Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  “Hiçbir faaliyet insan sağlığından daha önemli değildir”
“Hiçbir faaliyet insan sağlığından daha önemli değildir”
 
   

     Kdz. Ereğli’ye bağlı Bayat ve Ballıca köyleri arasında yer alan Kireçlik Koyu’na yapılması planlanan termik santrale karşı mücadele eden Ereğli Çevre Platformu, ilçedeki Abdi İpekçi Sergi Salonu’nda imza kampanyası başlattı. İmza kampanyasının başlangıcında düzenlenen basın açıklamasında konuşan Ereğli Çevre Platformu Sözcülerinden Eylem Ertuğrul, Ereğli’den Amasra’ya kadar yaklaşık 80 kilometrelik alanda 9 termik santral kurulmasının planlandığını belirtti. Projelerin, çevresel etkilerinin değerlendirilmesi aşamasında olduğunu ifade eden Ertuğrul, “Bu aşamadan sonra da projelerin inşasına başlanacak. Termik santrallerin tümü, akarsu ya da deniz kenarlarına yapılmak isteniyor. Bu santrallerin tümünün aktif olarak çalışmaya başlaması durumunda, saate yaklaşık bin 800 ton kömür yakılacak. Ve bunların çevresel etkileri bizleri ciddi anlamda sıkıntıya sokacak.” dedi.
     Kömürlü termik santrallerin, elektrik üretmenin en eski teknolojisi ve en kirli biçimi olduğunu dile getiren Ertuğrul, şöyle devam etti: “Avrupa ve ABD dahil gelişmiş ülkelerde, termik santraller bir bir kapatılıyor ve bizim gibi gelişmekte olan ülkelere bu teknoloji ihraç edilmeye çalışılıyor. Ancak termik santrallerin hem doğa hem de insanlar üzerinde çok ciddi etkileri var. Çünkü çok ciddi miktarlarda atık, kül, kükürt üretiyorlar. Su kaynaklarını tüketiyorlar. Ne kadar iyi teknoloji kullanılırsa kullanılsın, mutlaka çevreye zarar veriyorlar. Bu etkilere neden olacak partiküllerle, tarım yapılan topraklar ve tarım ürünleri asit yağmurlarına maruz kalacak, ağır metal kirliliğine uğrayacak. Besin yoluyla da, doğrudan insanlara geçecek. Oluşturdukları hava kirliliği, bizim kirli hava solumamıza neden olacak. Yaklaşık 500 bin kişi, bu termik santrallerin olumsuz etkilerine maruz kalacak. Biz, hiçbir faaliyet insan sağlığından daha önemli değildir diyoruz. Yapılacak yatırımın önemi ne olursa olsun, eğer insan sağlığı riske giriyorsa, ne ekonomik faaliyet ne de kalkınmanın bir anlamı yoktur. Termik santrallerin yaratacağı kirlilik, tüm vücut sistemimizi bozarak bizleri kansere götürecek. Arıcılığı, tarımsal faaliyetleri ve balıkçılığı bitirecek. Esas olan sağlıklı yaşamdır. Biz, yaşamı yok ederek gelecek bir ekonomik kalkınmayı istemiyoruz. Termik santral demek, uzun dönemde ölüm demektir. Geleceğini düşünen herkesi duyarlı olmaya çağırıyoruz.”
     Bayat Köyü Muhtarı Ahmet Eyrilmez ise, Kireçlik Koyu yakınlarında ‘Yalıboyu’ olarak bilinen bölgede dokuz köy olduğunu anımsatarak, “Daha önce 2010’da da Kireçlik’e termik santral yapılması girişimlerinde bulunuldu. Biz o zaman da tepki gösterdik. Şimdi de yöre halkı olarak aynı tepkiyi gösteriyoruz. Yöremizde, bizden sonra gelecek nesillere daha sağlıklı bir yaşam ortamı bırakabilmek için termik santrale hayır diyoruz. Orada gerekirse tüm halkımızı Kireçlik Koyu’na yıkar, yine de bu termik santralin yapılmasını engelleriz.” şeklinde konuştu. Çevre Platformu Sözcülerinden Aykut Ateş’in de, çalışmalar kapsamında planladıkları etkinlikler hakkında bilgi vermesinin ardından, imza standında vatandaşların imzaları alındı ve broşür dağıtımı gerçekleştirildi.
(ereglibulteni)
Bu haber ile ilgili fotoğraflar
 
Bu haber ile ilgili video
 
Yorumlarınız
 
IP   3.147.54.6  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
29 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde çıkan fırtınada batan Kafkametler gemisinin yüzeye çıkarılan parçasında k..
29 Nisan 2024
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde direksiyon hakimiyetini kaybeden tır sürücüsü önce istinat duvarına so..
29 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesine bağlı Subaşı köyünde meydana gelen trafik kazasında 1 kişi ağır yaralandı...
29 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde müstakil binada çıkan yangın çevredekilere korku dolu anlar yaşattı...
27 Nisan 2024
Türkiye'nin yassı ve uzun çelik üretebilen tek entegre tesisi olan OYAK Maden Metalürji Şirketlerind..
27 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi, 19 Kasım felaketinde zarar gören Sevgi, Barış, Dostluk Plajları’nda sezon ön..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır