Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  Yaşanabilir Zonguldak Platformu: ‘Zonguldak düşmanı’ olarak teşhir edeceğiz!
Yaşanabilir Zonguldak Platformu: ‘Zonguldak düşmanı’ olarak teşhir edeceğiz!
 
   

     Yaşanabilir Zonguldak Platformu’nca yapılan yazılı açıklamanın tam metni şöyle: “Son kırk yılda gelmiş geçmiş tüm hükümetlerin, işsiz, geleceksiz bırakıp umutlarını çaldığı Zonguldaklılara, “Ölümlerden ölüm beğen” dercesine dayatılan “termik cehennem” planı, en küçük sapma olmadan yaşama geçiriliyor. Yöre halkının yoğun tepkileri nedeniyle halkın katılımı toplantıları yapılamamış olmasına karşın, Çatalağzı-Muslu bölgesindeki yeni santral projelerinin ÇED süreçleri, tüm hızıyla ilerliyor. Son olarak Eren Holding’in aynı yere 4. olarak kurmayı planladığı 700 MW’lık santralin, İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı, 27 Eylül Salı günü Ankara’da yapılıyor. İnşaatın başlayabilmesi için son aşama olarak kabul edilen İDK toplantısında, santral için hazırlanan ÇED Raporu’na son şekli verilerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulacak. Bakanlık raporu 10 iş günü askıda tuttuktan sonra, takip eden 10 iş gününde de yatırımın başlayabilmesi için karar verecek. Yöre halkının sokaklara dökülerek büyük tepki göstermesine, böyle bir yatırımı istemediğini çok açık şekilde dile getirmesine karşın, ÇED sürecinin hiç hız kesmeden sürdürülmesi, bu ülkede halk iradesinin yok hükmünde olduğunu göstermektedir. Yaşadığımız acı deneyim bir kez daha göstermiştir ki, şayet yönetimler karar almışlarsa, yörede yaşayan ve ortaya çıkacak olumsuzluklardan birebir etkilenecek olan insanların talep ve şikâyetlerinin hiçbir önemi yoktur. Ülkenin dört bir yanına en süslü harflerle yazılan “Hakimiyet milletindir” sözlerinin, konu şirketlerin çıkarı söz konusu olduğunda, hayata geçmesi mümkün olmayan bir slogandan ibaret olduğu, bir kez daha ortaya çıkmıştır. Nitekim Zonguldak yöresini sözcüğün tam anlamıyla termik cehenneme çevirecek kararların çoktan alındığı ve gözü kara bir şekilde yaşama geçirileceği bizzat Zonguldak Valisi Sayın Ali Kaban tarafından açıklanmıştır. Sayın Vali, planladıkları yeni santral projesi için kendisinden destek isteyen özel kömür şirketlerinin yöneticilerine, “Fakat her ne olursa olsun, buradaki bu 550-600 megavatlık bir boşluğun, bir şekilde yerli kömür üretimi üzerinden tamamlanması lazım” diyerek, kim, hangi tepkiyi, ne şekilde ortaya koyarsa koysun, çok dar bir alan içinde, 10 milyon tonun üzerinde bir kömürü yakacak santraller bloğunun hayata geçirileceğini çok açık şekilde ifade etmiştir. Devlet, Zonguldak için kalemi kırmış, idam hükmünü çoktan vermiştir. Yapılanlar adım adım bu kararın uygulanmasından ibarettir.
     Yaşanabilir bir Zonguldak için yıllardır mücadele eden çevre örgütleri ve doğa gönüllüleri olarak, bu dayatmayı reddediyoruz. Enerji şirketleri ve onlara proje hazırlayan paragözler dışında, hiç kimsenin onaylamadığı termik santrallerin, doğa düşmanı en büyük yatırımlar olduğu yönünde binlerce bilimsel rapor varken, ısrarla yeni projelerin hayata geçirilmesini anlamakta güçlük çekiyoruz. Çatalağzı – Muslu bölgesinde, son derece dar bir alanda, tüm havzada çıkarılan kömürün neredeyse 10 katı kömür yakacak santraller zinciri kurulmasının cinayet olduğunu bir kez daha haykırıyoruz. Ülke ekonomisine değer katmak için binlerce şehit vermiş bir halk, termikçi şirketlerin gözü dönmüş kâr hırsına teslim edilemez. Yerin altında kömüre yeterince can veren Zonguldak insanının, aynı kömür nedeniyle, bir de, yerin üstünde ölüme mahkûm edilmesi zulümdür. Buna karşı çıkmak bir insanlık görevidir. Kentimizdeki tüm siyasi partileri, yerel yönetimleri, sivil toplum örgütlerini ses vermeye çağırıyoruz. Ankara’da yapılacak olan İDK toplantısında, ÇED sürecinin durdurulduğuna dair bir kararın çıkması için başta iktidar partisi milletvekilleri olmak üzere tüm yöre milletvekillerini göreve davet ediyoruz. Kararların altında imzası olan, yeterli tepki göstermeyen, Zonguldak’ta karşıymış gibi görünüp Ankara’da olan biteni görmezden gelen tüm siyaset insanlarını, bürokratları, sivil toplum örgütü yöneticini bulduğumuz her fırsatta, “Zonguldak düşmanı” olarak teşhir edeceğimizi ilan ediyor, halkımızı duyarlılığa davet ediyoruz.”
(ereglibulteni)
 
 
Yorumlarınız
 
IP   3.90.205.166  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
28 Mart 2024
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı ve CHP Belediye Başkan Adayı Halil Posbıyık, seçim gezileri kapsamında ..
28 Mart 2024
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Dünya Down Sendromu Olimpiyatları’nda Masa Tenisi Branş..
28 Mart 2024
Birleşik Kamu-İş Genel Sekreteri Özgür Aras, 31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından dar gelirliler içi..
28 Mart 2024
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (ZBEÜSEM) tarafından düzenlenen Marka Ve..
28 Mart 2024
Seçime sayılı günler kala hız kesmeyen AK Parti Kdz. Ereğli Belediye Başkan Adayı İbrahim Sezer, ber..
28 Mart 2024
İYİ Parti Kdz. Ereğli Belediye Başkan Adayı Murat Sesli, Belediye Meclis Üyesi Adayları ve Kdz. Ereğ..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır