Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  Turpcu: Bu projeler Zonguldak’ı cehenneme çevirecek
Turpcu: Bu projeler Zonguldak’ı cehenneme çevirecek
 
   

     CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, kömürle çalışan termik santrallerin olumsuz etkilerini en fazla yaşayan illerin başında Zonguldak’ın geldiğini belirtti. Yapılan araştırmalarda, dünyada bu kadar dar bir bölgede, halkı ve yaşadıkları çevreyi boğacak düzeyde, birbirine çok yakın, bu kadar fazla termik santralin yapıldığı bir örneğe rastlayamadıklarını dile getiren Turpcu, “Zonguldak artık bu kapasitesini çoktan doldurmuştur. Bu gerçeğe rağmen, hala yeni santrallerin planlanması, Zonguldak’ın geleceği, halk sağlığı, çevre açıdan her hangi bir kaygı duyulmadığını göstermektedir.” dedi. Özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED)’nin, kalkınma ve ekonomik gelişme için yapılacak yatırım ve faaliyetlerin, doğayı tahrip etmeden ve çevreyi kirletmeden gerçekleştirilmesinde kullanılan yöntemlerin en önemlilerinden olduğunu ifade eden Turpcu, şöyle devam etti: “Ancak, ne yazık ki gelişmiş ülkelerin aksine Türkiye’de çevreyle ilgili düzenlemeler, çevrenin nasıl korunacağı yerine ondan nasıl daha fazla umarsızca yararlanılacağına dair kurallar haline getirilmiştir. Bunun nedeni objektif davranabilen bir sistemin henüz oluşturulamamış olmasıdır. Siyasi iktidar, amacı çevreyi korumak ve ortaya çıkması olası sorunları engelleme görevi yapması gereken ÇED Raporu sürecini, bir anlamda işlevsiz hale getirmiştir. Çünkü ÇED, yatırımların önündeki aşılması gereken bir engel olarak görülmektedir. Termik santraller için baktığımızda, bunların tek tek çevreye olan etkilerine dair değerlendirmelerde bulunulmaktadır. Ancak bir ildeki veya bölgedeki termik santrallerin toplam etkisini ortaya koyan bir çalışma yapılmamaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve ilgili diğer bakanlıklar ortak paydaları olan konularda işbirliği, diyalog ve koordinasyon içerisinde değildir.”
     Zonguldak’ta Eren Enerji tarafından yapılması planlanan 700 MW gücündeki 4. termik santral için, yarın (27 Eylül 2016 günü) Ankara’da, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda gerçekleştirilecek İnceleme Değerlendirme Komisyonu Toplantısı’na katılarak Zonguldak’ın termik santrallerden kaynaklanan sorunlarını komisyon üyelerine bir kez daha anlatacağını vurgulayan Turpcu, şunları kaydetti: “Kömürlü termik santrallerin hastalık ve ölüm nedeniyle, ülke ekonomisine yükü yıllık 9-9,5 milyar TL arasındadır. Bu rakam ülkemizde toplam sağlık harcamalarının en az yüzde 10’u kadar fazladan sağlık harcaması yapılmasına neden olduğunu ortaya koymaktadır. Yani bu yatırımlar sadece enerji açısından değil çevre ve halk sağlığı açısından da dikkatli şekilde değerlendirilmelidir. Bununla birlikte, büyük bir bölgeyi, hatta bütün ili etkileyecek bu tür konularda, sadece kamu kurumlarının denetimi de yetmez. Onlar, önlerine gelen dosyadaki bilgilerle karar veriyorlar, çoğu zaman yerine dahi gidip bakmıyorlar. Eksik, yetersiz, hatta saklanan bilgilerle ‘olur’ kararı verilmemelidir. Bu projelerin etkisini günlük hayatlarında her gün hissedecek olan yöre sakinleri en başta olmak üzere, coğrafyayı bilen yerel sivil toplum örgütleri de bu konuda söz sahibi olmalıdırlar.
     Bu, herhangi ‘yeni bir termik santral’ projesi olarak görülmemelidir. Böyle görülürse bu santrallerin yapılmasının bir sonu olmayacaktır. Bu projeler Zonguldak’ı baştan aşağıya cehenneme çevirecektir. Hali hazırda adeta can çekişen Zonguldak’ın katlanan bir kirlilik felaketiyle karşı karşıya kalmasının ve yaşanmaz bir şehir haline gelmesinin son kilometre taşları olmaması için, Zonguldak’ın sesini duyurmamız gerekmektedir. Hükümetin Zonguldak’a biçtiği rolün, Batı Karadeniz’de devam eden ‘termik santraller zincirinin merkezi’ olmaması için hep birlikte mücadele etmek zorundayız. Bu mücadele havamızın, suyumuzun, toprağımızın daha fazla kirletilmesine karşı bir yaşam mücadelesidir, bu mücadele hastalıklara ve kansere dur deme mücadelesidir, bu mücadele Zonguldak için gelecek mücadelesidir. Kağıt üzerinde her şeyi normal ya da olduğundan daha iyi göstermeye çalışan bir çaba olabilir, ama ortada bir de Zonguldak gerçeği var. Toplantıda görüşlerimizi geniş bir yelpazeden komisyon üyelerine ileteceğiz. Komisyon Üyeleri’nin projeye dair objektif görüşler ortaya koyacağını, Zonguldak gerçeğini hesaba katarak toplantıyı gerçekleştireceklerini umut ediyorum. Bu önemli konuda, özellikle ilçedeki ve bölgedeki Belediye Başkanlarımızın daha duyarlı ve dikkatli olması gerektiğini, sessiz kalmamaları gerektiğini hatırlatıyorum. Başta CHP’li il, ilçe, belde belediye başkanlarımız olmak üzere, tüm siyasi partileri, dernekleri, sivil toplum örgütlerini, basını, tüm Zonguldak halkını desteğe ve sesimizi duyurmaya davet ediyorum.”
(ereglibulteni)
 
 
Yorumlarınız
 
IP   18.117.251.51  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
23 Nisan 2024
Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı mesajı..
22 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) Yönetimi, Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı..
22 Nisan 2024
Ereğli ilçesinde bir yıl önce işlenen cinayette ağır ceza mahkemesinde karar davası görüldü...
22 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde Jandarma üniforması ile Genel Bilgi Toplama (GBT) yapan kadın, asker deği..
22 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi’nin askeriyeden devralarak bu yıl halkın ziyaretine açtığı Kale Tepe yoğun il..
20 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi, 23 Nisan Salı Günü Çocuk Şenliği düzenliyor. Başkan Posbıyık, sokak oyunları..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır