Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  ÇATES’te taşeron işçilerine ibraname dayatması!
ÇATES’te taşeron işçilerine ibraname dayatması!
 
   

     Ticaret Sicil Gazetesi’ne göre, AKP Zonguldak Merkez İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Ataman’ın eşi Ayşe Ataman’ın sahibi olduğu Ayşe Ataman Samanyolu İnsan Kaynakları isimli şirketin, CHP’den AKP’ye geçerek Zonguldak Muslu Belediye Başkan Adayı olan Caner Baydar ile AKP Zonguldak Merkez İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Ataman’ın ortaklığında yönetildiği belirtiliyor.
     Söz konusu Ayşe Ataman Samanyolu İnsan Kaynakları isimli şirketin, Elsan’ın yeni sahibi olduğu ÇATES’te temizlik işini aldığı öğrenilirken, temizlik hizmetini yerine getirmek üzere 101 işçiyi işe aldığı ifade edildi. İşe alacağı işçileri, santral kamudayken temizlik hizmetleri alanında çalışan 165 kişi arasından seçen Ayşe Ataman Samanyolu İnsan Kaynakları isimli şirketin, işçi alımında yasal olmayan bir yönteme başvurduğu ortaya çıktı. AKP’li iki ismin ortaklığında yönetildiği bildirilen şirketin, temizlik hizmetlerinde çalışacak işçilere, çalışacakları bir yıl boyunca elde edecekleri tüm haklarını eksiksiz olarak aldıklarını ifade eden bir yazıyı imzalattıkları, imzalamayı kabul etmeyenlerin işe alınmadığı öğrenildi.
     İşçilere imzalatılan ibranamede, “Ayşe Ataman firması ile ÇATES Elektrik Üretim A.Ş arasında imzalanan hizmet sözleşmesine müteakip açılışı yapılan 4.420.01-01.1062763.067.15.79.000.001 sayılı işyeri numarasına müteakip işyerinde 14.01.2015 tarihinden 13.01.2016 tarihine kadar çalıştım. Bu süre içinde hak etmiş olduğum tüm haklarımı (kıdem, ihbar, yıllık izin ve diğer haklarım) eksiksiz olarak aldım, herhangi bir alacağım yoktur. İşverenim Ayşe Ataman’ı bu hususlar ile ilgili ibra ederim.” ifadelerinin yer aldığı görülürken, ibranamenin imza tarihinin de bir yıl sonrası, 25 Ocak 2016 tarihli olması dikkat çekiyor. Bir diğer ibranamede ise, işçinin daha işe alınmadan önce, bir yıl sonra kendi isteğiyle istifa ettiğinin imza altına almasının sağlandığı görülüyor.



     “İBRANAMELERİN HUKUKEN BİR GEÇERLİLİĞİ YOK”
     ÇATES’te çalışmaya başlayan 101 taşeron temizlik işçisine imzalatılan ibranamelerin yasal olup-olmadığı konusunda görüşlerini aldığımız, iş ve işçi davaları konusunda tecrübeli Avukat Ünal Demirtaş, “İşçi ile işveren arasında iş akdi imzalanırken, bu şekildeki bir ibranameyi peşinen almak yasaya açıkça aykırıdır.” dedi. Demirtaş EreğliBülteni’ne yaptığı açıklamada, şöyle dedi: “Hem 4857 sayılı İş Kanunu’na göre, hem de Borçlar Kanunu’na göre bu ibranamelerin kesinlikle hukuken bir geçerliliği yoktur. Bir işverenin bu şekilde, işçilerin yasal haklarını ödememek amacıyla kendisini güvence altına almaya çalışması üzüntü vericidir. Hukuken de herhangi bir geçerliliği yoktur. Yok hükmündedir. Bu şekilde alınan ibranameler, iş akdinin herhangi bir durumda fesih olması halinde işveren tarafından işçiye baskı unsuru olarak kullanılmaktadırlar. Bu da eğitim durumu iyi olmayan işçiler üzerinde baskı oluşturmakta ve birçok işçi de yasal haklarını aramaktan imtina etmektedirler, vazgeçmektedirler. Çünkü işveren, ‘Elimde senin yazılı ibranamen var, dolayısıyla dava açsan bile sen bunu kazanamazsın’ şeklinde işçiyi baskı altına almaya çalışmaktadır. Ancak işçi arkadaşlarımız böyle bir durumla karşılaştıklarında, mahkemeye müracaat etmeleri halinde, İş Mahkemeleri işçilerin haklarını vermektedirler. Herhangi bir yasal geçerliliği yoktur.”

     “İŞÇİDEN SENET ALAN İŞVEREN BİLE VAR”
     İşverenlerin, işçilere peşinen imzalattıkları bu tür ibranamelerle zaman zaman karşılaştığını ifade eden Avukat Demirtaş, “Hatta yalnızca ibraname değil, işçi arkadaşlardan senet alan işverenlere dahi rastladım. Maalesef, özellikle kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla çalışma ücreti gibi, işçinin en temel haklarını ödememeye çalışan kötü niyetli işverenler ülkemizde oldukça fazla. Bu şekildeki uygulamaları, işçilerin dava açmalarının önüne geçmek için yapıyorlar. İşçiler mahkemeye başvurmaları halinde yasal haklarına kavuşacaklardır.” dedi. 2010 yılındaki referandum sonrası, Yargıtay’da yeni kurulan bazı hukuk dairelerinin işçilerin aleyhine yorum yaparak işçilerin aleyhine karar vermeye başlamalarının, içtihatları da işçi aleyhine dönüştürmeye başladığı anlatan Demirtaş, “Bana göre, bu tür yargı kararları yasalara uymayan, işçinin hakkını elinden almaya çalışan işverenlere de cesaret vermektedir. Yüksek yargının içtihatları işveren lehine değiştirmesiyle birlikte, işçilerin yasal hakları daha fazla ihlal edilir hale geldi. Bu şekilde verilen yargı kararları, işverenlere yasaları daha fazla çiğnemeleri için cesaret vermektedir.” görüşlerine yer verdi.



     “TAŞERON KÖLELİĞİ ÖZELLEŞTİRMENİN SONUCU”
     Demirtaş, ÇATES’te taşeron temizlik işçilerine imzalamaları dayatılan ibranamelerin, özelleştirmenin bir sonucu olduğuna da dikkat çekerek, şunları kaydetti: “Maalesef, Türkiye’deki özelleştirme politikalarının bedelini, işçi sınıfı ödemiştir. 13 yıllık AKP iktidarında ve daha önce yapılan özelleştirmelerin sonucunda, işçiler yasal haklarını teker teker kaybetmişlerdir. Özellikle, aynı işi devlet sektöründe yapan bir işçiyle, özelleştirildikten sonra aynı işi yapan işçinin ücretleri arasında korkunç derecede farklar ortaya çıkmıştır. Çünkü özelleştirmeler, taşeronlaştırmaları da beraberinde getirmiş, sendikalaşma da ortadan kaldırılmıştır. Bu yöntemle, işçi maliyetleri dörtte bir oranına kadar düşürülmüştür. Bu durum da, emek sömürüsüne, işçilerin yasal haklarını alamamalarına yok açmıştır. ÇATES’teki duruma bakarsak, eğer bu temizlik işçisi arkadaşlarımız eğer devlet işçisi olmuş olsalardı, şu anda almış oldukları ücretin 3-4 katı kadar ücret alacaklardı ve herhangi bir şekilde, daha işe girerken, baştan ibraname vermek zorunda kalmayacaklardı. Her türlü yasal haklarını alabilecekler ve sendikalı işçi oldukları için iş güvencesine de sahip olabileceklerdi. Maalesef, bu olayda da gördüğümüz gibi, işçi arkadaşlarımızın bir taşeron kölesi haline getirilmesi amaçlanmıştır. ÇATES’in yeni sahibi Elsan’ın daha fazla kar elde etmesi için bir taşeron sistemi kurulduğu anlaşılmaktadır.”

(ereglibulteni)
 
 
Yorumlarınız
 
IP   44.200.196.114  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
28 Mart 2024
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Dünya Down Sendromu Olimpiyatları’nda Masa Tenisi Branş..
28 Mart 2024
Birleşik Kamu-İş Genel Sekreteri Özgür Aras, 31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından dar gelirliler içi..
28 Mart 2024
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (ZBEÜSEM) tarafından düzenlenen Marka Ve..
28 Mart 2024
Seçime sayılı günler kala hız kesmeyen AK Parti Kdz. Ereğli Belediye Başkan Adayı İbrahim Sezer, ber..
28 Mart 2024
İYİ Parti Kdz. Ereğli Belediye Başkan Adayı Murat Sesli, Belediye Meclis Üyesi Adayları ve Kdz. Ereğ..
27 Mart 2024
Zonguldak’ın Ereğli’de denizde ölü bulunan 25 yaşındaki gencin kimliği belli oldu. Gencin isminin Ar..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır