Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  Ereğli’nin sağlıktaki 110 yıllık adresi değişiyor!
Ereğli’nin sağlıktaki 110 yıllık adresi değişiyor!
 
   

     Kdz. Ereğli’de yerel tarih üzerine araştırmalar yapan Eczacı Sadun Duran EreğliBülteni’ne yaptığı açıklamada, bugün taşınması çalışmalarının yürütüldüğü, Açıkhava Mevkisi’ndeki Ereğli Devlet Hastanesi’nden, ilk olarak 1904 yılına ait Kastamonu Salnamesi’nde söz edildiğini belirtti. Duran, şöyle dedi: “Ereğli Devlet Hastanesi, ‘Frengi Hastanesi’ ismiyle ilk defa 1904 yılının Kastamonu Salnamesi’nde geçiyor. 1904 yılındaki salnameden bir önceki de, 1899 Salnamesi’dir. Yani hastanenin, 1899 ile 1904 arasında kurulduğunu kabul edebiliriz. Demek ki, en azından 110 yıllık bir geçmişi var. İlk kurulduğu nokta, 1904 yılı için bir şey diyemem ama… 1920’li yıllardan itibaren fotoğraflarda, Ereğli Devlet Hastanesi net olarak görülüyor. Hatta Kurtuluş Savaşı döneminde de hastanenin aynı bölgede olduğu, Ereğli’nin işgali sırasında Fransızların orayı bombardımana tuttuğu hep anlatılır. İlk binası aynı noktadadır. Devlet Hastanesi’nin, SSK ile birleşmeden önceki eski binası, onun üzerine eklemelerle yapılmıştır. Yani hastanemiz, 110 yıldır oradaydı.”
     Hastanenin ilk inşa edildiği günlerden bu yana, onarımlar ve yeni eklemelerle, dönemin ihtiyacına yanıt verir hale getirilmeye çalışıldığını anlatan Duran, yakın geçmişte de Devlet Hastanesi ile SSK Hastanesi’nin birleştirildiğini anımsattı. Duran, Ereğli Devlet Hastanesi’nin ilk kurulduğu yıllardaki isminin ‘Frengi Hastanesi’ olduğunu ifade ederken, o dönemde Bolu, Düzce, Bartın’da da aynı isimle aynı tipteki hastanelerin bulunduğunu dile getirdi. Duran, “1916 yıllarındaki ismi ise, Memleket Hastanesi olarak geçer. Hatta bende, 1950’li yıllara ait Memleket Hastanesi başlıklı reçeteler de var. Zaten bizim eczanemizin ismini de rahmetli dedem, Memleket Hastanesi’nden esinlenerek, Memleket Eczanesi olarak koymuş. 50’li yılların sonlarında, 60’lı yıllara doğru da Devlet Hastanesi ismine dönüştürülmüş.” dedi.
     1904 Kastamonu Salnamesi’nde adı ilk kez geçen hastanenin, kadrosu hakkında ise bilgi verilmediğini açıklayan Duran, şöyle devam etti: “1916 Bolu Salnamesi’nde, Memleket Hastanesi adı altında geçiyor. O dönemde Bolu Livası’nda bu isimle geçen üç hastane var. Bolu, Bartın ve Ereğli hastaneleri… Bu salname ise, Ereğli Hastanesi’nin de kadrosuna yer vermiş. Sertabip, yani baştabip olarak Mustafa Bey, rahmetli Dündar Güçeri’nin babası Doktor Mustafa Güçeri. Kurtuluş Savaşı döneminde de Ereğli’nin kurtuluşu için çalışmış ve bildiğim kadarıyla Kuvai Milliye Cemiyeti’ne de üye olan isimlerden birisi. Onun dışında bir katip, bir aşçı ve bir aşçı yamağı var. 3 erkek, 2 kadın hademe var. Yani o zamanlarda tek doktor Mustafa Bey idi. 1964’te Mübeccel Belik Kıray’ın eserinde ise, Ereğli Devlet Hastanesi 50 yataklı olarak geçer. 60 yılına kadar 25 yataklı olduğunu belirtiyor ve 1960 yılından sonra 50 yatağa çıkarıldığı söyleniyor. O zamanki hastanede 3 uzman hekim ve bir hemşire var. Bir iç hastalıkları, bir cerrahi ve bir de çocuk hastalıkları uzmanı var. 60’lı yıllardan sonra Ereğli’de ERDEMİR’in de kurulmasıyla çok hızlı bir gelişme oldu. SSK Hastanesi kuruldu ve yatak sayısı arttı. Daha sonra da sağlıkta dönüşüm adı altında 2010 yılına doğru da, hastanelerin tek elde toplanıp birleşmesiyle, bugüne gelindi.”
     İlçede sağlık sektörünün de içerisindeki bir isim olarak hastanenin yeni taşınacağı nokta olan Ömerli Mevkisi’nin doğru bir tercih olmadığı kanaatini taşıdığını da dile getiren Eczacı Sadun Duran, “Bana göre hastanenin ters bir noktaya, merkezden epey uzağa taşınması söz konusu. Devlet Hastanelerinin halkın çoğunluğunun rahat ulaşabileceği bir noktada olması, bence daha mantıklıdır. Ömerli Bölgesi belki kent merkezine çok uzak bir yer olarak düşünülmeyebilir ama Kemer’de ya da Kadıtarlası bölgelerinde yaşayan insanları düşünürseniz, oraya ulaşımları ciddi sıkıntı olacak.” görüşlerine yer verdi. Taşınmayla boşalacak Ereğli Devlet Hastanesi binasının ne şekilde değerlendirilmesini önerdiği sorusunu da yanıtlayan Duran, şunları kaydetti: “Devlet Hastanesi’nin tarihi yapısı eklemelerle bozulduğu için, ne yazık ki şu anda ortada bir tarihi yapı yok. Aslında hastaneye karşıdan bakıldığı sağ tarafta kalan eski ve tescilli bir bina var. Restorasyonu başlamış ve yarım kalmıştı. Hatta orası bildiğim kadarıyla Hekim, Eczacılar Derneği’ne tahsis edilmişti ama yarım kaldı. Yani diyebiliriz ki, hastanenin yapısında bir orijinallik kalmadı. Eski fotoğraflara bakılırsa çok fazla eklemeler, kat çıkmalar yapıldığı görülebilir. Ancak orası bir ‘hastane bölgesi’ olarak, nostaljik biçimde kalabilir. Zaten artık oraya ne yapılırsa yapılsın, büyük olasılıkla ismi ‘Hastane Mevkisi’ olarak kalacaktır. O bölgenin farklı arkeolojik önemi var. Hastanenin arka bölgesinde, Yunan dönemine ait bir seramik atölyesi bulunduğunu anımsıyorum. Tabii Ereğli’deki çoğu şey gibi, o da bulundu ve bırakıldı. Herhangi bir değerlendirme, kazı yapılmadı. Ama o bölgede, yukarıda Çeştepe’de bir de tümülüs var. O bölgenin, bu konular ihmal edilmeden yapılaşmaya açılması gerekir. Yoksa Ereğli’nin, merkezde tek yeşil kalan bölgesini de kaybederiz diye düşünüyorum. Osmanlı Dönemi’nde de hastane bölgesinde köşkler varmış. Hatta eski SSK Hastanesi’nin bulunduğu alanda, Halil Paşa’nın av köşkü olduğu söylenir, fotoğrafları vardır. Hastanenin bahçesindeki çamlar da Halil Paşa’nın diktiği çamlardır. Çoğu inşaat sırasında sökülse de, bir kısmı halen duruyor. Bir takım şeyleri korumamız gerekiyor diye düşünüyorum. Ereğli özellikle merkez bölgesinde, yıkarak gelişen bir kent haline geldi. Çok değil, 30-40 yıl önce ağaçların arasında tek tük evler gördüğümüz bir Ereğli vardı. Şimdi ise tam tersi, ağaç göremiyoruz, beton yığını haline geldi.”
     Diğer yandan, Tarihçi Gürdal Özçakır da, Zonguldak Memleket Gazetesi muhabiri M. Emin Bey’in Ereğli ziyareti sonrası izlenimlerini yazdığı 28 Temmuz 1931 tarihli metinde, Ereğli Devlet Hastanesi’nden M. Emin Bey’in, “…Ereğli’ye gideceklere tavsiye ederim. Hastaneyi mutlaka görsünler. Bu güzel sağlık ve şifa yurdu, şehrin en gönül alıcı bir mevkiindedir. Deniz üstünde yeşillere bürünen bir köşk gibidir. Hususi idare tarafından idare edilmekte olan bu müessese Ereğli’nin yüzünü güldüren bir varlıktır. Hastane hekimi Ali Yaver Bey bütün bir şefkatle hastaları için titreyen kıymettar ve hürmete layık bir zattır. Hastane onun yüksek himmeti ile intizam ve mükemmeliyet içinde, cazibeli bir sima taşıyor…” sözleriyle bahsettiğini yazmıştı.








(ereglibulteni)
Bu haber ile ilgili fotoğraflar
 
Bu haber ile ilgili video
 
Yorumlarınız
 » hizmet halkın yakınına yani ayagınagiderşimdikarda kışta gecenin bir vakti git gidebilirsen halkı rantiyecilere kurban ettiler hayılı olsun............
-   şeref karaogullarından / 27 Eylül 2014- 14:49
 » ereğli merkezde yermi kalmadıda ömerliye hastane yapıldı.halkın oraya nasıl gideceği planı yapıldımı acaba.hem maaşlardan para kesiliyor hemde ulaşıma para ödeyecğiz. -   berin aydın / 23 Eylül 2014- 08:30
 
IP   18.234.165.107  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
27 Mart 2024
Zonguldak’ın Ereğli’de denizde ölü bulunan 25 yaşındaki gencin kimliği belli oldu. Gencin isminin Ar..
27 Mart 2024
Rahatsızlığı nedeniyle vefat eden Kdz. Ereğli Belediyesi önceki dönem Belediye Meclis Üyesi Hacı Mah..
27 Mart 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde denizde erkek cesedi bulundu. Bulunan cesedin kimlik tespiti için çalışma..
26 Mart 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybettiği otomobil, direğe çarparak ..
26 Mart 2024
İYİ Parti Kdz. Ereğli Belediye Başkan Adayı Murat Sesli, belediye meclis üyesi adayları, İYİ Parti K..
26 Mart 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinden çok sayıda ilaç içen çocuk hastanelik oldu. Küçük çocuk yapılan ilk müda..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır