Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  Baktır: Yerele pozitif ayrımcılık yapıyoruz
Baktır: Yerele pozitif ayrımcılık yapıyoruz
 
   

ERDEMİR’in Göztepe Restoranı’nda düzenlenen toplantıda, göreve geçtiğimiz Ocak ayında başladığını ve sekiz ayı geride bıraktığını belirten ERDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Baktır, basınla bir araya geldikleri bir tanışma ve sohbet toplantısı düzenlemeyi amaçladıklarını söyledi. OYAK Maden ve Metalürji Grubu şirketleriyle ilgili bilgi veren Baktır, şöyle dedi: “Demir çelikteki fiyatların yukarıya doğru gidiyor olması hem herkesi tedirgin ediyor hem de sanıyorum bazı kesimleri sanıyorum biraz mutlu da ediyor. Biz Haziran’ı yaklaşık 2,5 milyon dolarlık bir ciroyla kapattık. Bu 2,5 milyar dolarlık ciro demek aslında mantıklı olmuyor. Çünkü biz metal fiyatlarına bağlıyız. Bu 2,5 milyar dolar 1,5 milyar dolar da olabilirdi, 4 milyar dolar da olabilirdi. Ama geçen seneki üretimimizle benzer bir şekilde devam ediyoruz. Geçen seneki üretimimiz yaklaşık 9 milyon ton seviyesindeydi, biz bu sene ilk yarıda 4.6 milyon ton oluşturduk. Esas biz buna bakıyoruz. İlk 6 ayda yaklaşık 510 milyon dolar seviyesinde net karımız oldu. Nerdeyse geçen seneki karımızı yakaladık. Verimlilik konusunu bu sene çok önemsedik. Yani sürdürülebilir bir karlılığın oluşabilmesinin temelinde verimlilik ve maliyet yönetimi yatıyor. Biz bunu bu sene çok önemsedik. Sürekli yüksek kar elde ediyorsunuz diyorlar ama ben çok yüksek kar elde ettiğimizi düşünmüyorum. Daha fazla kar elde edebilmenin Türkiye açısından da yararlı, kurum açısından da yararlı, halk açısından da son derece yararlı olduğunu düşünüyorum. Hemen hemen 700-800 milyon dolar seviyelerinde kâr elde etmelisiniz ki öz kaynağın getirisi doğru bir yetere otursun ve yatırımın geri dönüşü olsun. Daha fazla kar, biraz evvel de ifade ettiğim gibi, Türkiye’nin yararınadır.”
İHRACAT VE YATIRIM
Baktır, ERDEMİR’in ihracat rakamları, yerel alım politikası ve istihdam konularına da değinirken, şunları kaydetti: “Geçen seneki nerdeyse ihracatımızı yakaladık. Geçen seneki 500 milyon dolar seviyesindeki ihracatımız ilk 6 ayda 440 milyon dolar seviyesinde. Sanırım bu sene 700 milyon dolar seviyelerine geleceğiz gibi görünüyor. Tonaj ve rakam itibariyle ihracatımız bu sene geçtiğimiz seneye göre yukarı çıkmış olacağız. Bütün bu yapı çerçevesinde, böyle sağlıklı bir yapı Ereğli grubuna baktığımızda biz dünyada 41. sıradayız üretim açısından. Fakat mali verilerle yüksek öz kaynak dediğimizde dünyada 1. sıradayız. Doğal olarak çok güçlü bir sermaye yapısı var. Türkiye’de üretilen yassının %70-80’ini biz üretiyoruz. Toplam tüketime baktığımızda yüzde 50’sine sahibiz. Tabi ki bizim için çok büyük avantaj. Pazarın getirdiği etkinliği bize ayrıca bir avantaj sağlıyor. Diğer gruplara göre biz avantajlıyız. Biz burada duracak mıyız? Durmayacağız. Hem belli bir kârı elde eden, pazar payı etkinliği olan şirket yatırımlarla da büyümeye devam edecek. Örnek sadece Erdemir için söylüyorum. Son 1,5 yılda yaklaşık 350 milyon dolar seviyesinde yatırım harcaması yapmış, yatırım planlaması yapmış ve devam eden harcamaları var. Tekrar ediyorum harcadığımız rakam artı yönetim kuruluyla bu sene almış olduğumuz kararlarla da beraber yaklaşık 1 milyon dolarlık yatırım portföyüne sahibiz son 1,5 yıl içinde. Çok büyük rakam, doğal olarak siz bu rakamı sürdürebilir bir karlılıkla devam ettirmelisiniz. Önümüzdeki dönemlerde bu rakam giderek de artacağınızı sizlerle paylaşmış olayım. Harcadığımız, harcamaya devam ettiğimiz ve son yönetim kurulu kararıyla aldığımız rakam 350 milyon dolar. Türkiye açısından son derece önemli.
“YERLİ SANAYİYİ ÖNEMSİYORUZ”
Yerli sanayiyi önemsiyoruz. Yaklaşık buradaki %35’lik kısmını yerli sanayiye ayırıyoruz. Her ne kadar anahtar teslimde yapmış olsak da yatırımları bizim bazı şartlarımızda mutlaka yerli sanayiyi kullandırtmaya çalışıyoruz. İstihdam konusuna gelince; şimdi biz İSDEMİR’de 5 milyon ton üretiyoruz, ERDEMİR’de 4 milyon ton üretiyoruz. ERDEMİR’de çalışan arkadaşlarımızın sayısı taşeronlar hariç bize iş yapan müteahhit arkadaşlarımız hariç 6 bin kişi. 4 milyon tonla 6 bin kişi çalışıyor. İSDEMİR’de ise 5 milyon tona karşılık 4 bin 800 kişiyle çalışıyoruz. Biz şimdi burada bin 200 kişi fazlayız diyeceğim ama bunu hemen yanlış anlamayın, hani bu kadar fazlalık ne olacak. Biz bu arkadaşlarla devam etme konusunda ısrarcıyız. Çünkü ben bunları söyleyince kafalarda başka şeyler uyanmasın. Biz arkadaşlarımızla devam edeceğiz. Çünkü ülkemizin en önemli konularından biride üretim ve istihdamdır. Yerel tarafta ne yapıyoruz? Biz göreve geldiğimizde yerele mutlaka pozitif ayrımcılık yapalım dedik. Pozitif ayrımcılık eşitler arasında tercih sebebidir. Ben bir önceki ay Ticaret ve Sanayi Odası’nda da sanayici arkadaşlarımızla da konuşurken bizim buraya buradaki arkadaşlara öncelik hakkımız var. Eşitlik arasında öncelik hakkı vereceğimize söz verdik. Geçen sene özellikle yerelden yaklaşık geçen sene %35 mal ve hizmetler konusunda %45’ler seviyesine çıktı. Eşitler arası tercih sebebimizi öncelik hakkımızı mutlaka kullanacağımızı buradan beyan etmiş olalım. Sadece bunlarla da değil. 6 bin çalışanımız var. Yaklaşık bin 800 civarında taşeronla almış olduğumuz hizmetler var. Bize iş yapan müteahhit arkadaşlarımızın çalıştırdığı arkadaşlar var. Böyle baktığımızda bunlar 8 bin kişiye istihdam sağlıyor bu kurum. Bununda getirdiği tabiî ki bu civara getirdiği bir hareketlilik var. Bu hareketliliğe devam edeceğiz. Biz konuyu ikiye ayırıyoruz. Ticari ve sosyal taraf diye. Ticari tarafa gerçekten ticari olarak bakıyoruz. Sosyal sorumluluğumuzu getirirken karşımızda mutlaka kamu kurumu olması, kamu kurumunun topluma fayda sağlamasına, topluma hizmet etmesi konusunda biz bu konuda kararlıyız. Arkadaşlarımızın da hem sağlık ve hem de eğitim konusunda çalışmaları var.”
METALÜRJİ FAKÜLTESİ KONUSU
Yerel otomotiv konusundaki soruya ise Baktır, “Bence Türkiye’nin bunu yapması lazım. Ama OYAK’ın şöyle bir handikabı var. Handikap ne sermayeden kaynaklanıyor, ne arzusundan kaynaklanıyor. Malum biliyorsunuz bizim ortaklarımız var, OYAK Grubu’nun. Renault ile ortaklığı var. Oradaki sözleşmelerden kaynaklanan, çözmemiz gereken bazı konular var. Bizim de bu konuda adım atma gibi bir handikabımız var. Ama bu sözleşmeden kaynaklanan bir durum” dedi. Bir gazetecinin metalürji fakültesiyle ilgili olarak sorduğu soruya cevap veren Baktır, bu konuyla ilgili bir çalışma olmadığını belirterek, “Ben geldiğimden beri gündeme taşınan bir konu. Metalürji okulu olarak biraz orada hep yerel teşkilatlarla da konuştum, hem milletvekilimizle de konuştum, hem de bizim arkadaşlarla da konuştum. Orada tam olarak oluşmuş bir kural ve koşul yok. Ama biz OYAK olarak şunu yapmaya çalışıyoruz. Biz Türkiye’de OYAK sadece Erdemir Grup değil, OYAK Maden Metalürji, OYAK ayrıca kimya sektöründe, inşaat sektöründe yer alan, çimento hazır beton tesisleri olan, otomotiv sanayinde üretim yapan ve satış pazarlama şirketi olan Türkiye’nin hemen hemen her yerinde olan bir kurum. Dolayısıyla bir yere yaptığınız zaman toptan Türkiye’yi düşünmek zorundasınız. Bununla ilgili olarak sanıyorum OYAK’ta bir değerlendirme yapılıp bu değerlendirme sonucunu ben sizlerle paylaşacağım. Henüz bu konuda bir çalışma yok, henüz şekillenmiş bir durum yok. Sadece konuşmalar var. Ama özellikle şunu belirtmek isterim sağlık ve eğitim konusuna biz elimizden gelen her türlü desteği toplamaya ve vermeye hazırız.” dedi. Toplantıya, ERDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Baktır ve ERDEMİR Genel Müdürü Sedat Orhan’ın yanı sıra, ERDEMİR Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı Nezih Tunalı, ERDEMİR İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı V. Aydın Duman, İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Aylin Velioğlu Çelik, Grup Kurumsal İlişkiler Koordinatörü Banu Kalay Erton, Grup Pazarlama ve Satış Koordinatörü Başak Turgut, Grup Finansal Yönetim ve Mali İşler Koordinatörü Berk Hacıgüzeller, Grup Satın Alma Koordinatörü İsmail Kürşad Korkmaz, Satınalma Direktörü Berk Onay, Erdemir Sivil Toplum Kuruluşları ve Sosyal İşlerden Sorumlu Müdürü Gülşin Yöney, Erdemir Kurumsal İletişim Müdürü Harun Özdemir, Erdemir Kurumsal İletişim Şefi Cevat Bozkurt, Erdemir Kurumsal İletişim Uzmanı Haydar Özsu da katıldı.
 
 
Yorumlarınız
 
IP   3.144.93.73  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
25 Nisan 2024
Türkiye’nin en büyük yassı çelik üreticisi Erdemir, demir-çelik endüstrisinin uluslararası buluşma n..
24 Nisan 2024
Kökleri Platon’un yaklaşık 2400 yıl önce kurduğu Atina Okulu’na (Akademia) uzanan ve Sokrates gibi b..
24 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde park yerinden bir başka araç nedeniyle çıkamayan sürücü, aracın camını kı..
24 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda şenlik düzenledi. Çocuklar ve..
23 Nisan 2024
Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı mesajı..
22 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) Yönetimi, Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır