Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  Haberal milletvekili yeminini etti
Haberal milletvekili yeminini etti
 
   

     CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, 28 ay sonra TBMM´de yemin etti. Tutuklu olduğu Ergenekon davasında tahliye edilen CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, 27 ay sonra geldiği TBMM Genel Kurulu’nda, milletvekili yeminini ederek görevine başladı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte Genel Kurul’a gelen Haberal’ın yemin törenini izlemeye gelen yakınları ve konukları, ellerini kaldırarak, “Gezi selamı” ile selamladı. Töreni izleyen CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın eşi Gülşah Balbay, 2 yıl gecikmeli de olsa Haberal’ın Meclis kürsüsünden yemin etmesinden mutluluk duyduğunu belirterek, “Haberal yemin ederken, içimden bir dilekte bulundum; eşim Mustafa Balbay’ın da bu kürsüden yemin ettiğini görmek.” dedi.
     Ergenekon davası kapsamında, 4 yıl 4 ay özgürlüğünden yoksun, tutuklu kalan CHP Zonguldak Milletvekili Haberal, tahliyesinin ardından bugün TBMM Genel Kurulu’nda yemin etti. Haberal, böylece 12 Haziran seçimlerinin üzerinden 2 yıl 3 ay geçtikten sonra yemin etmiş oldu. Haberal, Kılıçdaroğlu ile birlikte Meclis’e geldi ve Genel Kurul salonuna da bazı CHP yönetici ve milletvekilleriyle birlikte girdi. Kılıçdaroğlu, Meclis’e gelişinde gazetecilerin sorusu üzerine “Darısı diğer milletvekillerinin başına. Onlarında bir an önce gelmeleri ve parlamentoda göreve başlamaları gerekiyor. Bu önemli bir adım umuyorum arkası gelir” dedi. Haberal da Kılıçdaroğlu’na katıldığını belirterek teşekkür etti.
     Tören sırasında, Haberal Ailesi´nin bireyleri ve yakınları da TBMM’de izleyici locasında yer aldı. Tutuklu CHP İzmir Milletvekili ve Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay’ın eşi Gülşah Balbay ile Başkent Üniversitesi öğretim üyeleri, çalışanları, öğrenciler ile eski bakanlar Yaşar Okuyan, Nevzat Ercan’ın da bulunduğu çok sayıda eski parlamenter de izleyici locasından izledi. AKP’li TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı’nın ilk kez yönettiği Genel Kurul’a Kılıçdaroğlu ile birlikte giren Haberal’ı CHP’nin yanısıra, MHP milletvekilleri ayakta alkışlarla karşılarken AKP ve BDP milletvekillerinin “sessiz” kalması dikkat çekti. Yeni yasama yılının başlaması nedeniyle söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ile BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de Meclis’in bir an önce tutuklu milletvekili sorununu çözmesini istedi.
     Mehmet Haberal, Genel Kurul’da milletvekili yeminini ettikten sonra ise yine CHP ve MHP milletvekilleri alkışlarken, izleyici locasında kendisini izleyen konukları, Gezi Parkı eylemlerindeki gibi ellerini havaya kaldırarak Haberal’ı selamladılar. Yemin töreninin ardından çok sayıda milletvekili Haberal’ın yanına gelerek “geçmiş olsun” dileklerini iletirken, yemin etmesi nedeniyle de kutladılar.
     Kılıçdaroğlu, yemin töreninin ardından kuliste gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye’nin bir demokrasi ayıbı yaşadığını belirten Kılıçdaroğlu, 7 milletvekilinin tutukluluğunun sürdüğüne dikkat çekti. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Ama bu ayıbı ortadan kaldırmıyor. Bir yıldan fazla süre geçti. Sözde demokrasi paketi açıklıyorsunuz ama milletvekilleri içeride, hapiste bunlar. Hangi gerekçeyle hapiste? Seçilmelerinde hiçbir yasaya aykırılık yok. Hukukun genel kuralları içinde aday oldular, Resmi Gazete’de yayımlandı. Ama bunları içeride tutuyorsunuz. İçerde tutmak için de özel çaba harcıyorsunuz. Sonra da dönüp batıya, ‘Ben demokratım’ diyorsunuz. Bunu ancak diktatörler yapar. Türkiye şu anda bir dikta yönetimi altında. 7 milletvekilinin tutuklu olması, bunun çok somut bir örneğidir. Başta TBMM Başkanı olmak üzere, bu ayıbı Türkiye’nin gündeminden çıkarmak zorundadırlar. Bu yapılmadığı takdirde Türkiye, demokrasi sınavında başarılı olmamıştır diyebiliriz.”
     Kılıçdaroğlu, soru üzerine AKP’li vekillerin yemin töreninde Haberal’ı alkışlamamasının da bir başka “ayıp” olduğunu belirterek, “Demek ki tutuklu milletvekili olmasını kabul ediyorlar” dedi. Haberal’ın yemin törenini izleyen Gülşah Balbay, dileğinin eşi Mustafa Balbay’ın da bir an önce özgürlüğüne kavuşup, Meclis kürsüsünden yemin ettiğini görmek olduğunu söyledi. Balbay, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, Haberal’a destek olmak amacıyla yemin törenine geldiğini belirterek, “Sayın Haberal’ın , 2 yıl gecikmeyle de olsa Meclis kürsüsünden yemin etmesi beni mutlu etti. Bir yandan da buruğum, çünkü eşim Balbay, milletvekili olarak cezaevinde 2. yılını doldurdu, ama maalesef Meclis’teki görevine başlayamadı. Bundan büyük üzüntü duyuyorum. Sayın Haberal yemin ederken, içinden bir dilek diledim, eşim Balbay’ı da bu kürsüden yemin ederken görmek” dedi.
Balbay, sadece Mustafa Balbay değil, MHP’li Engin Alan ile BDP milletvekillerinin de en kısa zamanda Meclis’te görmek istediğini belirterek, “Çünkü onlar halkın iradesini temsil ediyorlar” diye konuştu.

(cumhuriyet)
 
 
Yorumlarınız
 
IP   18.117.72.224  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
29 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde çıkan fırtınada batan Kafkametler gemisinin yüzeye çıkarılan parçasında k..
29 Nisan 2024
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde direksiyon hakimiyetini kaybeden tır sürücüsü önce istinat duvarına so..
29 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesine bağlı Subaşı köyünde meydana gelen trafik kazasında 1 kişi ağır yaralandı...
29 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde müstakil binada çıkan yangın çevredekilere korku dolu anlar yaşattı...
27 Nisan 2024
Türkiye'nin yassı ve uzun çelik üretebilen tek entegre tesisi olan OYAK Maden Metalürji Şirketlerind..
27 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi, 19 Kasım felaketinde zarar gören Sevgi, Barış, Dostluk Plajları’nda sezon ön..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır