Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  Halk istemezse…
Halk istemezse…
 
   

     Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesi Sazköy Mevkii’nde, Nurol Enerji A.Ş tarafından kurulması planlanan 1600 MWe gücündeki termik santralin, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamındaki halkın katılımı toplantısı, Zonguldak Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nce Filyos Ateş Tuğla Fabrikası Eğitim Salonu’nda düzenlendi. Toplantının yapılacağı salonun çevresinde, robocop ve jandarma ekiplerince yoğun güvenlik önlemleri alınırken, toplantıya AKP’li Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen, Saltukova Belediye Başkanı Adil Düzlü, Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal, AKP Zonguldak İl Genel Meclisi Üyesi Arif Sefercik, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Bartın, Zonguldak, Ereğli ve Çaycuma’dan çevre derneklerinin temsilcileri ile vatandaşlar katıldılar.
     Toplantının başlangıcında, Zonguldak Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri ve Nurol Enerji A.Ş yetkilileri yerlerini alırken, açılış konuşmasını yapmak üzere ayağa kalkan Zonguldak Çevre ve Şehircilik Müdür Vekili Şenol Yücel’in sözü, daha konuşmaya başlayamadan kesildi. Termik santral konusunda bilgilendirme ve toplantı istemediklerini dile getirerek, eğitim salonunun sahne kısmına geçen katılımcılar, termik santral karşıtı sloganlar attı. Ellerindeki pankart ve dövizleri de açan çevreciler ve katılımcıların yoğun protestoları üzerine, Zonguldak Çevre ve Şehircilik Müdür Vekili Şenol Yücel bu şartlarda toplantının yapılamayacağını söyledi. Bunun üzerine termik santral karşıtları, ‘toplantının yapılamadığını’ bildiren bir tutanak tutulmasını istediler. Toplantı tutanağı hazırlanırken de, katılımcıların protestoları devam etti. Katılımcılar arasında olan Bartın Platformu’ndan Zafer Gecegörür, neden bilgilendirme istemediklerini, santrallerin insan ve doğa sağlığına hangi zararları verdiğini, enerji gereksinimi için özellikle güneş ve rüzgârın düşünülmesi gerektiğini, toprak, su ve havanın nasıl talan edildiğini anlatarak kanser hastalığı başta olmak üzere hangi hastalıklara neden olduğunu açıkladı.
     Daha sonra söz alan “Yaşanabilir Zonguldak Platformu” Sözcüsü Kadir Orhan istatistiki verilerle ÇATES ve Eren Enerji termik santralleri nedeniyle doğduğu toprakların nasıl talan edildiğini anlattı. Orhan, “On bin olan nüfusumuz yedi bine düştü, atalarımdan babamdan kalan topraklar yetkiyi nereden ve nasıl aldığını bilmediğimiz kurullarca elimizden alınarak kamulaştırıldı. Topraksız, yurtsuz kaldık. İnsanlar topraklarından göç etmek zorunda kaldı. Nüfusumuz azaldı. Kanser vakaları ortalamanın on katı arttı. Soluk alamıyoruz. Bu mu sizin enerji anlayışınız? Bu mu sizin insana ve doğaya verdiğiniz değer? Termik santral istemiyoruz. Bize verecek bilginiz yok! Neyi anlatacaksınız bize, ölümleri mi?” diye konuştu. TEMA İl Temsilcisi Berran Aydan da, “Zonguldak halkı olarak mevcut santrallerin kirliliğinden mağdurken, yeni planlanan santrallerin hayata geçirilmesini istemiyoruz. Özellikle Filyos kültürel tarihi değerlerliyle birçok kişinin kullandığı güzelim sahiliyle ünlü bir beldemizdir. Ayrıca Filyos Irmağı’nın taşıdığı alüvyonlar nedeniyle son derece verimli tarım arazisine sahiptir. Tarım ve turizm potansiyeli son derece yüksek olan böyle bir beldeye kirli teknoloji ürünü olarak kurulacak olan santrale TEMA olarak sonuna kadar karşıyız. Tek istihdam kaynağı olarak ithal kömüre dayalı termik santralin dayatılmasını doğru bulmuyoruz. Eğer iş için bölgeye bir şey yapılacaksa çevreyi kirletmeyen teknolojilere sahip fabrikalar kurulsun.” dedi.
     Filyos Çayı’nın denize döküldüğü Saz Köy’de yapılması planlanan “Filyos Elektrik Santrali, Derin Deniz Deşarjı ve Kül Depolama Sahası Projesi”ne ilişkin halkı bilgilendirme toplantısı yoğun protestolar nedeniyle yapılamazken, ‘toplantının yapılamadığı’na dair tutulan tutanak okundu. Böylece toplantı, Zonguldak’a sahip çıkan katılımcıların tepkileri nedeniyle hiçbir şey konuşulamadan sona erdi.
(ereglibulteni)
Bu haber ile ilgili fotoğraflar
 
Bu haber ile ilgili video
 
Yorumlarınız
 
IP   18.218.55.14  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
03 Mayıs 2024
Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) Genel Müdürü Niyazi Aşkın Peker, Belediye Başkanı Halil ..
02 Mayıs 2024
OYAK Maden Metalürji Şirketleri Erdemir, İsdemir ve Erdemir Maden, gerçekleştirdiği etkinliklerle 23..
29 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde çıkan fırtınada batan Kafkametler gemisinin yüzeye çıkarılan parçasında k..
29 Nisan 2024
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde direksiyon hakimiyetini kaybeden tır sürücüsü önce istinat duvarına so..
29 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesine bağlı Subaşı köyünde meydana gelen trafik kazasında 1 kişi ağır yaralandı...
29 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde müstakil binada çıkan yangın çevredekilere korku dolu anlar yaşattı...





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır