üzerine gitti ve bu defa, ‘Tarihin Röntgencisi’ sergisiyle zorbalara karşı taarruza geçti.”
(Bütün Dünya)
 
 
Yorumlarınız
 
IP   18.221.239.148  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
03 Mayıs 2024
Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) Genel Müdürü Niyazi Aşkın Peker, Belediye Başkanı Halil ..
02 Mayıs 2024
OYAK Maden Metalürji Şirketleri Erdemir, İsdemir ve Erdemir Maden, gerçekleştirdiği etkinliklerle 23..
29 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde çıkan fırtınada batan Kafkametler gemisinin yüzeye çıkarılan parçasında k..
29 Nisan 2024
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde direksiyon hakimiyetini kaybeden tır sürücüsü önce istinat duvarına so..
29 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesine bağlı Subaşı köyünde meydana gelen trafik kazasında 1 kişi ağır yaralandı...
29 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde müstakil binada çıkan yangın çevredekilere korku dolu anlar yaşattı...





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır