Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  Belediye, tarihi kazı çalışmalarına destek veriyor
Belediye, tarihi kazı çalışmalarına destek veriyor
 
   

     Arkeolojik kazı çalışmalarının yapıldığı Süleymanlar Mahallesi’ndeki nekropol alanında incelemelerde bulunan Belediye Başkanı Halil Posbıyık, kazı çalışmalarının başlatılmasında gerekli onayı veren kurumlar başta olmak üzere, bu konuda emeği geçenlere teşekkür etti. İlçenin ve ilin geçmişiyle ilgili yerli, yabancı tüm basılı kaynaklarda öne çıkan adreslerin başında Akheron (Acheron) Vadisi’nin geldiğine işaret eden Posbıyık, bu vadide Karadeniz Ereğli’nin, geçmişteki adıyla Herakleia Pontike’nin izlerini taşıyan biri Akheron Mağaraları (Cehennemağzı Mağaraları) diğeri Akheron Nekropolisi (Akheron Nekropol Alanı) olmak üzere iki önemli sit alanı olduğunu hatırlattı. Posbıyık, ilçenin kent merkezi Süleymanlar Mahallesi’nde bulunan bu mekanların, Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararlarıyla sit alanı olarak kabul edildiğini ve Ereğli Belediyesi olarak tüm arkeolojik kazı masraflarını karşılamayı taahhüt etmelerine karşın, söz konusu alanda bugüne dek hiçbir arkeolojik çalışma yapılmadığını ifade etti.
     Posbıyık, şunları söyledi: “Akheron Nekropolisi, M.Ö 550 yılında tarih sahnesinde yer alan Herakliea Pontike Tiranlığı’nın mezarlık alanı olup bir başka dinsel mekan olan Cehennemağzı Mağaraları’nın sınırdaşıdır. Bildiğiniz gibi antik kentlerde kentin sivil, toplumsal, dinsel, kamusal amaçlı yapıları ve kullanımları yani yaşayan kent, kent surları içinde olup; ölüler ise kent dışında nekropolis (ölüler kenti) adı verilen bir alanda toprağa verilirdi. İşte arkeolojik kazı çalışmalarının yapıldığı alan, bu tür bir mekandır. Akheron Vadisi’nde yüzeyde görülenler Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu uzmanlarının raporu sonucu, Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun, 05.07.1996/4778 Tarih/Sayılı kararlarıyla birinci derece arkeolojik sit alanı olarak kabul edilmiştir. On yedi yıl sonra bu alanda arkeolojik kazı çalışmasının başlaması yörenin geçmişinin aydınlatılması anlamında önemli bir adımdır. Bu nedenle Ereğli Belediyesi olarak, bu tür arkeolojik çalışmaları önemsiyor ve destekliyoruz. Hedefimiz, ilçemizin başta kent merkezindeki arkeolojik sit alanları olmak üzere ilçe kırsalındaki diğer arkeolojik sit alanlarında da arkeolojik kazı çalışmalarını başlatarak, yörenin toprak altında kalan tarihsel, arkeolojik ve ekinsel değerlerini gün yüzüne çıkarmaktır. Ereğli Belediyesi ve kent halkı olarak, Akheron Vadisi Nekropol Alanı’nda başlattığımız arkeolojik amaçlı kurtarma kazısına izin veren Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne, alanın çevre düzenlemesi projesine hibe türü parasal katkı sağlayan üyesi olduğumuz Tarihi Kentler Birliği Başkanlığı’na, teknik destek veren ÇEKÜL Vakfı Başkanlığı’na projenin hayata geçmesinde önemli emekler veren Belediye Başkan Danışmanı Raif Tokel’e teşekkür ederim.”
 
 
Yorumlarınız
 
IP   18.118.193.232  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
29 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde çıkan fırtınada batan Kafkametler gemisinin yüzeye çıkarılan parçasında k..
29 Nisan 2024
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde direksiyon hakimiyetini kaybeden tır sürücüsü önce istinat duvarına so..
29 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesine bağlı Subaşı köyünde meydana gelen trafik kazasında 1 kişi ağır yaralandı...
29 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde müstakil binada çıkan yangın çevredekilere korku dolu anlar yaşattı...
27 Nisan 2024
Türkiye'nin yassı ve uzun çelik üretebilen tek entegre tesisi olan OYAK Maden Metalürji Şirketlerind..
27 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi, 19 Kasım felaketinde zarar gören Sevgi, Barış, Dostluk Plajları’nda sezon ön..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır