Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  Kum ocağının ÇED toplantısı, yurttaşların tepkisi sayesinde ertelendi
Kum ocağının ÇED toplantısı, yurttaşların tepkisi sayesinde ertelendi
 
   

Terzi Köyü ve Kandilli beldesi sınırlarında kurulu bulunan Bor-cam Madencilik tarafından silis kumu ocağı kapasite artışı ve cevher zenginleştirme tesisi projesi ile ilgili ÇED toplantısı Gökçeler Mahallesi halk kahvesinde düzenlendi. Toplantıda, proje ile ilgili olarak proje sahibi Bor-cam’ı temsilen ÇED başvuru dosyasını hazırlayan İZA Çevre Mühendisliği adına Mustafa Gümüştekin söz aldı. Gümüştekin, kendisine yöneltilen “Toplantı neden Gökçeler beldesinde yapılıyor” sorusuna, “Bunun sebebinden birisi, halk katılım toplantıları proje alanına yani ocağa en yakın yerde değil, etkilenmesi en muhtemel halkın olduğu yerde yapılır. Birinci neden olarak tesis nakliye düzeni olarak tesisten çıkan ürünlerin taşınması olarak Gökçeler içindeki köy yolunu kullanmaktır.” dedi. Bu konuşmanın üzerine toplantıya gelen vatandaşlar Gümüştekin’e “Hazır yolu bozdunuz” diyerek tepki gösterdi. Terzi Köyü Muhtarı Ali Yalçın da fabrikadan dolayı köyde büyük sorunlar yaşadıklarını ve zarar gördüklerini söyledi. Yaşanan bu olay sırasında bazı vatandaşlar ve Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, fabrikanın Terzi Köyü sınırları içerisinde olması, ilk iki ÇED toplantısının Terzi Köyü’nde yapılmasına rağmen üçüncü toplantının Gökçeler’de yapılamayacağını söyledi. Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ile toplantıda kısa süre tartışma yaşayan ÇED toplantı başkanı Çevre Şehircilik Şube Müdürü Hakan Farizoğlu, toplantıyı ertelediğini açıkladı. Hazırlanan ve imza altına alınan tutanağın ardından toplantı sona erdi.
Toplantının ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın, fabrikanın sağlıklı çalışma yapmadığını ve çevreye, insanlara büyük zararı olduğunu söyledi. Aydın, “İçeride bir kaç görsel sizlere gösterdik. Siz basın mensuplarının yayınladığı görüntüler bunlar. Biz başka yerden almadık. 2010 yılından 2017 yılına kadar olan görseller var. Şimdi bu şirket normal şartlar altında çalışmıyor. Bölgemize verdiği zarar ortada. Halkımıza verdiği zarar ortada. Örneği bizim meclis üyemiz Serdar Coşkun. Kendisi orada çalışırken ciğer hastalığına, silikoz hastalığına yakalanmış ve bu mahkeme tarafından da onaylanmıştır. İkincisi alana verdiği zarar ortada. Halka şu anda hiç güven vermiyor. Bu fabrika sağlıklı çalışma ortamını yaratsın. Halkın güvenini kazansın. Tabi ki bizler de şirketlerin çalışmasından yanayız.” dedi. Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş da, çevre katliamı yaptığını iddia ettiği firmanın daha büyük bir katliama neden olmasına içinin el vermediğini söyledi. Demirtaş, “Böyle bir çevre katliamının yaşandığı bir tesisin, böyle bir kapasite artırımı yapılarak daha büyük bir çevre katliamına yol açmasını kabul edemiyorum. İçime sindiremiyorum. Bir defa 2010 yılından bu güne kadar bu şirketin geçmişini incelediğimizde çevre katliamını sürekli yapan bir şirket haline gelmiştir. Zehirli atıklarını toprak altına gömen, zehirli atıklarını gece saatlerinde hem denize hem ormana hem de doğaya korkunç zarar veren bir şirket.” dedi. Konuşmasının son bölümünde toplantının yasal olarak Terzi Köyü’nde yapılması gerektiğini, ancak Terzi Köyü’nde yaşayan halkın fabrikanın kendilerine verdiği zararı bilmesinden ve tepki verebileceklerini düşünüldüğü için Gökçeler’de yapıldığını söyledi. Toplantının yetkisiz yerde yapıldığını kaydeden Demirtaş, “Bundan önceki iki ÇED toplantısı Terzi Köyü’nde yapılmıştı. Üçüncüsünün de Terzi Köyü’nde yapılması gerekirdi. Ancak bizim anladığımız kadarıyla Terzi Köyü’ndeki vatandaşlarımız doğaya, çevreye ve kendilerine verdiği zararı yakından gördükleri ve hissettikleri için o zararı bire bir yaşadıkları için tepki göstereceklerini düşünerekten maalesef valilik buraya almıştır. Gökçeler’e almıştır. Elbette Gökçeler halkının da orada söz söyleme hakkı vardır ama asıl söz söyleyebilecek yasal olarak söz söylemesi gereken halk, Terzi Köyü’dür. Dolayısıyla bu toplantının yeri yanlıştır. Bu toplantı yetkisiz yerde yapılmıştır.” dedi. Yapılan konuşmaların ardından toplantıya katılanlar Gökçeler’den ayrıldı. Toplantıya Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş’ın yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi Ereğli ilçe başkanı Sertan Ocakcı, bazı avukatlar, çevreciler ve köylüler katıldı.
 
 
Yorumlarınız
 
IP   3.144.252.153  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
17 Nisan 2024
AK Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Mücahit Andiç ve yeni seçilen Belediye Meclis üyeleri, Belediye Ba..
16 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybettiği motosiklet, hafif ticari k..
16 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi havaların ısınmasıyla birlikte kentteki tüm derelerde temizlik çalışması başl..
14 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında iki kişi yaralandı. Yaralılar hastaney..
13 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediye Meclisi, seçimden sonra ilk toplantısını yaparak göreve başladı. Belediye Başka..
12 Nisan 2024
Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde, otomobil sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybetmesiyle meydana ge..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır