Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  RAKKAS Projesi’nin tanıtım toplantısı düzenlendi
RAKKAS Projesi’nin tanıtım toplantısı düzenlendi
 
   

Atatürk Kültür Merkezi Nikah Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Ereğli Milli Eğitim Müdürü Numan Korkmaz, önceki dönem Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Türkiye Roman Dernekleri Konfederasyonu Başkanı Ahmet Çokyaşar, çeşitli Roman derneklerinin temsilcileri, projenin katılımcı kurumlarının temsilcileri, belediye birim amirleri ve vatandaşlar katıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Batı Karadeniz Romanlar Derneği, Fiziksel ve Sosyal Hayatı Geliştirme Derneği, Karadeniz Ereğli Belediyesi, Milli Eğitim Müdürlüğü Akşam Sanat Okulu ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve İşkur tarafından yürütülen projenin tanıtım toplantısı öncesinde saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal marşı okundu. Türkiye Roman Dernekleri Konfederasyonu Başkanı Ahmet Çokyaşar, toplantıda yaptığı konuşmada, projelerin çok başarılı oldukları, çok iyi proje yazdıkları için verilmediğini, bir farkındalık yaratılmak istendiğini belirterek “Hayatında üyesinden hiç para almamış derneklere 120 bin Euro kaynak sağlanıyor. Bunu kolay vermiyorlar. Belediyelerin çoğuna vermiyorlar. Roman derneklerinin kendi ayakları içinde durması için veriliyor” diye konuştu. Çokyaşar şöyle devam etti: “Bu projenin temelinde kadınlar, çocuklar ve gençler olacak. Amaç toplumun doğru bir şekilde hedefe gitmesi. Bugün kaymakamımızın, Mersin’de Roman vatandaşlarıyla ilgili doğru işler yaptığını gördüm. Kaymakamımız konuyla ilgili güzel bilgiler verdi, yakasını bırakmayın. Belediye başkanı bacadan kaçarsa kapıda yakalayın. Bu toplumun derdi için. Sizin yakalamanıza da gerek yok, burada güzel bir şekilde gidebilir. Dışarıda ben bu elektriği gördüm.”
Daha önce karşılaştığı bir belediye başkanının Roman vatandaşların çadır ve barakalarda yaşamaktan hoşlandığına yönelik söylemlerini eleştiren Çokyaşar şunları söyledi: “Hangi anne baba, çocuğunu çadırda, barakada büyütmek ister? Doğru bir evde yaşamak istiyorsunuz. Demek ki burada belediye başkanı ve toplum bizi yanlış anlamış. Zannetmişler ki bizim barakada istediğimizi düşünüyorlar. Böyle bir şey yok. Türkiye Cumhuriyetinin bölünmez bütünlüğü için var mısınız, bu vatanı Çanakkale’de birlikte savaşarak kazanmadık mı? Ne mutlu önce Türkiyeliyim diyene. Biz roman ırkçısı değiliz. Milletin derdine derman için buradayız. Anneler artık kurtarılmalı. Kadını eğitirsek çocuğu eğitiriz, çocuğu eğitirsek kocaları da eğitiriz. Akşama kadar pişpirik oynamak yok. Elini taşın altına koyacaksın, ondan sonra dernek başkanından hesap soracaksın.”
Toplantıda Batı Karadeniz Romanlar Derneği Başkanı Kazım Adak da bir teşekkür konuşması yaptı. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Ereğli Belediyesi olarak projenin yürütücüsü olmaktan mutlu olduğunu belirterek, “Proje bedeli olan 120 bin Euronun 8 bin Eurosunu Ereğli Belediyesi Türk lirası olarak ödedi. Projenin hayat standartlarınızın artması için yararlı olacağına inanıyorum” dedi. Bir roman vatandaşın, “TOKİ işi olacak mı” sorusuna cevap veren Uysal, “Kadınlar isterse olur” diye cevap verdi. Uysal, “Başaracağız. Başarılmayacak bir konu değil. Sadece birbirimizi anlayacağız, ötekileştirmeyeceğiz. Yapılan anketleri yerle bir edeceğiz. Onla çalışmazmış, bunla çalışmazmış, aynı mahallede oturmak istemezmiş. Bunlar kolay şeyler. Sizden tek bir şey bekliyorum. İnanalım. Ben inanıyorum birlikte başaracağız” diye konuştu.
Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, romanların sorunlarını çözmeye çalışan, yakasına sarılmak gerekmeyen, söylemekle romanların sorunlarının çözüleceği bir ilçede yaşadıklarını ifade ederek şunları söyledi: “Yakaya yapışmak sorunları çözmeyen insanlar içindir. Biz çözüyoruz, Allah’ın izniyle çözeceğiz de. Türkiye ve Avrupa Birliği arasında yapılan bir proje için buradayız. Birçok devlet kurumu ortak bu projeye. Belediyemiz, Halk eğitim, işkur, bakanlığımız, derneklerimiz, hepsi ortak bu projede. Finans yönünü belediye ve Avrupa Birliği karşılıyor ama uygulama yönünü halk eğitim yapıyor. Sonuna kadar beraberiz. Ereğli’de yaşayan roman kardeşlerimiz çok şanslı. Bu konularına hassasiyetle yaklaşan belediye başkanı, kaymakam, ilgili kurumlar olmasıyla ilgili. İkincisi burada yaşayan arkadaşların yaşam standardı yüksek. Başka yerde gördüğünüz barakaları, çadırları Ereğli’de göremezsiniz. Burada yaşayanların evleri villa gibi. Elden geldiğince proje yaratarak onların hayatını kolaylaştırmak istiyoruz.”
Madenoğlu, kariyeri boyunca Roman toplulukları ile ve onlar için yaptıkları çalışmaları anlatarak, “Biz yapacağız, yeter ki talep gelsin, yeter ki bir hatırlatma olsun. Buradaki spor kulübü başkanı beni hiç maça davet etmedi, ilk yaptıkları geceye davet ettiler gittim. Ben gelirim, yeter ki davet edin. Belediye başkanımızı davet etmişsiniz, ondan yardım falan bekliyorsunuz. Benim devlet olarak gücüm yeter. Belediye başkanımız size para verir, ben size güç veririm, manevi güç” diye konuştu. Toplantıda, Proje Koordinatörü Hasibe Özgümüş, projenin detayları konusunda bilgi verirken şunları kaydetti: “RAKKAS Projesi, insan kaynaklarının geliştirilmesi bileşenininden sorumlu program olmaktadır. İnsan kaynaklarının gelişmesi ile daha fazla ve daha geniş bir istihdam olanağı, sürdürülebilir bir bilgi temelli ekonomiye geçiş amaçlanmaktadır. RAKKAS Programı dezavantajlı kişilerin sosyal entegrasyonu ile istihdam edilebilirliklerinin geliştirilmesi hibe programından biridir. Bu programda iki lot bulunmaktadır. Birincisi romanlar ve benzeri sosyal grupların içerilmesine odaklayan toplum kuruluşlarının desteklenmesine değer vermekteydi. Lot iki ise ilk grup dışında kalan tüm dezavantajlı kişileri kapsamaktadır. Rakkas projesinin başvuru sahibi Batı Karadeniz Romanlar Derneği, eş başkanı Ereğli Belediyesidir. İştirakçileri ise Fiziksel ve Sosyal Hayatı Geliştirme Derneği, Karadeniz Ereğli Akşam Sanat Okulu ve Halk Eğitim Merkezi ile İşkur’dur. Fiziksel ve Sosyal Hayatı Geliştirme Derneği proje koordinatörlüğünü üstleniyor. Projenin hedef kitlesi 18-35 yaş arasındaki 65 romandır ama bu kapsam daha sonra biraz daha genişletilerek, 16-55 yaş arasındaki 108 vatandaşı kapsar hale getirildi. Projenin genel amacı Romanların temel entegrasyonu ve istihdam edilebilirliklerinin geliştirilmesidir. Özel amaçlarımız ise Ereğli’de 16-55 yaş arasına 108 romanın iş bulabilecekleri ve ya işyeri açabilecek kapasiteye yükseltilmesi, romanlarla roman olmayanlar arasında sosyal entegrasyonu arttırmak, romanlarla roman olmayanlar arasındaki sosyal entegrasyonla romanlara yönelik önyargının azaltılmasına katkıda bulunmaktır. Proje süresi 12 aydır. Başlangıç ve bitiş tarihi 1 Kasım 2016-31 Ekim 2017 tarihleridir” dedi. Bilindiği gibi RAKKAS Projesi kapsamında gerçekleştirilen eğitimler geçtiğimiz aylarda başlamış, çalışmalar kamuoyuna duyurulmuştu.
 
 
Yorumlarınız
 
IP   18.223.151.18  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
20 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’a 6’ncı Belediye Başkanlığı döneminde hayırlı olsun ziya..
19 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde Jandarma Trafik timi ekiplerince yerli ve milli olan MEDAR isimli hız tes..
17 Nisan 2024
AK Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Mücahit Andiç ve yeni seçilen Belediye Meclis üyeleri, Belediye Ba..
16 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybettiği motosiklet, hafif ticari k..
16 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi havaların ısınmasıyla birlikte kentteki tüm derelerde temizlik çalışması başl..
14 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında iki kişi yaralandı. Yaralılar hastaney..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır