Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  Altıncı kuşak dedesinin mezarını araştırmacılar sayesinde buldu
Altıncı kuşak dedesinin mezarını araştırmacılar sayesinde buldu
 
   

     Ormanlı Lisesi’nde edebiyat öğretmeni olarak görev yapan Eğitimci-Araştırmacı Yazar Recep Çetin, hazırlamaya çalıştığı yeni kitabı için çalışmalarını sürdürüyor. Alaplı-Büyüktekke Köyü’nde gördüğü Osmanlıca mezar taşlarını incelemiş, okutmuş ve ilgili taştan hareketle köyde seyyid, yani Hz. Muhammed’in neslinden olan insanların yaşamış olduğunu tespit etmişti. Recep Çetin, bulduğu mezar taşının sahibi olan Yazıcızadeler’den Hacı Osman Ağa’nın hem seyyid olan kardeşinin mezar taşına hem de torununun torunu olan Sinan Yazıcı’ya ulaştı. Sinan Yazıcı ile mezar taşlarının bulunduğu Büyüktekke Köyü’ne giden Recep Çetin, mezar taşlarının üzerinde yazan Osmanlıca yazılar hakkında bilgiler verdi. Soyunun çok öncelere dayandığını bildiğini, ancak seyyid soyundan geldiklerini bilmediklerini söyleyen Sinan Yazıcı, dedesinin dedesine ait olan mezar taşlarını bir araya toplayarak ziyaret edilebilecek hale getireceklerini söyledi. Sinan Yazıcı, şunları söyledi: “Bu taşın sahibi Hacı Osman Ağa, benim altıncı göbekten dedem. Aile şeceremizde en üstte duran kişi. Daha anlaşılır şekilde söyleyeyim. Babamın dedesinin, dedesi oluyor. Bu köyde bizim ailemiz Hacı Osman ağalar olarak bilinir. Seyyid olduğunu bilmiyorduk. O konuda ailemin yaşayan büyükleri de bir şey bilmiyorlar. Ancak devirlerinde yaşadıkları dönemlerde çok önemli misyonlar yüklendiklerine dair izler var. İzler, bu bölgenin Sünnileşme ile ilgili çalışmalar yaptıklarına dair, bu görevi de muhtemelen saraydan aldıklarına dair izler var. Buradaki taşların çoğu bizim ailemizin büyüklerine ait. Bununla ilgili bir çalışma yapmayı düşünüyoruz. Hepsini bir araya getirmeyi, ziyaret edilebilir bir hale getirmeyi düşünüyoruz.”
     Yeni hazırlayacağı kitap için yaptığı araştırmada 1835 yılında ölen Hacı Osman Ağa’nın mezar taşına ulaşan Recep Çetin, ilerleyen günlerde Hacı Osman Ağa’nın 1831 yılında ölen ağabeyinin mezar taşına da ulaşmış. Büyüktekke Köyü için kitap yazan İbrahim Oral’ın kitabına da göz atan Çetin, Hacı Osman Ağa’nın beş kardeş olduğunu öğrenmiş. Çetin konu ile ilgili yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Özellikle Büyüktekke Köyü’nün Osmanlı dönemlerinin önemli izlerini taşıdığına yaptığımız araştırmalarda şahit olduk. Köyde yaptığımız çalışmalar esnasında Osmanlıca mezar taşları dikkatimizi çekti. Biz bir mezar taşını okutalım, inceleyelim diye düşünürken yaptığımız incelemede zatın seyyid olduğu bilgisini mezar taşı üzerinden aldık. İsmi Hacı Osman ağaydı. Ardından baktık ki köyde seyyid soyu yaşıyor, en azından bunun bilgisi, bir belgesi olarak taş var. Biz araştırmalarımıza devam ettik. Orada görüldüğü üzere kırık bir taş var. Bu taşın üzerinde de tam kırık yerinde seyyid ibaresi yer alıyor.”



 
 
Yorumlarınız
 
IP   18.216.124.145  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
10 Mayıs 2024
OYAK Maden Metalürji Şirketlerinden Erdemir Mühendislik, Kuzey Amerika Bölgesi’nin en büyük demir-çe..
07 Mayıs 2024
Karadeniz Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) tarafından, “Planlı Eskitme Stratejisi..
06 Mayıs 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi, seralarında ürettiği 350 bin ata tohumu domates, biber, patlıcan ve salatalı..
04 Mayıs 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi’nin toplu taşımaya yönelik İstanbul Teknik Üniversitesi ve Çilek Halk Otobüsl..
03 Mayıs 2024
Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) Genel Müdürü Niyazi Aşkın Peker, Belediye Başkanı Halil ..
02 Mayıs 2024
OYAK Maden Metalürji Şirketleri Erdemir, İsdemir ve Erdemir Maden, gerçekleştirdiği etkinliklerle 23..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır