Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  İlkokula madencilik müzesi kuruluyor
İlkokula madencilik müzesi kuruluyor
 
   

     Adını mahalledeki 8 maden şehidi anısına alan Kilimli Madenciler İlkokulu, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü kapsamında ilginç bir projeye imza attı. Okulun Kültür ve Edebiyat Kulübü tarafından “Kömür madeni ve Zonguldak” konulu bir sergi hazırlandı. 4 – 14 Aralık tarihlerinde halka ve kentteki diğer okul öğrencilerinin ziyaretine açık olacak sergide geçmişte günümüze kullanılan orijinal maden araç gereçleri, işçi kıyafetleri, diğer maden numuneleri, fosil örnekleri, fotoğraflar, Osmanlı’dan günümüze maden ocakları fotoğraf ve malzemeleri, bahçeye kurulan örnek galerisi yer alıyor. Projeye Maden Tetkik Arama (MTA), Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) ve Maden Mühendisleri Odası da katkı verdi. Türkiye’de bir ilkokulda profesyonel anlamda kurulan ilk maden müzesi olacağı belirtilen proje hakkında bilgi verildi. Projeye destek vermekten mutluluk duyduklarını belirten Bülent Ecevit Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Madencilik ve Maden Çıkarma Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bülent Haner, “170 yıllık tarihi olan bir madencilik müzesi yapılması konusunda geç bile kalındı. Ama böyle güzel projeyi ilk kez adının madenciler olduğu bir ilkokul tarafından yapılması çok anlamlıdır.” dedi.
     Proje Sorumlusu olan Sosyal Bilgiler Öğretmeni Nermin Ata, “Şehrimizin büyük oranda geçim kaynağı madencilik olduğu için biz de projemizde hem taşkömürünü hem de madenciliği tanıtmak adına çalışmalar sürdürdük. Örneğin kömür madeninin sadece yakılacak bir maden olmadığını, çok farklı kullanım alanlarına sahip olduğunu gördük. Özellikle Zonguldak’ta farklı sanayi kollarının açılması yönünde bir umut ışığı olacağını düşünüyoruz. Ayrıca okulumuzun bir odasını maden müzesine çevirerek, bir ilke imza atacağız. Okul müzeciliğini başlatmış olacağız.” diye konuştu. Madenciler İlkokulu Müdürü Kemalettin Oral ise şunları söyledi: “Okulumuzdaki öğrencilerimizin velilerinin madenci olması, Zonguldak ilinin bir kömür havzasında bulunması ve okulumuzun adının 1975 yılından itibaren okulumuza adını veren 8 tane maden şehidinden alması, bizi bu konuda sergi çalışması yapmaya teşvik etti. Büyük bir katılım sağlayarak bu çalışmayı başlattık. Madenciler Günü’nde bütün madencilere hediye etmek istedik. Projede maden ve fosil örnekleri, madenciliğin tanıtımıyla ilgili fotoğraflar, madencilikte kullanılan araç gereçler, hatta galeriyi bile bahçemizde örnek olarak kurarak öğrencilerimizde bu bilinci yerleştirmek. O çocuklarımız, kendi babalarının çalıştığı madenle ilgili bilgileri buradan alması gerekiyor. Madenciler İlk Okulu olduğumuza göre bu işin kalıcı olmasına ve her öğrencimizin bu bilgileri öğrenip babasının ne zor şartlarda çalıştığını görmesini istedik. Bu bir ilktir ve Türkiye’de bu çalışmayı yapanın ilk biz olduğumuzu düşünüyoruz.”

 
 
Yorumlarınız
 
IP   18.220.79.202  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
17 Mayıs 2024
Türkiye’nin en büyük entegre yassı çelik üreticisi Erdemir, üretimi, yatırımları ve yarattığı istihd..
17 Mayıs 2024
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi’ne bağlı ocakta eksi 540 kodunda, hazırlık çalışma..
15 Mayıs 2024
OYAK Maden Metalürji Şirketleri bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye’nin küresel çelik gücü Erdemir,..
15 Mayıs 2024
Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı müesseselerde çalışan maden işçileri, Genel Maden İşçileri S..
13 Mayıs 2024
Geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren önceki dönem İmar Müdürü ve Başkan Danışmanı Mustafa Kı..
13 Mayıs 2024
Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) tarafından, Doç. Dr. Vildan Hilal Akçay ile..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır