Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  Basından sansürün kaldırılmasını kutladılar
Basından sansürün kaldırılmasını kutladılar
 
   

     Zonguldak Valisi Ali Kaban mesajında, halkı aydınlatma ve kamuoyu oluşturulmasında basının yeri ve öneminin herkes tarafından bilindiğini belirtti. Kaban, şöyle devam etti: “Bunun yanı sıra günümüzde en çok ihtiyaç duyduğumuz temel hak ve özgürlüklerin korunması toplumu meydana getiren bireylerin birbirlerine sevgi ve saygıyla yaklaşmasında yazılı ve görsel medyanın önemli hizmetleri olduğu da bir gerçektir. Tüm bu hizmetleri yerine getirirken basının tam olarak özgür olmasının gerekliliği de ortaya çıkmakta, yine basının toplumu yönlendirebilen bir güç olduğu düşünüldüğünde de demokrasilerin gelişebilmesi için basın özgürlüğünün ne kadar önemli olduğu da görülmektedir. Büyük önder Atatürk ‘basın özgürlüğünden doğabilecek sakıncaları ortadan kaldırmanın en etkili yolu, bizatihi basın özgürlüğüdür’ sözüyle bu konuya verdiği önemi de göstermiştir. Bu duygu ve düşüncelerle büyük emek ve özveri göstererek zor ve o ölçüde önemli, ancak o kadar da zevkli bir kamu görevini yerine getiren basın mensuplarımızın basın bayramını en içten duygularımla kutluyor, bundan sonraki çalışmalarında kolaylıklar ve başarılar diliyorum.”

     CANDAN’IN MESAJI
     AK Parti Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Ercan Candan da, basının demokratik yaşamın vazgeçilmez unsurlarından biri olduğuna vurgu yaptı. Candan, şu görüşlere yer verdi: “Ülkemizin demokratikleşmesinde kilit rol oynayan yazılı ve görsel basın, çağdaş ve demokratik hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri ve haber alma-yayma özgürlüğünün en etkili aracıdır. Toplumun ihtiyaç duyduğu her konuda, bilgilendirme, aydınlatma, yönlendirme ve kamuoyu oluşturma gibi önemli bir görevi yerine getirmekte olan basının, bu işlevini en iyi şekilde yerine getirilebilmesi için, basın özgürlüğü hayati önem arz etmektedir. Basın özgürlüğünün var olabilmesi, demokrasinin sağlıklı işleyebilmesi, düşünce ve fikir özgürlüğünün toplumun bütün kesimlerinde yeterince kullanılabilmesi, basının haber alma ve yaymasının önündeki engellerin kaldırılmasıyla mümkündür. Demokrasinin hakim, medyanın tamamen özgür ve bağımsız olmadığı toplumlarda hukuktan, özgürlük, demokrasi ve adaletten bahsedilemez. Kamu yararını gözeten, özel hayata ve kişilik haklarına saygı gösteren, bağımsız ve tarafsız habercilik anlayışını benimseyen, görevini etik ilkelerden ödün vermeden yerine getiren basın, şeffaf yönetim anlayışının da temel yapı taşlarındandır. 24 Temmuz’un, 1908’de Meşrutiyetin ilanıyla Türk basınında sansür ilk kez kaldırılmış, bu önemli güne haiz olarak da basın bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır. Zor şartlarda ve büyük özveri ile toplumun haber alma ihtiyacını karşılamak için çalışan tüm basın mensuplarımızın ‘24 Temmuz Basın Bayramı’nı kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.”

     ULUPINAR’IN MESAJI
     AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar da, mesajında şunları kaydetti: “Basın, çağdaş demokrasilerde iletişimin en güçlü araçlarından olup, toplumun yapılanmasında ve gelişmesinde büyük rol oynayan vazgeçilmez temel unsurlardan biridir. Basın hürriyeti içinde görevlerini yerine getiren basınımız, özgürlüklerin ilerlemesi ve kamuoyu oluşumunda büyük bir güce sahiptir. 24 Temmuz günü bu vesile ile basında sansürün kaldırılışının 106. yılı olması dolayısıyla daha da hassasiyet ve anlam kazanmaktadır. Özgür basın, demokrasinin temel taşıdır. Halkın doğru ve tarafsız bilgi alma hakkı en temel haklardan biridir. Sizler, toplumun her kesiminin sesinin duyurulması, toplumsal sorunların gündeme getirilmesi, kamuoyu oluşturulması, toplumu ilgilendiren konularda vatandaşlarımızın haberdar edilmesi gibi önemli sorumlulukları üstlenmekte ve zor şartlar altında bu sorumluluklarınızın bilincinde fedakârca çalışmaktasınız. Emekçi basın mensubu arkadaşlarımızı, toplumumuz için bu kadar önemli bir görevi yerine getirdikleri için gönülden kutluyorum. Yağmur çamur demeden her türlü zorlu şartta ve baskılar altında mesleğini icra etmeye çalışarak, halka doğru ve tarafsız haber vermeyi, kamuoyunu doğru şekilde bilgilendirmeyi kendine amaç edinmiş emekçi basın mensubu arkadaşlarımın, basın yayın kuruluşlarımızın 24 Temmuz Gazetecilik ve Basın Bayramını kutluyorum. Başarılı çalışmalarının devamını diliyorum.”

     UYSAL’IN MESAJI
     Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal da, Türk basınında sansürün kaldırılmasının 106. yıldönümünü mesaj yayımlayarak kutladı. Uysal’ın mesajı şu şekilde: “Türk basınında sansürün kaldırılmasının yıl dönümü olan 24 Temmuz tarihi, her yıl Gazeteciler ve Basın Bayramı olarak kutlanıyor. Haberlerin ve düşüncelerin iletilmesine aracılık ederek toplumun bilgilendirilmesini, farklı fikirlerin dile getirilmesini ve tartışılmasını sağlayan basın, üstlendiği görev itibariyle bugün toplumumuzun en önemli kurumlarından biri haline gelmiştir. İçinde bulunduğumuz çağda her türlü aracın iletişim vasıtası olarak kullanılması nedeniyle haberler daha hızlı yayılıp, paylaşılmaktadır. Kitle iletişimin bu kadar etkin olduğu bir zamanda basın kuruluşlarının güç ve önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Hal böyle olunca basının; içinde yaşadığı toplumun, mili, ahlaki, insani ve kutsal değerlerine sahip çıkarak doğru ve tarafsız bir şekilde görevini yerine getirmesi kamuoyunun nazarında oldukça önem taşımaktadır. Bu düşüncelerle; mesai kavramı gözetmeksizin toplumu aydınlatmak, kamuoyu oluşturmak için sorumluluk bilinciyle hareket eden başta Karadeniz Ereğli olmak üzere bölgemizde görev yapan radyo, televizyon, yerel ve ulusal gazetecilerin temsilcileri olmak üzere tüm basın mensuplarının 24 Temmuz Basın Bayramını kutlar, görevlerinde başarılar dilerim.”

     ALABAŞ’IN MESAJI
     Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yönetim Kurulu adına bir mesaj yayınlayan Genel Başkan Eyüp Alabaş da, 24 Temmuz Basın Bayramını kutladı. Alabaş mesajında şu ifadelere yer verdi: “24 Temmuz 2014, basından sansürün kaldırılışının 106. yıldönümüdür. 24 Temmuz, 1908 yılında Anayasanın yeniden yürürlüğe girmesiyle gazetelerin, gazeteciler tarafından sansür memurlarına verilmeden çıkarıldığı gündür. Basının özgür konumunu gölgeleyen ve basını temel işlevlerinden uzaklaştıran sansür, halkın çıkarlarının savunulmasının ve özgür düşüncenin önündeki en büyük engeldir. Bu engel 106 yıl önce kaldırılmıştır. Ancak bugün de basın kuruluşlarımıza özgür düşüncelerini yayma konusunda yapılan baskılar ne yazık ki sürmektedir. Demokrasinin vazgeçilemez unsurlarından biri olan, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basın, demokrasinin yaşaması ve gelişmesi için en önemli kurumlardan biridir. Basının çalışma şartlarının iyileştirilmesi, özgürce kamu yararı doğrultusunda haber yayma haklarını kullanabilmeleri en büyük dileğimizdir. 24 Temmuz Basın Bayramı’nın basın çalışanlarımızın haklarının ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi için bir dönüm noktası olmasını diliyoruz. Zonguldak-Bartın-Karabük bölgemizde yayın hayatını sürdüren yerel gazete, dergi, radyo ve televizyonlarımız başta olmak üzere tüm basın temsilcilerimizin 24 Temmuz Basın Bayramını kutluyor, tüm basın emekçilerine çalışmalarında başarılar diliyoruz.”

     KESKİN’İN MESAJI
     Kdz. Ereğli Kent Konseyi Başkanı Noyan Keskin ise mesajında, şu ifadelere yer verdi: “Kamuoyunun bilgilendirilmesi ve aydınlatılması gibi önemli bir görevi yerine getiren basının özgür olması son derece önem taşımaktadır. Basın, ancak bu sayede halka tarafsız ve doğru bilgiyi ulaştırabilir. Değerli basınımızın bugüne dek olduğu gibi bundan sonra da görevini en iyi şekilde yapacağına inanıyor, bu duygu ve düşüncelerle tüm basın mensuplarımızın 24 Temmuz Gazetecilik ve Basın Bayramı’nı kutluyorum.”

     ÖZKÖK’ÜN MESAJI
     Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Yönetim Kurulu Üyesi Emin Semih Özkök de, Türk basınında sansürün kaldırılmasının 106. Yıldönümü nedeniyle yayımladığı mesajda, şunları dile getirdi: “Geçen yıl basında sansürün kaldırılışının yıldönümünü 105 yıllık uzun bir öykünün özeti ile kutlamıştım. Bugün ise ülkemizde basının, yerelde ve ulusalda sansürünün hala 1908 öncesi acımasızlığını aratacak kadar yakıcı ve acı olduğu gerçeğiyle yüzleşebilen, yaşamsal şantajlara boyun eğmek zorunda bırakılan ve buna direnen basın emekçilerinin varlığından duyduğum memnuniyeti ve gelecek umudunu taşıdığımı söyleyerek, gerçek gazetecilerin “basın bayramı”nı yürekten kutluyorum.”

     YAZICIOĞLU’NUN MESAJI
     Yazıcıoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili İrfan Yazıcıoğlu da, 24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı. Yazıcıoğlu mesajında şunları kaydetti: “Yaz-kış, yağmur-çamur, gece-gündüz demeden zor şartlar altında çalışan basın mensuplarının tek amaçları doğru ve tarafsız haber yaparak kamuoyunu bilgilendirmektir. Her ortamda ve her koşulda yüklendikleri sorumluluk duyguları içinde tarafsız olarak toplumun haber alması adına görevlerini yerine getiren tüm basın çalışanlarını tebrik ediyorum. Biliyoruz ki, görevini toplumsal değerlere saygılı, kişisel hak ve özgürlükleri korumayı ilke edinmiş tarafsız bir anlayışla ifa eden özgür basın, demokrasilerin en büyük güvencesidir. Bu düşüncelerle, basın ilkelerine göre mesleklerini tarafsız bir şekilde yerine getiren tüm basın mensuplarımızın Basın Bayramını kutluyorum.”

     ERDEMİR GRUBU DA KUTLADI
     ERDEMİR Grubu tarafından gönderilen mesajda ise, “Sansürün kaldırılışının 106. yılında, kamuoyunu aydınlatma görevlerini fedakarca yerine getiren basın çalışanlarının 24 Temmuz Basın Bayramı’nı kutlarız.” denildi.

     KGD’NİN MESAJI
     Karaelmas Gazeteciler Derneği (KGD) Yönetim Kurulu, “24 Temmuz Basın Bayramı”nı kutladı. KGD Yönetim Kurulu’nun açıklaması şöyle: “24 Temmuz, Türk basınında sansürün kaldırılışının yıldönümüdür ve Basın Bayramı olarak kutlanmaktadır. Gazeteler, televizyon ve radyolar toplumun yararı, gelişmesi için vazgeçilmez unsurlardır. Basının özgür konumunu gölgeleyen ve basını temel işlevinden uzaklaştıran sansür, halkın çıkarlarının savunulmasının ve özgür düşüncenin gelişmesinin önündeki engellerden biridir. 24 Temmuz tarihi, 2’nci Meşrutiyet’in ilan edildiği 1908’de Anayasa’nın yeniden yürürlüğe girmesinin ertesinde çıkan gazetelerin, gazeteciler tarafından sansür memurlarına verilmeden, gösterilmeden çıkarılmış olduğu bir gündür. Bürokrasi, siyasi mekanizmalar, sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve kamuoyunun tutumu gazeteciliğin daha sağlıklı sürdürülebilmesi için çok önemlidir. Gazetecilerin mesleki sorumluluklarının gereği insan hak ve hürriyetlerine saygı göstermesi ne kadar temel bir gereksinim ise aynı saygının gazeteci arkadaşlarımıza da gösterilmesi gerekmektedir. Aynı anlayışı, hiç kuşkusuz gazetecilerin de birbirlerine karşı göstermeleri durumunda toplumsal duyarlılık daha fazla gelişecek ve toplumsal duyarlılık artacaktır. Bilinmesi gereken önemli bir konu da her vatandaşın yayın çıkarma hakkı olduğu kadar, her gazete çıkaranın gazeteci olmadığıdır. Gazetecilik, halkı bilgilendirme doğrultusunda, farklı düşünce ve görüşlere saygı duymayı, halkın ekonomik, sosyal, kültürel, sağlık, kentsel sorunlarına ve beklentilerine cevap verecek mücadeleyi sürekli kılmayı ve halk adına denetlemeyi zorunlu kılar. Kamuoyunun bu bağlamda, gazetecilik ilkelerinden uzak, günübirlik çıkarlar adına sürdürülen yayınlara seçici davranmaları gerçek basın emekçilerinin arzusudur. Yerel basında sadece egemen siyasetçiler değil, her ses kendine yer bulabilmeli, yapılanlar ya da yapılamayanlar, tüm olup bitenler daha şeffaf bir şekilde gözler önüne serilebilmelidir. Karaelmas Gazeteciler Derneği olarak, basının güçlü olmadığı bir yerde bazı gerçeklerin karanlıkta kalmaya mahkûm olacağını bunun da sansürlemeyi yapanlar başta olmak üzere kimseye yarar sağlamayacağını hatırlatıyor, çok sesliliğin sürdürülmesine herkesin olumlu yönde destek vermesini bekliyoruz. Zor ve adil olmayan şartlarda üstlendikleri kamu görevini büyük bir özveriyle yerine getiren tüm üyelerimizin ve basın camiasının bu anlamlı gününü kutluyor, basına karşı bu özveriyi gösterenlere teşekkür ediyor ve aramızdan ayrılan meslektaşlarımızı saygıyla anıyoruz.”



(ereglibulteni)
 
 
Yorumlarınız
 » BASIN BAYRAMI? KUTLAMASI ve ATATÜRK’’TEN BASIN CAMİASINA MESAJLAR… Ünal SAVAŞ

MESAİ KAVRAMI GÖZETMEKSİZİN TOPLUMU AYDINLATMAK, KAMUOYU OLUŞTURMAK, İÇ VE DIŞ DÜNYADAN HABERDAR ETMEK İÇİN, GECE GÜNDÜZ - SICAK SOĞUK - YAĞMUR ÇAMUR DEMEDEN HERTÜRLÜ OLUMSUZ HAVA KOŞULUNDA BİLE ÖZVERİYLE GÖREV YAPAN TÜM BASIN EMEKÇİLERİNİN VE KURULUŞLARININ 24 TEMMUZ BASIN BAYRAMINI? KUTLAR,

ÜLKEMİZDEKİ VE ZONGULDAK’IMIZ DA Kİ TÜM BASIN EMEKÇİLERİNİN VE KURULUŞLARININ DAHA ÖZGÜR DÜŞÜNEBİLME, YAZABİLME VE YAYINLAYABİLME ÖZLEMİNE EN KISA SÜREDE ULAŞABİLMESİ DİLEKLERİMLE BİRLİKTE, CUMHURİYETİMİZİN KURUCUSU M. KEMAL ATATÜRK´ÜN BASIN CAMİASINA VE EMEKÇİLERİNE YÖNELİK ŞU GÜZEL VECİZ SÖZLERİNİ DEĞERLİ BASIN EMEKÇİLERİ, KURULUŞLARI VE HABER SİTENİZİN DEĞERLİ OKUYUCULARIYLA PAYLAŞIRIM.

CUMHURİYETİMİZİN KURUCUSU M. KEMAL ATATÜRK’TEN BASIN CAMİASINA MESAJLAR:

MESAJ -1)
“GAZETECİLER KANUNUN VE UMUMUN MENFAATLERİNİN AKSİNE MUAMELELERE ŞAHİT VE VAKIF OLDUKLARI TAKDİRDE GEREKLİ YAYINDA BULUNMALIDIR.” (1923)

MESAJ -2)
“GAZETECİLER, GÖRDÜKLERİNİ, DÜŞÜNDÜKLERİNİ, BİLDİKLERİNİ SAMİMİYETLE YAZMALIDIR.” (1929)

MESAJ -3)
"CUMHURİYET DEVRİNİN KENDİ ZİHNİYET VE AHLAKIYLA DONANMIŞ BASININI YİNE ANCAK CUMHURİYETİN KENDİSİ YETİŞTİRİR." (1925)

MESAJ -4)
“MATBUAT HİÇBİR SEBEPLE TAHAKKÜM VE NÜFUZA TABİ TUTULAMAZ.” (1923)

MESAJ -5)
“BASIN, MİLLETİN MÜŞTEREK SESİDİR. BİR MİLLETİ AYDINLATMA VE İRŞATTA, BİR MİLLETE MUHTAÇ OLDUĞU FİKRÎ GIDAYI VERMEKTE, HULÂSA BİR MİLLETİN HEDEFİ SAADET OLAN MÜŞTEREK BİR İSTİKAMETTE YÜRÜMESİNİ TEMİNDE, BASIN BAŞLI BAŞINA BİR KUVVET, BİR MEKTEP, BİR REHBERDİR.” (1922)

MESAJ -6)
"BASININ TAM VE GENİŞ HÜRRİYETİ İYİ KULLANMASININ, NE DERECEDE NAZİK BİR VAZİYET OLDUĞUNU SÖYLEMEYE LÜZUM GÖRMEM. HER TÜRLÜ KANUNİ KAYITLARDAN EVVEL BİR KALEM SAHİBİNİN İLME, İHTİYACA VE KENDİ SİYASİ TELAKKİLERİNE OLDUĞU KADAR VATANDAŞLARIN HUKUKUNA VE MEMLEKETİN, HER TÜRLÜ HUSUSİ TELAKKİLERİN ÜSTÜNDE OLAN, YÜKSEK MENFAATLERİNE DE DİKKAT VE HÜRMET ETMEK MANEVİ ZORUNLULUĞU, ASIL BU MECBURİYETTİR Kİ UMUMİ DÜZENİ TEMİN EDEBİLİR. BUNUNLA BERABER BU YOLDA YANILMA VE KUSUR OLSA BİLE; BU KUSURU DÜZELTECEK ETKEN VE VASITA; BASIN HÜRRİYETİNDEN DOĞAN MAHZURLARIN GİDERİLME VASITASI, YİNE BASIN HÜRRİYETİDİR." (1925)

SAYGILARIMLA

“Haber kutsal, Yorum hürdür.” “News are free, Comment is free”
https://twitter.com/unalsavas60
https://www.facebook.com/!/unal.savas.56
Ünal SAVAŞ – Erdemir emeklisi, Kalite gönüllüsü -   Ünal Savaş / 24 Temmuz 2014- 15:10
 
IP   3.15.221.67  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
25 Nisan 2024
Türkiye’nin en büyük yassı çelik üreticisi Erdemir, demir-çelik endüstrisinin uluslararası buluşma n..
24 Nisan 2024
Kökleri Platon’un yaklaşık 2400 yıl önce kurduğu Atina Okulu’na (Akademia) uzanan ve Sokrates gibi b..
24 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde park yerinden bir başka araç nedeniyle çıkamayan sürücü, aracın camını kı..
24 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda şenlik düzenledi. Çocuklar ve..
23 Nisan 2024
Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı mesajı..
22 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) Yönetimi, Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır