Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  Borçlanma talebi Belediye Meclisi’nden geçmedi
Borçlanma talebi Belediye Meclisi’nden geçmedi
 
   

Karadeniz Ereğli Belediye Meclisi’nin Haziran ayı toplantısı Belediye Başkanı Hüseyin Uysal başkanlığında, Atatürk Kültür Merkezi Belediye Meclis salonunda tek oturum halinde gerçekleştirildi. Toplantıya AK Partili üyelerden Yusuf Kalay, Sezai Meriç, Reşat Latif, İhsan Yazıcıoğlu, Turgay Aydın ve CHP’li üye Nur Oğuz mazeretleri dolayısıyla katılmadı. Toplantıda mazeret dilekçeleri için oylama yapılması esnasında AK parti üyelerden bazıları mazeretleri reddettiklerini beyan etti. Bunun üzerine oylama yapıldı. Dilekçelerin kabulü yönünde çoğunluğun oluştuğu anlaşılmasına rağmen, Başkan Uysal’ın uyarısı üzerine kabul ve ret oyları sayılarak kayda geçirildi. Sayım sonucuna göre, AK Partili üyelerden 6’sı mazeret dilekçelerinin reddi yönünde oy kullandı. Başkan Uysal, konuyu değerlendirirken, döneminde hep ilklerin yaşandığını belirterek şunları söyledi: “Hakikaten öyle bir makbul bir insanmışız ki, dönemimizde hep ilkleri yaşadık. İlk hizmetleri yaptık. 15 Temmuz’u yaşadık. En çok seçim gören belediye başkanıyım. Kdz. Ereğli’de bir yerel seçim, beş genel seçim, 15 Temmuz, yedi böyle bir olay. Bir de ilk defa 31 arkadaştan meydana gelen meclisimizde evet hayırları saydıran bir meclis. Ben bunu halkın takdirine bırakıyorum. Her şeyde bir hayır vardır. İnşallah bugün hayırlı bir karara imza atacağız.” Toplantıda ilk madde olarak, Kdz. Ereğli Kent Meydanı ve Yeraltı Otopark Binası Yapımı (1.Etap) için İller Bankasının belediyelere vermiş olduğu avantajlı kredilerden kullanılması ve 40 milyon lira kredi alınması için, her türlü işlemlerde belediye başkanına yetki verilmesine dair Plan ve Bütçe Komisyonu raporunun görüşüldü. Komisyonun CHP’li üyeleri Sibel Yıldız ve Mustafa Başhan’ın belirsiz ekonomik konjonktürün belediyeyi nakit sıkıntısına düşüreceği gerekçesiyle ret oyuna karşılık, AK Partili 3 üyenin oylarıyla kabul ettiği rapor üzerinde tartışmalar yaşandı. CHP Grup Sözcüsü ve Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Şerif Sertan Ocakcı, madde üzerine söz aldı. Ereğli Belediyesi’nin 2014 yılında borcunun 24 milyon borç olduğunu söylemesi üzere, Uysal bu rakamın 2014 yılı ile birlikte 35 milyon 248 bin borç olduğunu söyledi. Ocakcı’nın konuşmaya devam etmesi üzerine Uysal “Bir dakika, bir dakika, bir dakika” diye bağırdı, bunun üzerine CHP Sözcüsü Ocakcı “Başkanım bağırmayın” diye tepki gösterdi. Uysal bunun üzerine, “24 bin borçlanmayla aldın dersen, ben de hayır diyorum, 35 milyon.” dedi. Ocakcı bu ifadeye, “Germeyin başkanım, ben burada sakin sakin konuşuyorum, eğer bağıracaksak bağıralım, yine dakika bir gol bir oldu” diyerek cevap verdi.
RAKAMLARIN DÜELLOSU
CHP İlçe Başkanı Ocakcı, itirazlarına şöyle devam etti: “35 milyon borç dediniz, kabul ettik, isterse 40 deyin onu da kabul ettik. Geçen ay ve daha öncesi için 8 milyon 190 bin çöp rehabilite için aldınız. 5 milyon asfalt için aldınız. Göztepe için iki milyon için aldınız. Havuz için beş bin beş yüz aldınız. Toplamda 20 milyon 700 binlik başvuruda krediyi aldınız. Şimdi önümüze otoparkla ilgili getirdiniz. Birinci etabı için 45 milyon para istediniz. Bu birinci etap, ikinci, üçüncü etabı da olacak sanırım. Bundan 7-8 ay sonra seçime gidilecek bir ortama girilecek. Matematiğe vurduğunuzda yaklaşık 90 milyonluk bir borçla seçime girecek belediye. 35 milyon nerede, 90 milyon nerede. Bu sadece ilk etap bir de ikinci üçüncü etap yok bunda. Siz dediniz ki burada, seçim öncesi borçlanma yanlıştır dediniz. Seçim öncesi borçlanmanın haddinin haddini aşmaktasınız. İlkleri yaşattığınız, ilk defa kendi gelmeyen meclis üyelerinize ret verdiniz. Kampüs alanı için hayalimdi dediniz. Hayaller birer birer suya gömülmekte şu anda. Bu borçlanmayla yaklaşık ne kadar borç bırakacağınızın farkında mısınız? Bu birinci etaptan sonra ikinci etap ne kadar tutacak? Kent meydanı bittiğinde toplam borçlanmanın ne kadar olacağını bizimle paylaşır mısınız?” Uysal, Ocakcı’ya cevap olarak şunları söyledi: “Arkadaşımız, sekiz, beş, iki diye saydı. Sonuçta yirmi milyon borçlanma talebinde bulundunuz, bunları daha kullanmadınız diyor. Kullanmama sebeplerimiz, çalışan arkadaşlarımızın projelerinin fen işlerine ulaşması konusunda. 45 milyon talepte buluyorsunuz diyor. Deminden beri topluyor, yirmi artı 45 doksan değil, 65 milyon ediyor. Israrla doksan milyon diyorsunuz. Hiçbir zaman sizlere laf yetiştirmeye uğraşmayacağım, işime bakacağım. Buradan herkes bilsin, birinci etap dediğimiz, binaların yıkımı dahil, kazısı dahil, fore kazığı dahil, çuvallamaları, bohçalamaları dahil, iki katlı otopark, 650 araçlık otoparkı dahil, sadece 1800 metrekare alanında cami, bunu da hayırseverler yapacak. Bunun tamamının hazır hale gelmesi 45 milyon. Birinci etapta 45 etap verirsek, ikinci üçüncü etapta yüz milyon eder diyorlar. Bu iş 45 milyon borçlanma talebi ki ihaleyle belki daha aşağıya düşecek. 45 milyon nokta. Cami haricindekinin tamamını birinci etaba aldık.” CHP’li üyelerin seçime giderken borçlanmayacağına ilişkin sözlerinin hatırlatılması üzerine Ereğli Belediye Başkanı Uysal şunları söyledi: “Seçime giderken borçlanma. Evet. Ancak ben şu borçlanmadan bahsettim. Özel bankadan alınan, iller bankasından alınmayan bir borçlanma. Bir belediye başkanı borç isteyebilir. Bir gün ben dahil kim olursa olsun, seçime yakın olması şart değil, kalem kalem nereye gideceği belli olmayan bir borçlanma talebine Kdz Ereğli Meclisi ben görevde olayım olmayayım asla müsaade etmesin. Bunun siyasi partiyle alakası yok. Ayrı ayrı partiler olabilir. Burada biz vicdanımızın ve aklının sesini dinleyeceğiz. Biz diyoruz ki kent meydanını yaparsak şehrin büyük bir ihtiyacı. ”

BORÇLANMA TALEBİ REDDEDİLDİ
Ereğli Belediye Başkanı Uysal’ın sahil şeridindeki süs havuzu üzerinden CHP’lilere eleştiride bulunması üzerine CHP İlçe Başkanı Ocakcı, “Orada göre göre sadece o süs havuzunu mu gördünüz? Başka bir şey görmediniz mi? Tereciye tere satmayın” dedi. Uysal bunun üzerine “Tereci misiniz, öyleyse dükkanınıza geleceğim” dedi. Ocakcı bu ifadeye “Bana çok tuhaf cevap veriyorsunuz, ben de size tuhaf cevap vermemek, saygı içinde cevap vermeye çalışıyorum.” cevabını verdi. CHP’li üyeler bunun üzerine söze girerek Uysal’ın ifadelerine tepki gösterdi. Konu üzerindeki tartışma bir süre kent meydanı üzerindeki cami temasıyla devam etti. Tartışmaların ardından oylamaya geçildi, toplantıda hazır bulunan 13 üye komisyon raporuna kabul oyu verirken, toplantıdaki 13 CHP’li üye ret cevabı verdi. Bu sonuçla, borçlanma konusunda salt çoğunluk, yani 16 oy gerektiğinden borçlanma talebini kabul eden komisyon raporu reddedilmiş oldu. Uysal oylamanın ardından şunları söyledi: “Ben size buradan bir müjde vereyim. Kent meydanı ihalesine çıkıyoruz, çıkacağız ve yapacağız. Belediyemiz güçlü, Ereğli halkı güçlü. En kısa zamanda ihaleye çıkacak ve kent meydanını yapacağız. Oraya cami de yapılacak. Belediye kendi imkanlarıyla yapacak. Her şeye hayır dediniz. Ne kadar hayırlı iş varsa hepsine hayır dediniz” dedi. Toplantıda, sözleşmeli personel istihdam edilmesinin görüşülmesi, ilçenin çeşitli mahallelerinde yapılacak olan kadastro yenileme çalışmaları için bilirkişilerin belirlenmesi, Süleymanlar Mahallesi, Cehennemağzı Mağaraları Arkeolojik Sit Alanı sınırlarının plana işlenmesinin görüşülmesi, İmar Planı Notları değişikliğine askı müddeti içerisinde yapılan itirazların görüşülmesi konuları ilgili komisyonlara havale edildi. Resmi kurumların imar plan tadilat taleplerine ait komisyon raporunun görüşülmesi, şahısların imar plan tadilat taleplerine ait komisyon raporunun görüşülmesi, ilçenin çeşitli mahallelerinde bulunan mülkiyeti Belediyeye ait yoldan ihdas parsellerin satış veya takasına ait komisyon raporunun görüşülmesi konuları da komisyondan geldikleri halinde oybirliğiyle kabul edildi.
 
 
Yorumlarınız
 
IP   54.144.95.36  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
27 Mart 2024
Zonguldak’ın Ereğli’de denizde ölü bulunan 25 yaşındaki gencin kimliği belli oldu. Gencin isminin Ar..
27 Mart 2024
Rahatsızlığı nedeniyle vefat eden Kdz. Ereğli Belediyesi önceki dönem Belediye Meclis Üyesi Hacı Mah..
27 Mart 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde denizde erkek cesedi bulundu. Bulunan cesedin kimlik tespiti için çalışma..
26 Mart 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybettiği otomobil, direğe çarparak ..
26 Mart 2024
İYİ Parti Kdz. Ereğli Belediye Başkan Adayı Murat Sesli, belediye meclis üyesi adayları, İYİ Parti K..
26 Mart 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinden çok sayıda ilaç içen çocuk hastanelik oldu. Küçük çocuk yapılan ilk müda..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır