Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  Turpcu: Bölgemizde bu ölüm makinalarına müsaade edemeyiz!
Turpcu: Bölgemizde bu ölüm makinalarına müsaade edemeyiz!
 
   

     Toplantıya, CHP Zonguldak Milletvekilleri Şerafettin Turpcu ve Ünal Demirtaş, Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün, Muslu Belediye Başkanı Sebahattin Adıyaman, Yaşanabilir Zonguldak Platformu temsilcileri, Türkiye Çevre Platformu Batı Karadeniz Temsilcisi, Türkiye Tabiatı Koruma Derneği Zonguldak İl Temsilcisi, Zonguldak Tema Vakfı temsilcileri katıldı. Oldukça tartışmalı geçen toplantıda bir konuşma yapan Turpcu, “Bugün, kömürle çalışan termik santrallerin olumsuz etkilerini en fazla yaşayan illerin başında gelen Zonguldak ilimizin bu konuda yaşadığı olumsuzlukları ve halkımızın konuya ilişkin hassasiyetlerini komisyonunuzun görüşlerine sunmak için buradayım. Daha önce de birçok defa vurguladığımız üzere, yaptığımız araştırmalarda dünyada bu kadar dar bir bölgede, halkımızı ve yaşadıkları çevreyi boğacak düzeyde, birbirine çok yakın, bu kadar fazla termik santralin yapıldığı bir örneğe rastlayamadık. Artık bunun bir sınırı, bir sonu olmalıdır!” dedi.
     Turpcu, şunları kaydetti: “Sorun sadece belirli bir bölgede yoğun şekilde termik santral yapılması değil, kömür havzasının ithal kömür yakmanın adresi haline getirilmesi, aynı zamanda mevcut santrallerin insan sağlığına ve doğaya olumsuz etkilerini minimuma indiren modernizasyonları ve filtreleme işlemlerinin – olması gerektiği gibi- yapılmamasıdır. Zonguldak’ın partikül madde kirliliği açısından Türkiye’nin en kirli bölgelerinden birisi olması bununla doğrudan bağlantılıdır. OECD raporlarına göre geçen sene Türkiye´de hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı 29 bindir. Bu oran trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin 6 katı kadardır. Bu durum geniş çerçevede durumun ne kadar ciddi olduğunu ortaya koymaktadır. Bu gerçeklere rağmen, hükümet eliyle termik santrallerin çevresel denetimden kaçırılmaya çalışılması da kabul edilemez bir durumdur. Zonguldak hava kirliliğinden en fazla etkilenen şehirlerin başında gelmektedir. Türkiye’de Hava Kirliliği 2016 Raporu da bunu açıkça ortaya koymaktadır. Zonguldak’ta kirletici değerlerin çoğu zaman limiti aştığı hatta astronomik değerlere ulaştığına şahit olduk. Zonguldak’ta hava kalitesi değerlendirmesi uzun süre ‘hassas’ düzeyde kalmıştır, bu şekilde değerlendirildiğinde Zonguldaklılar yılın neredeyse her günü kirli hava solumaktadır. Termik santral bölgesinde durum çok daha kötü durumdadır. Bugüne kadar termik santrallerin yapıldığı yerlerde solunum sistemi hastalıklarından, kanser hastalığına kadar halk sağlığını tehdit eden pek çok sonucun ortaya çıktığı bilimsel verilerle ortaya konulmuştur.
     Mevcut kömürlü termik santrallerin olumsuz etkilerinin minimize edilmesine yönelik bir çalışma dahi yapılmadan yeni termik santrallerin yapılması planlanmaktadır. Ancak bu durumun yaratacağı dışsal etkiler üzerine hiç düşünülmemekte, halk sağlığı ve çevresel etkiler göz ardı edilmektedir. Yani bu yatırımlar sadece enerji açısından değil çevre ve halk sağlığı açısından da dikkatli şekilde değerlendirilmelidir. Yeni termik santrallerin yapılması demek, bu konuda adeta can çekişen Zonguldak’ın katlanan bir kirlilik felaketi ile de karşı karşıya kalması ve yaşanmaz bir şehir haline gelmesi anlamına gelecektir. Bu nedenle konuyu, bütünün bir parçası, sorunları katmerleyecek bir anlayışın devamı olarak görmenizi istiyorum. Bu projeler Zonguldak’ı baştan aşağıya cehenneme çevirecektir. Konuya enerji üretimi açısından baktığımızda, çözüm ülkemize daha fazla kömürlü termik santral kurulması değil, öncelikle kayıp kaçağın önlenmesi, enerji verimliliğinin ve tasarrufun sağlanması ve yenilenebilir enerjiye (güneş ve rüzgar) yatırım yapılmasıdır. Bunlar olmadıktan sonra enerji alanında ihtiyaç arttıkça termik santral mi yapacağız? Termik santrallerin yoğun olarak bulunduğu, buna ek olarak da yenilerinin yapılmasının planlandığı bir il durumunda olan Zonguldak’ın kendisine biçilen rolün, “termik santraller cehennemi merkezi” olmasını kabul etmediğini bilgilerinize net bir biçimde sunmak istiyorum. Zonguldaklıların bu konudaki hassasiyetini dikkate almanızı, şu an burada olamayan halkımızın sesini dikkate almanızı talep ediyorum. Bu mücadelemiz havamızın, suyumuzun, toprağımızın daha fazla kirletilmesine karşı bir yaşam mücadelesidir, bu mücadele hastalıklara ve kansere dur deme mücadelesidir, bu mücadele Zonguldak için gelecek mücadelesidir. Burada mücadelesi verilen şey çocuklarımızın ve şehrimizin geleceğidir. Bu sadece Muslu’nun veya Çatalağzı’nın sorunu değildir, bu bütün Zonguldak ve çevresinin sorunudur. Mevcut santrallerin bu şekilde çalışmaya devam etmesi mümkün değildir. Mevcut termik santraller zehir soluturken yenilerinin kurulmasını kabul etmemiz de mümkün değildir. Hali hazırda mevcut santrallerin insan sağlığına ve doğaya olumsuz etkilerini minimuma indiren modernizasyonları acilen yapılmalı ve yenileri kesinlikle yapılmamalıdır. Bölgemizde bu ölüm makinalarına müsaade edemeyiz. Sosyal ve ekonomik olarak ölüme yaklaşmış olan Zonguldak’ın –eğer kabul edilirse -son adımları olacak olan bu projeye dair ÇED sürecinin durdurulmasını talep ediyor, hepinize saygılar sunuyorum.”
(ereglibulteni)
 
 
Yorumlarınız
 
IP   3.235.140.73  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
28 Mart 2024
Karadeniz Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) üyesi gazeteciler, ERMED yönetimince d..
28 Mart 2024
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı ve CHP Belediye Başkan Adayı Halil Posbıyık, seçim gezileri kapsamında ..
28 Mart 2024
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Dünya Down Sendromu Olimpiyatları’nda Masa Tenisi Branş..
28 Mart 2024
Birleşik Kamu-İş Genel Sekreteri Özgür Aras, 31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından dar gelirliler içi..
28 Mart 2024
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (ZBEÜSEM) tarafından düzenlenen Marka Ve..
28 Mart 2024
Seçime sayılı günler kala hız kesmeyen AK Parti Kdz. Ereğli Belediye Başkan Adayı İbrahim Sezer, ber..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır