Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  “Hattat Enerji, halkın içme suyu kaynağına el koymak için sahte rapor düzenledi!”
“Hattat Enerji, halkın içme suyu kaynağına el koymak için sahte rapor düzenledi!”
 
   

Bartın’a termik santral kurmak isteyen Hattat Enerji, halkın direnişini kırmak ve önüne engel olarak gelen doğal değerleri ortadan kaldırmak için her türlü yolu deniyor. Daha önce inşaat alanında olmadığı halde, projesine engel olacağı endişesiyle, bir gecede, inşaat alanının dışındaki bir arazide 150 zeytin ağacını satın alarak kesen şirket, şimdi de proje etki sahası içinde kalan Bartın’ın ünlü Kavşak Suyu’nun “zehirli” olduğu yönünde spekülasyonlar üretiyor. İl merkezinin içme suyu ihtiyacını karşılayan kavşak suyu hakkında yapılan spekülasyonlar Bartın halkını ayağa kaldırdı. Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın bir basın toplantısı yaparak, şirketin gerçek dışı raporlarla Kavşak Suyu Havzasını ele geçirmeye çalıştığını iddia etti. Akın, “Termik santral kurmak isteyen şirket, Bartın halkı için çok öneme sahip olan Kavşak Suyu ve Kavşak Suyu havzasını gözden düşürüp, ele geçirmek için bilimsel titri olan insanları devreye soktu ve gerçek dışı raporlar hazırlattı. Şirketin termik santralde kullanmak için çok büyük miktarlarda tatlı suya ihtiyacı var. Bu miktarlarda su ise ancak Kavşak Suyu Havzasından karşılanabilir. Şirketin, Kavşak Suyunun içme suyu olarak kullanım dışı kalması için hazırlattığı bu tür sipariş raporların bir diğer nedeni de; termik santral küllerini depolamak için ÇED raporunda gösterdiği yerin teknik olarak uygun olmaması ve kapasitesinin yetersiz olmasıdır. Şirketin amacı Kavşak Suyu Havzasını ileride kül ve alçı taşı deposu olarak kullanmaktır. Zonguldak Çatalağzı’nda benzer havzalar bu amaçla kullanılmaktadır.” dedi.

“HALKIMIZ RAHAT OLSUN, KAVŞAK SUYU TERTEMİZ BİR SUDUR”
Akın şöyle devam etti: “Sadece %3 oranında kullanılan önemsiz bir su kaynağı olduğu ve standartlara uygun olmadığı yönündeki gerçek dışı bu rapor, santral ÇED Raporu’nun iptali için Zonguldak İdare Mahkemesi’nde açtığımız dava için hazırlanan bilirkişi raporuna da aynen girdi. Şirket bununla da yetinmedi, termik santralin tanıtım işleri için kullandığı bazı akademisyenler aracılığıyla kavşak suyumuzun ‘arsenik’ içerdiği ve zehirli olduğuna dair iddialarla medyada yer bulmaya çalıştı. Örneğin bir akademisyen, Hema Termik Santrali için görüşünü soran CNNTurk Yeşil Doğa Programı Yapımcısı Güven İslamoğlu’na Kavşak Suyumuzun ‘arsenikli’ olduğunu iddia etti. Burada sesleniyorum. Kavşak Suyunu kullanan halkımız rahat olsun. Şirketin bu iddiaları kesinlikle doğru değildir. Kavşak Suyu çok temiz ve içilebilir bir sudur. Onlarca yıldır geleneksel olarak Bartın halkının içme suyunu sağlamaktadır. Daha önce içme ve kullanma suyu olarak belediye şebekesiyle bütün evlere ulaşan Kavşak Suyu, zamanla kent nüfusunun artmasıyla kullanma suyu olarak yetmeyeceği anlaşılınca, şehir şebekesinden çıkarılıp, her sokakta bir veya birkaç tane inşa edilen çeşmeler aracılığıyla sadece içme suyu olarak kullanılması için Bartın Belediyesi tarafından halka ulaştırılmıştır. Bu su kamu yararı ve hizmet önceliklerine göre içme suyu olarak kullanıma tahsisli sudur. Şehir içinde 175 adet halk çeşmesinden ve ayrıca belediyemize ait toplam 20 ton kapasiteli 3 adet tanker ile her gün vatandaşlarımıza ve mücavir köylere ücretsiz olarak ulaştırılmaktadır. Bu hizmetten her gün 100 bin kişi faydalanmaktadır.” dedi.

“KAVŞAK SUYU TÜRKÜLERE VE BELGESELLERE KONU OLMUŞTUR”
2005 yılında ihaleyle yapılan arıtma tesisi ve yapılan kontrollerle ilgili bilgiler de veren Akın, “Kavşak Suyu günlük 864 m³ kapasiteli bir tesiste arıtılmaktadır. İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliğinde belirtilen sıklıklarda, denetleme ve kontrol izlemeleriyle parametreleri yönünden analizleri tarafımızca yaptırılmaktadır. Kavşak Suyu Bartın şehir merkezinin yaklaşık %95’i ve civar köylerin pek çoğunca içme, çay, meşrubat ve yemek suyu olarak çok büyük oranda kullanılmaktadır. Ayrıca geleneksel bir anlamı ve değeri bulunan Kavşak Suyumuz 1947-1949 yılları arasında çok zor koşullarda insan gücüyle Bartın’a kadar isale edilmiş ve yaklaşık 70 yıldır Bartın halkının severek tükettiği, türkülere ve belgesellere konu olmuş, geleneksel ve folklorik anlamı da bulunan çok değerli bir tabii kaynaktır. Kavşak Suyu günde ortalama 450 ton olarak şebekeye verilmekte olup bu miktar 20 litrelik 20 bin damacanayı doldurmaya yetecek kadardır. 20 litrelik damacananın 5 kişilik ailenin tüm içme, çay, meşrubat ve yemek suyu olarak yeterli olduğu bilinmektedir. 1 adet damacana 7 TL olduğuna göre, Kavşak Suyu her ailenin bütçesine ayda 210 TL tasarruf sağlamaktadır.” dedi.

“SUYUMUZU GASP ETTİRMEYECEĞİZ”
Kavşak Suyunun kaptajlarının santralin ÇED Raporu’nda iddia edildiği kazı fazlası depolama alanından daha yüksek ve ilişkisiz kesimlerde olmadığını da iddia eden Akın, “Bazı kaptajlar daha alçakta yer almaktadır. Yine şirketin yer altındaki kuyularında açacağı yeni galerilerin de Kavşak Suyu ve diğer yer altı sularına zarar vermesi olasılığı vardır. Bu veriler ortada olduğu halde, şirket ücreti karşılığı sipariş üzerine akademisyen unvanı kullanan kişilere rapor hazırlatmıştır. Bu raporda fiili ve hukuki durum bilimsel olarak irdelenmemiş, Bartın Belediyesi ve ilgili kamu kurumlarından bilgi ve belge desteği alınmamıştır. Biz Bartınlılar, Bartın’da yaşayanlar olarak Kavşak Suyumuzun gasp edilmesine izin vermeyeceğiz. Kavşak Suyu’nu yok edecek termik santrallere Bartın’da yer yoktur.” dedi. Akın açıklamasını şu çağrıyla bitirdi: “Kavşak Suyumuza göz diken termik santral ÇED raporunun iptal edilmesi için, 2019 kişiyle iptal davası açmıştık. Bu davanın duruşması 16 Nisan 2018 Pazartesi günü Zonguldak İdare Mahkemesi’nde görülecek. Bütün davacıları ve halkımızı Zonguldak’ta yapılacak bu duruşmaya katılmaya çağırıyorum.”

ERKAL: HATTAT YALAN SÖYLÜYOR
Öte yandan Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın’a bir destek de CHP Bartın İl Başkanı İlknur Erkal’dan geldi. Erkan yaptığı açıklamada, “Kavşak Suyumuza göz diken Hattat’ın bu yalanlarıyla ancak termik santral projesini iptal ettirerek baş edebiliriz. Bunun için önümüzde büyük bir fırsat var. Bildiğiniz gibi Bartın-Amasra olarak Hema Termik Santrali ÇED olumlu kararının iptal edilmesi için 2019 kişiye ulaşan rekor sayıda davacıyla iptal davası açmıştık. Bu davanın duruşması 16 Nisan Pazartesi günü saat 10.00’da Zonguldak İdare Mahkemesi’nde görülecek. Biz de Cumhuriyet Halk Partisi olarak yapılacak bu dava duruşmasında bulunacağız. Üyelerimizden ve halkımızdan bu duruşmaya katılmalarını ve Bartın halkının sesini Zonguldak Adliyesi önünde ve duruşma salonunda duyurmalarını bekliyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak İl Örgütü ile de temas kurduk. Onlar da bizim davamıza destek olmak için duruşmaya gelecekler. Sevgili hemşerilerimizden en büyük beklentimiz termik santrale karşı 10 yılı aşan bir süredir sürdürdüğümüz termiksiz yaşam mücadelesinde duruşma günü de yanımızda olmalarıdır.” dedi.
 
 
Yorumlarınız
 
IP   54.208.168.232  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
28 Mart 2024
Karadeniz Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) üyesi gazeteciler, ERMED yönetimince d..
28 Mart 2024
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı ve CHP Belediye Başkan Adayı Halil Posbıyık, seçim gezileri kapsamında ..
28 Mart 2024
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Dünya Down Sendromu Olimpiyatları’nda Masa Tenisi Branş..
28 Mart 2024
Birleşik Kamu-İş Genel Sekreteri Özgür Aras, 31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından dar gelirliler içi..
28 Mart 2024
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (ZBEÜSEM) tarafından düzenlenen Marka Ve..
28 Mart 2024
Seçime sayılı günler kala hız kesmeyen AK Parti Kdz. Ereğli Belediye Başkan Adayı İbrahim Sezer, ber..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır