Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  Denizdeki kızıl tabakanın analiz sonuçları geldi
Denizdeki kızıl tabakanın analiz sonuçları geldi
 
   

     Alaplı ilçesinde 15 Şubat tarihinde Bölge Trafik İstasyonu Mevkii’nde deniz üzerinde oluşan kızıl tabaka, Alaplı İl Sağlık Grup Başkanlığı ve Belediye görevlilerini harekete geçirmişti. Denizden alınan numune, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’ne gönderilmişti. Üniversitede yapılan inceleme ve araştırma sonrasında deniz üzerinde oluşan tabakanın ‘Noktalika Skitilans’ adındaki tek hücreli organizmadan kaynaklandığı belirtildi. Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Alaplı Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu, “‘Noktalika Skitilans’ dediğimiz bir organizma. Yakamoz tarzında olan bir organizma. Nasıl geceleri ay ışığı vurduğu zaman işte bu yakamoz ışık röfle yapıp deniz üzerinde parlaklık oluşturan bir mikroorganizma ise bu da aynı şekilde kırmızı renkli güneşin vurması ile beraber kırmızı renkli ışık veren tek hücreli bir organizma. Çok yoğun olarak bulundu.” dedi.
     Çimenoğlu, deniz analarının ölümü ile ilgili olarak da ‘Noktalika Skitilans’ adlı organizmanın aşırı amonyak salgıladığını ve ölümlerinde bundan dolayı gerçekleştiğini söyledi. Çimenoğlu, “Çok yoğun olduğu için raporda amonyak ürettikleri denizin içerisinde amonyak yoğun olarak tespit edildi. Bir zehirleyici etkisi vesaire her hangi bir şeyi yok. Ancak deniz canlılarına yoğun amonyak zarar veriyor. Deniz analarının ölümü de bundan kaynaklandığı ortaya çıktı. Yine rapora göre bu daha çok ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde görüldüğü ve evsel ile sanayi atıklarının çok olduğu yerlerde kıyı körfez ve koylarda daha çok meydana geliyor. Orada görüldüğü söylendi. Bir de deniz suyu sıcaklığının yüksek olmasının etken olduğu söylendi. Karadeniz’de bu mevsimde deniz suyu sıcaklığı 10 derecenin altında olurmuş. Ortalama 7-8 derece. Fakat ilk defa bu sene deniz suyu sıcaklığı 10 derecenin üzerinde 12-13 derecelerde devam ediyor. Deniz suyu sıcaklığının yoğun olması evsel ve sanayi atıklarının olması bu tip organizmaların çoğalmasına neden oluyor. Ancak gelip geçici bir durum olduğu söylendi. Kış mevsimi olması, plaj mevsimi olmaması nedeniyle herhangi bir tehlikesi ve zararı olmadığı üniversite tarafından bizlere rapor edildi. Sonuç olarak bir mikrobik kirlilik değil, bunu yapan ‘Noktalika Skitilans’ denilen tek hücreli organizma. Kendiliğinden de kaybolan bir organizma.” dedi. Diğer yandan kızıl tabakanın oluştuğu Bölge Trafik Mevkii’nde kızıl tabakanın kaybolduğu kameralara yansıdı.



İlgili Haber:





 
Bu haber ile ilgili video
 
Yorumlarınız
 
IP   18.218.188.95  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
17 Mayıs 2024
Türkiye’nin en büyük entegre yassı çelik üreticisi Erdemir, üretimi, yatırımları ve yarattığı istihd..
17 Mayıs 2024
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi’ne bağlı ocakta eksi 540 kodunda, hazırlık çalışma..
15 Mayıs 2024
OYAK Maden Metalürji Şirketleri bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye’nin küresel çelik gücü Erdemir,..
15 Mayıs 2024
Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı müesseselerde çalışan maden işçileri, Genel Maden İşçileri S..
13 Mayıs 2024
Geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren önceki dönem İmar Müdürü ve Başkan Danışmanı Mustafa Kı..
13 Mayıs 2024
Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) tarafından, Doç. Dr. Vildan Hilal Akçay ile..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır