Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  Asırlık kestane ağaçları, köylülerin geçim kaynağı
Asırlık kestane ağaçları, köylülerin geçim kaynağı
 
   

     Zonguldak ve Bartın’ın ormanlık alanlarında yetişen kestane ağaçları, kırsal kesimde yaşayan vatandaşların yüzünü güldürüyor. Rüzgar ve yağışlarla birlikte yere dökülerek dikenlerinden ayrılan kestaneleri toplayan vatandaşlar, kent merkezindeki pazarlarda, kilosunu 5 lira ile 10 TL arasında değişen fiyat aralığında satıyor. Günlük 50 lira ile 300 lira arasında satış yapan vatandaşlar, Eylül ayı ve Kasım ayının ortalarına kadar hem ev bütçesine katkı sağlıyor hem de çocuklarının eğitim masraflarını karşılamanın sevincini yaşıyor. Dağlarda kestane toplayan Rıdvan İncekara (53), “Batı Karadeniz dağlarında özellikle Bartın Kirsinler kestanesi, diğer yerlere nazaran daha tatlı. Bu nedenle çok rağbet görüyor. Ağacın tepesinden dikenli olarak kendiliğinden dökülüyor, yerden topluyoruz. Kestane toplama mevsimi Eylül ayında başlar, Kasım ayının sonlarına doğru biter. Çoluk çocuk herkes kestane topluyor. Yoğun olduğu zamanlarda bir kişi günde 40-50 kilo toplayabilir. Bunun da kilosunu 6 liradan satsanız 300 lira yapar. Bir kişinin yevmiyesi 300 liraya gelmiş olur.” dedi.
     Zonguldak ve Bartın’ın dağlık kesimlerindeki dev kestane ağaçlarının bir asırlık ömrü olduğu belirtiliyor. Bartın’ın Ulus ilçesine bağlı Kirsinler Köyü’nde 150 yıllık olduğu tahmin edilen kestane ağacı hakkında bilgi veren İncekara, “Ben 53 yaşındayım, benim buralara gelmeye başladığımda bu ağaçlar bu haldeydi. Artık 100 senelik mi, 150 senelik mi tam olarak bilemiyoruz.” şeklinde konuştu. Asırlık kestane ağaçlarının dibine düşen kestaneleri akşama kadar toplayan vatandaşlar, ertesi gün şehir merkezlerinde kurulan pazarlarda satışa sunuyor. Beycuma beldesine bağlı Bölücek Köyü’nden pazara kestane getiren 4 çocuk babası Mesut Ulema (40), “Bizim ormanlarımızda kestane toplamak çok zahmetli oluyor. Bizim için geçim kaynağı oluyor. Biz bunu sonbaharda topluyoruz. Çoluk çocuğun eğitimine katkı sağlıyoruz. Çok şükür para kazanıyoruz. Özellikle dışarıdan gelenler buradan kestane alıp götürüyor. Batı Karadeniz’in kestanesi havasından ya da suyundan dolayı daha lezzetli oluyor. Kabuğu daha kolay ayrılıyor. Bursa kestanesi daha büyüktür ama buranın kestanesi daha lezzetlidir.” dedi.
     Karadere Köyü’nün ormanlıklarından topladığı 100 kilo kestaneyi pazarda satan Cevat Ergin (56), “Ormanlara gidip kestane topluyoruz, köylü pazarında vatandaşa satıyoruz. Başka yapacak bir şeyimiz yok; bizim geçim kaynağımız bu. Kilosu, 5 liradan başlıyor, 10 liraya kadar gidiyor. Çarşamba, Cumartesi günleri Zonguldak pazarında; Salı ve Cuma günleri de Kozlu pazarlarında satıyoruz.” diye konuştu. Pazara Kozlu’dan gelen Aysel Can (53) ise, “Evin ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Çalışıyoruz bir şeyler yapıyoruz. Bazen bir çuval bazen de bir buçuk çuval satıyoruz.” ifadelerini kullandı.
 
 
Yorumlarınız
 
IP   3.135.183.89  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
03 Mayıs 2024
Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) Genel Müdürü Niyazi Aşkın Peker, Belediye Başkanı Halil ..
02 Mayıs 2024
OYAK Maden Metalürji Şirketleri Erdemir, İsdemir ve Erdemir Maden, gerçekleştirdiği etkinliklerle 23..
29 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde çıkan fırtınada batan Kafkametler gemisinin yüzeye çıkarılan parçasında k..
29 Nisan 2024
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde direksiyon hakimiyetini kaybeden tır sürücüsü önce istinat duvarına so..
29 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesine bağlı Subaşı köyünde meydana gelen trafik kazasında 1 kişi ağır yaralandı...
29 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde müstakil binada çıkan yangın çevredekilere korku dolu anlar yaşattı...





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır