Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  Uysal: Hedefimiz, Ereğli’nin turizm potansiyelini harekete geçirmek
Uysal: Hedefimiz, Ereğli’nin turizm potansiyelini harekete geçirmek
 
   

15-22 Nisan tarihleri arasındaki Turizm Haftası nedeniyle ilçede çeşitli etkinlikler düzenlenirken, Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) turizm paneli yapıldı, fotoğraf ve resim sergisi açıldı. AKM Nikâh Salonunda ‘Kdz. Ereğli’nin Tarihi ve Turizm Değerleri’ konulu panelde, Bülent Ecevit Üniversitesi Turizm Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Fatih Ercan, turizmin dünyada ve Türkiye’deki yeri konusunu işledi. Dr. Ercan, dünyada en çok gezilen ülkeler arasında Türkiye’nin 6. sırada olduğunu belirtirken, ülkeye bıraktığı döviz gelirleri konusunda da 10. sırada yer aldığını ifade etti. 2017 yılında turist sayısında önceki yıllara oranla bir artış olduğunu kaydeden Dr. Ercan, Karadeniz Ereğli’nin de sahip olduğu tarih ve kültürel değerleriyle önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunu belirterek, “Osmanlı Çileği, Elpek Bezi, Ereğli Kalesi, Cehennemağzı Mağaraları, Gazi Alemdar Gemisi bölgeye özgü turist çekicilerden bazılarıdır. Yaptığımız anketlerde de gördük ki, Ankara’ya, İstanbul’a yakın olan Ereğli’de yaşayanlar bölgeye turist gelmesine sıcak bakıyor ve turizmi aynı zamanda işsizliğin çözümü gibi görüyor.” dedi. BEÜ Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Hasan Köşker de turizmde gastronominin yeri konusunda dünyada artık gezen turistin o yörenin yemek kültürünü de araştırdığına dikkat çekerek, Kdz. Ereğli’nin en büyük değerinin Osmanlı Çileği olduğuna vurgu yaptı. Osmanlı çileğinin dünya mutfaklarına girmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Köşker, uğruna festivaller yapılan böylesi önemli değere yerel yönetimlerin, ticaret odasının ve ilçe kaymakamlığı yanında özellikle ilçe halkının da sahip çıkması gerektiğini ifade etti. Dr. Köşker, “Bir gün öyle şeyler olacak ki, Osmanlı Çileği altın çilek gibi olacak, uluslararası talepleri karşılayamayacaktır.” dedi. İlçede bulunan tarihi ve kültürel değerler konusunda katılımcılara bilgi veren Tarih Öğretmeni Gürdal Özçakır da Karadeniz Ereğli’nin tüm kurumlarının turizm ve turistik değerler üzerine projeler yürüttüklerini belirterek, “Amerika dünyada turizmde ilk sırada gösteriliyor. Amerika 250 yıldır bir ülke olarak var. Karadeniz Ereğli 2 bin 500 yıllık bir şehir. 2000 yılına kadarki yazılan tarihlerde Ereğli’nin MÖ 500’de kurulmuş bir Yunan kolonisi olarak biliniyordu. İç taraflarda, Yassıkaya Mağarası buluntularında, Ereğli’nin tarihi MÖ 2500 yıllarına kadar indirilmiş oldu. Ereğli ilk dönemlerde, İstanbul Kadıköy’ü kuranlar ve Ereğli’yi kuranlar aynı millettir, akrabadır.” dedi.
“BİZ AÇIK HAVA MÜZESİYİZ AMA FARKINDA DEĞİLİZ”
Kdz. Ereğli Ereğli Belediyesi’nin somut miraslar konusunda tescillemelerini tamamladığını ancak somut olmayan miras üzerinde de çok fazla çalışmalar yapıldığını ifade eden Belediye Başkanı Hüseyin Uysal ise yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: “Bence en önemli arşive, Kdz. Ereğli Belediyesi sahip. Etrafımızda her şey bizim dokunmamızı bekliyor. Biz bir açık hava müzesiyiz ama farkında değiliz. Bırakın ağlayan çınarları, her şeyimiz ağlıyor. Cehennemağzı Mağaraları ağlıyor, çınarlar ağlıyor, Ölüce Deniz Feneri ağlıyor. Biz yanımızda olanları fark etsek ama gariptir yok sayılıyor veya biz kendi gücümüzün, miraslarımızın farkında değiliz. 7. Ayasofya, Orhan Gazi Camisi kaç yerde var? Cehennemağzı Mağaraları, Herkül’ün hikâyesi hangi ilçede var? Öyle bir mirasa sahibiz ki, tarih miras olarak en güzel yerlerden biri Antep, bir tanesi Urfa’dır. Bana deseler ki git Urfa’ya, git Antep’e; hayallerini orada mı gerçekleştirmek istersin, burada mı diye sorsalar ben hiç düşünmeden Ereğli derim. Gastronomi açısından o kadar zengin olmayabiliriz ama bir kabuklu bakla, bir zılbıt her yerde yok. Beraber olalım, birlikte olalım. Kdz. Ereğli’yi dünyanın en şanslı, Allah’ın tüm nimetleri verdiği ilçedir. Hepsi dokunmamızı bekliyor. Bizler belediye olarak elimizden gelenleri yapıyoruz. İlçemizin önemli tarihi değerlerinden gerek Çeştepe, gerekse Kaletepe normal zamanlarda da gezilebilecek ama bizim askeri alandan farklı bir yol yapmamız lazım. O da ne söyleyeyim. Argonatlardan bahsedildi. Argonat gemisi yaptırıp sahile koyup, Çeştepe, Ölüce Deniz Feneri’ne deniz yoluyla gitsek farkındalık yaratmış oluruz. Bizler her ne kadar eski bir coğrafyaya da sahip olsak, birbirine benzer coğrafyalardan farklı bir coğrafyamız olduğunu ispatlamamız lazım. Ölüce Deniz Feneri veya Çeştepe’ye karayoluyla her yerde gidilebiliyor. Çeşitli tarihi alanlardaki gezinti alanlarına kara yoluyla, mağaralardan, köprülerden gidilebiliyor. Argonat gemisiyle gittiğinizi düşünün. Size küçük bir kürek de verilebilir çünkü çağımızın en önemli şeylerinden biri deneyim yaşatmak. Bunu da sağlamamız gerek. Binlerce yılık tarihi, geleneksel halk kültürü, muhteşem doğal güzellikleriyle kentimiz, her türlü turizm çeşitliliğine sahip ülkemizin nadir ilçeleri arasında. Hedefimiz, ülkemizin turizm geliri pastasından Ereğli’nin de payını alması ve bir açık hava müzesi olan ilçemizin coğrafyasında var olan turizm potansiyelini harekete geçirmektir. 12 ay sürdürülebilir turizm oluşturmak için gezen turisti çekerek, deniz, kum ve güneşten ibaret olan kitle turizmi modelinin dışına çıkmaktır.”
Uysal, turizm etkinlikleri kapsamında AKM Vedat Can Sergi Salonu’nda KEFSAD’ın düzenlediği ve Hüseyin Engin Öztabak’ın çok eski arşivinin yer aldığı ‘Fotoğraflarla Ereğli’ adlı sergi ile Osman Zeki Oral Sergi Salonu’nda Sanatçı Seyhan Köse Karasu’nun resim sergisinin açılışını yaptı. Etkinliklere Belediye Başkan yardımcıları, daire müdürleri, Kent Konseyi yönetimi sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
 
 
Yorumlarınız
 
IP   3.88.254.50  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
28 Mart 2024
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı ve CHP Belediye Başkan Adayı Halil Posbıyık, seçim gezileri kapsamında ..
28 Mart 2024
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Dünya Down Sendromu Olimpiyatları’nda Masa Tenisi Branş..
28 Mart 2024
Birleşik Kamu-İş Genel Sekreteri Özgür Aras, 31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından dar gelirliler içi..
28 Mart 2024
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (ZBEÜSEM) tarafından düzenlenen Marka Ve..
28 Mart 2024
Seçime sayılı günler kala hız kesmeyen AK Parti Kdz. Ereğli Belediye Başkan Adayı İbrahim Sezer, ber..
28 Mart 2024
İYİ Parti Kdz. Ereğli Belediye Başkan Adayı Murat Sesli, Belediye Meclis Üyesi Adayları ve Kdz. Ereğ..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır