Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  Türkiye basın özgürlüğünde mesafe alamadı
Türkiye basın özgürlüğünde mesafe alamadı
 
   

     Sınır Tanımayan Gazeteciler (Reporters Without Borders) örgütünün 2014 Basın Özgürlüğü Sıralaması’na göre Türkiye, 2013’e göre hiçbir ilerleme kaydedemeyerek yine 154. sırada yer aldı. Raporda terörle mücadele yasası nedeniyle çok sayıda gazetecinin cezaevinde olduğu belirtilirken, Türkiye’nin Çin ile beraber en çok gazeteci hapseden ülke olmaya devam ettiği dile getirildi. Raporda Gezi olayları sırasında basına uygulanan baskı ve basındaki oto sansür de geniş yer buldu. Türkiye RSF raporunda, 180 ülke arasında; Nijer, Haiti, Etiyopya, Bangladeş hatta Irak gibi ülkelerin gerisinde, 154. sırada yer aldı.
     RSF’nin, “Yolların kesiştiği Türkiye” başlığıyla verdiği Türkiye raporunda, AKP iktidarı eleştirilirken, “Reformlar zayıf kaldı. Askeri rejimlerden bu yana görülmeyen sayıda gazeteci hala cezaevinde bulunuyor. Türkiye, 2013 yılı sonunda 60 tutuklu gazeteci ile dünyanın en çok gazeteci tutuklayan ülkelerinden birisi oldu. Gazeteciler, yargılanmadan önce, aylarca, hatta yıllarca cezaevinde tutuluyor.” denildi. Raporda Gezi protestoları sırasında yaşananlar da değerlendirilirken, şu ifadelere yer verildi: “2013 yazındaki büyük gösteriler, Türk toplumunun özgürlük açlığını gözler önüne serdi. Bu gösteriler ayrıca Türk güvenlik güçlerinin demokrasi kültürü eksikliği ile büyük medyanın tek tek hükümete yakın iş adamlarının eline geçtiğini ortaya çıkardı. 153 yaralı, 39 tutuklu ile gazeteciler hükümet karşıtı gösterilere uygulanan şiddetten paylarını aldılar. Sistematik olarak güvenlik görevlilerinin doğrudan hedefi oldular. İktidar tarafından, hükümeti devirmek isteyen komplocu uluslararası servislerin ajanları olarak nitelendirildiler. İstanbul’u sallayan olayları vermeyen haber kanalları, oto sansürün her biçimini uyguladılar. Buna karşı çıkan gazetecilere çıkışları verildi. 14 gazeteci yıllık izin aldı, 22’si ise istifa etmeyi tercih etti. Olayı aktaran kanallara ise astronomik cezalar yağdı.”
     Listenin ilk üç sırasında; Finlandiya, Hollanda ve Norveç; son üç sırasında ise Türkmenistan, Kuzey Kore ve Eritre yer altı. Çatışmaların devam ettiği Suriye ise, 177. sırada.



(ereglibulteni)
 
 
Yorumlarınız
 
IP   18.191.202.72  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
10 Mayıs 2024
OYAK Maden Metalürji Şirketlerinden Erdemir Mühendislik, Kuzey Amerika Bölgesi’nin en büyük demir-çe..
07 Mayıs 2024
Karadeniz Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) tarafından, “Planlı Eskitme Stratejisi..
06 Mayıs 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi, seralarında ürettiği 350 bin ata tohumu domates, biber, patlıcan ve salatalı..
04 Mayıs 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi’nin toplu taşımaya yönelik İstanbul Teknik Üniversitesi ve Çilek Halk Otobüsl..
03 Mayıs 2024
Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) Genel Müdürü Niyazi Aşkın Peker, Belediye Başkanı Halil ..
02 Mayıs 2024
OYAK Maden Metalürji Şirketleri Erdemir, İsdemir ve Erdemir Maden, gerçekleştirdiği etkinliklerle 23..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır