Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  “Bu kente yapılan en büyük kötülük, Karabük ve Bartın’ın il yapılmasıdır”
“Bu kente yapılan en büyük kötülük, Karabük ve Bartın’ın il yapılmasıdır”
 
   

     Eski CHP Grup Başkanvekili, CHP Zonguldak ve İzmir Milletvekili Kemal Anadol yaptığı açıklamada, Zonguldak’ın çıkarılan kömürle Cumhuriyet’in ilk yıllarında ülkenin kalkınmasında büyük önem taşıdığını belirtti. Bunun yanı sıra, Zonguldak’ın Türkiye’nin İkinci Dünya Savaşı’na girmemesinde de kilit bir rolü olduğuna dikkat çeken Anadol, şöyle dedi: “Zonguldak, Türkiye için çok önemlidir. Hele İkinci Dünya Savaşı’nda Zonguldak, tek başına Türkiye’yi sırtında taşımıştır. Özel olarak gelen ve Tarsus’un Yenice beldesinde bir vagonun içinde İnönü ile görüşen Churchill, yine Kahire’de de Roosevelt ve Churchill, ısrarla müttefiklerin yanında savaşa sokmaya çalışmışlardır. İsmet Paşa da Türkiye’yi savaş dışında tutmak için, tüm diplomatik maharetini kullanarak elinden geleni yapmıştır. Ve müttefiklerin kabul edemeyecekleri koşulları ileri sürmüştür, zora sokmuştur. Koşullarından birisinde de, ‘Ankara, İstanbul ve Zonguldak’ın savunmasını üstlenirseniz savaşa girerim’ demiştir. Başka bir vilayeti değil, Zonguldak’ı söylemiştir. Çünkü Zonguldak’tan çıkan kömürle lokomotifler yürüyor, hastaneler ısınıyor, donanma ve sivil gemiler onunla çalışıyor. Kömür stratejik madde, kömür olmazsa hayat yok. Zonguldak’ın, ülkenin İkinci Dünya Savaşı’na girmemesinde oynadığı rolü, girseydi dahi yine tüm kurumları ayakta tutacak fonksiyonunu unutuyoruz. Oysa Batı’da böyle değil. Ruhr Havzası, buna örnektir. Ülkenin ilk sanayi tesislerini elden çıkarmamışlar. Halen devletin elindedir. Ve o sanayi bölgesini koruyorlar. Zonguldak da Türkiye’nin Ruhr Havzası gibi bir yerdi.”

     “ZONGULDAK BEKLEDİĞİ HİZMETİ ALSAYDI, BEKLEMEKTEN BIKMAZDI”
     Anadol, ‘Zonguldak’ın yeterli hizmet ve yatırımları alıp-almadığı’nın sorulması üzerine de, “Zonguldak halkı eğer beklediği hizmetleri alsaydı, beklemekten bıkmazdı, yorgunlaşmazdı.” yanıtını verdi. Zonguldak’ın küçülmesindeki en büyük nedenin, Karabük ve Bartın’ın Zonguldak’tan ayrılarak il yapılması olduğunu dile getiren Anadol, şöyle devam etti: “Zonguldak’a yapılan en büyük yanlış, Karabük ve Bartın’ın il yapılmasıdır. Büyük Zonguldak’ın zaafa uğratılmasıdır. Büyük Zonguldak’ı düşündüğünüzde, 40 bin işçi çalıştıran EKİ (bugünkü adıyla TTK), ülkedeki iki demir-çelik fabrikasının, çimento, kağıt, tuğla fabrikalarının bulunduğu bir sanayi kenti. Ülkenin dört bir yanından Zonguldak’a çalışmak için gelenler… Böyle bir Zonguldak, bugün yerlerde sürünen bir il. Eğer üniversite olmasa, emekliler olmasa, Zonguldak il merkezinde hayat duracak.”
     Karabük ve Bartın’ın Zonguldak’tan ayrılarak il yapılmasında en önemli rol oynayan ve kısa süre önce de, yine üç ilin birleşerek büyükşehir olması gerektiği görüşünü savunan eski Meclis Başkanı Köksal Toptan’ın sözlerinin anımsatılması üzerine de Anadol, “Bu üçü birleşecek de, tekrar büyükşehir olacak da… Geçti. Karabük’ü tekrar katıp ilçe yapabilir misiniz? Bitti. Yani en büyük kötülük, Zonguldak’ın iki il çıkarmasıdır.” dedi.

     EREĞLİ’DEKİ TERSANELER SORUNUNA YUNANİSTAN ÖRNEĞİ
     Zonguldak’ın yeniden ayağa kalkabilmesi için öncelikli olarak yapılması gerekenleri de sıralayan eski CHP Grup Başkanvekili, CHP Zonguldak ve İzmir Milletvekili Kemal Anadol, ağır bir ekonomik kriz yaşayan Yunanistan’da bile devletin gemi sektörünü sübvanse ettiği örneğini vererek, Ereğli Tersaneleri için de devletin destek vermesinin şart olduğunu söyledi. Anadol, şunları kaydetti: “Bazı projeler unutuldu. Ereğli-Karabük yolu, yani Ereğli-Devrek, Devrek-Yenice ve Yenice-Karabük hattı önemlidir. Yenice-Karabük yolu, tünellerle yapıldı. Şimdi Ereğli-Devrek ve Devrek-Yenice yolları da yapılırsa, çok önemli bir ulaşım imkanı doğacak. Ayrıca, Ereğli sıkıştı kaldı. Coğrafi durumu uygun olmadığı için genişleyemiyor. O yolla birlikte, Subaşı ve Çaylıoğlu gibi bölgelerde uydu kentler kurulabilir. Bu stratejik öneme sahip yolun bir an önce açılması gerekiyor. İki ilçe arasında, bu kadar ilkel ve Birinci Dünya Savaşı koşullarıyla ulaşım sağlanan başka yol yok Türkiye’de. Filyos Projesi ağızlarda çiklet haline geldi, Zonguldaklılar bıktı. Hep rafta… Halbuki, Filyos Projesi’nin bir an önce yapılması gerekiyor. Filyos Projesi yapılırsa, hem sanayi, hem istihdam, hem ulaşım çok kolaylaşacak. Üretim çoğalacak ve böylece Batı Karadeniz’in yapısı değişecek, Türkiye’deki üretim etkilenecek. Ancak Çaycuma’da köprü yıkılıp, içinden insanlar düşüp boğulduklarında Filyos Projesi akla geliyor.
     Kandilli-Armutçuk-Ereğli demiryolu hattını iptal etmek, çok büyük yanlıştı. Demiryolu ve hızlı trenler önem kazanıyor. Bizim de, Kozlu-Arifiye demiryolu hattını bir an önce hayata geçirmemiz gerekiyor. Ereğli ve Alaplı’da gemi yapımcılığı çok önemli bir hale gelmişti, şimdi hepsi kapandı. Halbuki devletin bunları sübvanse etmesi lazım. Ve kapanan tersanelerin hepsinin yeniden açılması lazım. Bu konuda devletin de seyretmemesi gerekir. Özelleştirme bir fetişizm haline getirildi. Yunanistan’da, büyük krize rağmen devlet, hem yolcu hem de yük gemilerinin yüzde 70’ini karşılıyor, sübvanse ediyor.”
(ereglibulteni)
 
Bu haber ile ilgili video
 
Yorumlarınız
 
IP   18.221.85.33  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
07 Mayıs 2024
Karadeniz Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) tarafından, “Planlı Eskitme Stratejisi..
06 Mayıs 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi, seralarında ürettiği 350 bin ata tohumu domates, biber, patlıcan ve salatalı..
04 Mayıs 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi’nin toplu taşımaya yönelik İstanbul Teknik Üniversitesi ve Çilek Halk Otobüsl..
03 Mayıs 2024
Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) Genel Müdürü Niyazi Aşkın Peker, Belediye Başkanı Halil ..
02 Mayıs 2024
OYAK Maden Metalürji Şirketleri Erdemir, İsdemir ve Erdemir Maden, gerçekleştirdiği etkinliklerle 23..
29 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde çıkan fırtınada batan Kafkametler gemisinin yüzeye çıkarılan parçasında k..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır