Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  “Sözünü tutmayanlar, anma törenlerine de gelmesinler”
“Sözünü tutmayanlar, anma törenlerine de gelmesinler”
 
   

     Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen yeni torba yasada sivil şehitlik bekleyen madenci çocukları, kararın çıkmamasına tepkili. Dönemin Başbakanı ve şimdiki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat kendi ağzından maden şehitlerinin sivil şehit sayılacağını ancak çıkarılan yeni torba yasada sadece Soma şehitlerinin sivil şehit olarak ilan edildiğini söyleyen madenci çocukları haklarını mahkeme yoluyla arayacaklarını ifade etti. Amelebirliği Armutçuk Şube Temsilcisi Çetin Yiğit, konuyla ilgili olarak komisyon kurduklarını ve işin sonuna kadar takipçi olacaklarını söyledi. Çetin, şöyle dedi: “Bizim bugüne kadar bu konuyla ilgili olarak çok mücadelemiz oldu. Bu Soma faciasından öncede biz bu mücadeleyi veriyorduk. Sayın başbakanımız şu andaki sayın cumhurbaşkanımız kendi ağzından söyledi maden şehitlerine sivil şehitlik hakkı verilecek diye. Ama ne hikmetse Torba Yasa görüşülürken bunun ileriye geriye dönük daha fazla sayı olacağından bunların her halde külfet getireceğinden sadece Somayla sınırlı tutmaya çalıştılar. Biz de kendi aramızda arkadaşlarımızla heyet kurduk. Meclis ziyaretlerimiz oldu. Bize bunu bu yasaya dahil edeceklerini söylediler. Zonguldak maden şehitlerini ve tüm maden şehitlerini. Daha sonraki süreçte bunun yasada olmadığını öğrendik. Tekrar yine ikinci defa ziyarete gittiğimizde şu anki bakanımız Nurettin Canikli bize ‘Bu yasayı acele çıkartmak zorundayız’ dedi. Ben de kendisine bunun anayasaya eşitlik ilkesine aykırı olduğunu söyledim. Bana bu konunun doğru olduğunu bu konuda haklısınız ama bu yasanın bir an önce çıkması gerektiğini siz buna dava açtığınız takdirde yine kazanacaksınız diye bize söyledi. Biz de bizi bu davalarla uğraştırmayın gerekeni yapın diye söyledik.”
     Bugüne kadar birçok görüşmeler yaptıklarını ve konuyu gerekli tüm yerlere aktardıklarını ifade eden Yiğit , “Ben burada bu zamana kadar 1970’ten bu yana şehit olanların isimlerini çıkarttım. Yaklaşık yılı hepsi burada var. 1584 kişi. Bu sayı zamanında çoğu arkadaşımız çeşitli nedenlerden dolayı 2000’den önce kurum yetkilileri olsun dönemin yetkilileri olsun yardımcı olduğundan çoğu şehit arkadaşımızın çocukları işe girdiler. Bu sayı 1584 değil 700-800 civarındadır. En fazla Zonguldak’ta maden şehidinin bu işten yararlanma sayısı 700’ü geçmez. Yani bu 700 kişinin ben devlete külfet olacağını zannetmiyorum. Biz Maliye Bakanlığı ile görüştüğümüzde “Biz elimizden geleni yaparız” dedi. Torba yasada bu konuyu gündeme almanın bir sıkıntı olmadığını söyledi bize Şehit Aileleri Derneği başkanıyla gittiğimizde. Bizler gerçekten bu Torba Yasa bu şekilde onaylandığı için Zonguldak maden şehitleri ve tüm maden şehitleri olarak büyük bir üzüntü duyduk.” dedi.
     Konuyu özellikle bölge milletvekillerine aktardıklarını kaydeden Çetin Yiğit, “Bu konuda hiç kimse bana bilgi vermedi diyemez. Ben bütün milletvekillerimizin hepsini ziyaret ettim. Özellikle bundan 1 yıl önce Sayın Ercan Candan’a verdim dosya şeklinde. Amelebirliği başkanıyla gittiğimizde bana “sen çok güzel bir çalışma yapmışsın ben bu çalışmanın üzerinde duracağım bu konuda sana kesinlikle yardımcı olacağım bu Zonguldak maden şehitleri için güzel bir adım ben bunu meclis gündemine taşıyacağım” dedi. Ama biz hiç meclis gündemine taşınan bir şey göremedik. Sadece mücadelemizle kaldık. Ben buradan yine kendilerine sesleniyorum. Bu Zonguldak bizim bu maden şehitleri de bizim burada bu maden şehitlerine sahip çıksınlar. Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekilimiz Ali İhsan Köktürk Anayasa mahkemesine biz başvuru yapacağız dedi. Ondan sonraki süreçte bizler şehit ailelerini bir araya toplayacağız. Bireysel dava açtıracağız. Biz bunu dava ile alabileceğimizi biliyoruz. Ama bizleri dava ile uğraştırmasınlar.” dedi. Her yıl şehit madencileri anma törenine gelen siyasilerin ‘Acınızı paylaşıyoruz’ sözleri ile gösteri yaptıklarını kaydeden Yiğit, şöyle konuştu: “Her yıl 7 Mart 1983 anma törenleri Kozlu’daki 3 Mart 1992 anma törenleri düzenleniyor. Bunu sendikamız organize ediyor genelde her yıl bu şekilde. Tüm yetkililer buraya geliyor. Geldiklerinde söyledikleri şey bizler sizin acınızı paylaşıyoruz. Ben bundan sonra bu olay çözülünceye kadar bu olay çözüme ulaşmazsa 7 Mart törenlerinde 1992 Kozlu Grizusuna bu olay çözülmezse kimsenin gelmesini istemiyorum. Biz bu maden şehitleri arkadaşlarımızla o töreni gerektiği şekilde yaparız. Bizim buraya gelip de biz sizin acınızı paylaşıyoruz deyip de gösteri yapmasını istemiyoruz kimsenin. Bize sadece çözüm üretsinler ondan sonra gelsinler biz onları başımızın tacı yaparız bu maden şehitleri adına. O törenlere bu sorunu çözmeden kimsenin gelmesini istemiyorum.”



 
 
Yorumlarınız
 
IP   3.15.229.113  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
25 Nisan 2024
Türkiye’nin en büyük yassı çelik üreticisi Erdemir, demir-çelik endüstrisinin uluslararası buluşma n..
24 Nisan 2024
Kökleri Platon’un yaklaşık 2400 yıl önce kurduğu Atina Okulu’na (Akademia) uzanan ve Sokrates gibi b..
24 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde park yerinden bir başka araç nedeniyle çıkamayan sürücü, aracın camını kı..
24 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda şenlik düzenledi. Çocuklar ve..
23 Nisan 2024
Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı mesajı..
22 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) Yönetimi, Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır