Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  Kansu: Muharrem oruç ve yas ayıdır
Kansu: Muharrem oruç ve yas ayıdır
 
   

     Kansu, Alevi Kültür Dernekleri Ereğli Şubesi’nde düzenlenen oruç açma etkinliğiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, 10 Muharrem gününün İslam ve peygamberler tarihinde önemli olayların yaşandığı bir gün olduğunu söyledi. Bu olaylar içerisinde sadece Kerbela olayının acı bir gün olduğunu ifade eden Kansu, “Bugün kamuoyunun da bildiği gibi 1333 yıl önce yaşanmış Kerbela olayının matem günüdür. Yani kamuoyunda bilinen 10 Muharrem’dir. İslam tarihinde, Peygamberimiz zamanında, İslam’ı dağıtmak için Ebu Sufyan tarafından bir karşı çıkış olmuştur. Ebu Sufyan kılıçla alt edemeyeceği peygamberi bizi yenebilmek ve İslamiyet’i dağıtabilmek amacıyla İslam’a dahil olmuş ve İslamiyet’i kabul etmiştir. Niyet, art niyet olunca yetiştirdiği evladı Muaviye de yolundan giderek Hazreti Ali’yi katletmiştir. Ebu Sufyan’ın torunu Yezit de daha sonra Hazreti Hüseyin’in hilafetine karşı çıkmış ve kendisine biat etmesini istemiştir. Hazreti Hüseyin ise halkının talebi üzerine gerçek halife kendisi olduğunu ve böyle bir şeyi kabul etmeyeceğini söylemiştir. Burada Hazreti Hüseyin’in temel yaklaşımı da karşıt gruplar tarafından İslamiyet’in yanlış öğretilip yönlendirildiğidir. O günün koşullarında hilafetten vazgeçmesi için birçok teklifler sunulmuştur. Yezit kendisine valilik, servet ve benzeri tekliflerde bulunmuş, fakat Hazreti Hüseyin hiçbir rüşveti kabul etmeyerek dik duruşundan taviz vermemiştir. Bu tavrıyla bunca yıl geçmesine rağmen bizlere çok güzel bir miras bırakmıştır. Karşı güce gücünün yetmeyeceğini bilmesine ve kellesini kestirme pahasına rağmen direnmiş ve şahadete ermiştir. Taraftarlarıyla birlikte Kerbela çöllerinde hunharca katledilmiştir.” şeklinde konuştu.

     “MUHARREM YASTIR”
     10 Muharrem’in hem aşure günü hem de diğer peygamberlerin yaşadığı önemli olaylara tekabül eden bir gün olduğunu dile getiren Kansu, “Bunların içerisinde acı gün olan sadece Kerbela olayıdır. Hz. Musa’nın Firavun’dan kurtulması, Nuh’un Gemisi’nin tufandan kurtulması gibi güzel olaylar da 10 Muharrem’e tekabül eder. Bu güne denk gelen olaylardan sadece Kerbela vakası acı bir olaydır. Bizler de Alevi dünyası olarak, Alevi Bektaşiler olarak bu günü çok önemseriz. Özellikle Muharrem Ayı bizim için yas ve matem ayıdır. Yas tutulur. Canlı öldürme ihtimaline karşı, et, tavuk, yumurta gibi yiyeceklerden uzak durulur. Özel zevklerden kaçınılır. Daha masum bir yaşam tercih edilir. Yani yasa uyulur. 10 Muharrem’de bu ay içerisinde Kerbela olayının anımsandığı aşure günüdür. Bugünün vesilesiyle Kerbela olayının tüm insanlığa, İslam dünyasına ders olmasını dileriz. Bir daha böyle acılar yaşanmasın. Biz de bu gün bu vesileyle birlikte oruç açma etkinliği düzenledik. Muharrem ayı dolayısıyla yas ve oruç tutanların yası ve orucu kabul olsun.”
     Kansu, açıklamasının sonunda 30 Kasım günü Sevgi Dostluk Barış Düğün Salonu’nda ayrıca Aşure dağıtım programı düzenleyeceklerini, sadece oruç açma etkinliği gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Kansu’nun açıklamasından sonra etkinliğe düzenlenen cem töreni ile devam edildi. Oruç açma etkinliği ve cem törenine dernek eski başkanlarından, Ali Arıkan, Ereğli Belediyesi İtfaiye Müdürü Muhammet Ali Ateş ve çok sayıda Alevi vatandaş katıldı.
 
 
Yorumlarınız
 
IP   3.149.249.154  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
17 Mayıs 2024
Türkiye’nin en büyük entegre yassı çelik üreticisi Erdemir, üretimi, yatırımları ve yarattığı istihd..
17 Mayıs 2024
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi’ne bağlı ocakta eksi 540 kodunda, hazırlık çalışma..
15 Mayıs 2024
OYAK Maden Metalürji Şirketleri bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye’nin küresel çelik gücü Erdemir,..
15 Mayıs 2024
Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı müesseselerde çalışan maden işçileri, Genel Maden İşçileri S..
13 Mayıs 2024
Geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren önceki dönem İmar Müdürü ve Başkan Danışmanı Mustafa Kı..
13 Mayıs 2024
Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) tarafından, Doç. Dr. Vildan Hilal Akçay ile..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır