Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  “Tarlalar Sürülsün, Gelenek Sürsün” projesi kapsamında hasat ve fide dağıtımı yapıldı
“Tarlalar Sürülsün, Gelenek Sürsün” projesi kapsamında hasat ve fide dağıtımı yapıldı
 
   

     İlçenin Kocaali Mahallesi Ahmetçikler Mevkisi’nde düzenlenen etkinliğe Karadeniz Ereğli İlçe Kaymakamı Nazım Madenoğlu, ERDEMİR Genel Müdürü Salih Cem Oral, Kdz. Ereğli Cumhuriyet Başsavcısı Ali Burak Uğur, Kdz. Ereğli İlçe Emniyet Müdürü Ferdi Kuyu, Gülüç Belediye Başkanı Gökhan Demirtaş, Bülent Ecevit Üniversitesi Kdz. Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Azar, Zonguldak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cemalettin Çataklı, Kdz. Ereğli İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür V. Doğan Kale, Kdz. Ereğli TSO Başkanı Arslan Keleş, Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürü Numan Korkmaz, Ereğli Ziraat Odası Başkanı Adil Pulat, ERDEMİR Satınalma Direktörü Gürtan Damar, Türk Metal Sendikası Kdz. Ereğli Şube Başkanı Metin Ercan, ERDEMİR Sivil Toplum ve Kamu Kuruluşları İlişkileri Müdürü Gülşin Yöney, ERDEMİR Kurumsal İletişim Müdürü Harun Özdemir, Kurumsal İletişim Şefi Cevat Bozkurt, davetliler ve üreticiler katıldı.
     ERDEMİR’in Ereğli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneği, Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile hayata geçirdiği proje kapsamındaki hasat ve fide dağıtımı etkinliğinde, Osmanlı çileği konusunda hazırlanan kısa filmin gösterimi yapıldı. Etkinlikte bir konuşma yapan ERDEMİR Genel Müdürü Salih Cem Oral, şu ifadelere yer verdi: “Bugün, iki yıla yakın bir süredir değerli ortaklarımızla birlikte emek verdiğimiz, tıpkı çelik gibi Ereğli’nin de değerlerinden olan ancak üretimi yıllar içinde giderek azalan Osmanlı çileğinin üretiminin artırılmasına ve bölgemizdeki biyoçeşitliliğe katkı sağlanmasına yönelik projemize ilişkin gelişmeleri sizlere aktarmayı arzu ettik. ERDEMİR olarak hepinizin bildiği gibi sanayinin belkemiği olan çeliği üretiyor ve bu sorumlulukla faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Ürettiğimiz ekonomik değer bir yana, sürdürülebilirliğin de kurumsal sosyal sorumluluğumuzun önemli bir gereği olduğunun bilincindeyiz. Ereğli’de biyolojik çeşitliliğin korunması yönünde katkı sağlarken, yaratacağı etkilerle uzun vadede yerel ekonomiyi de destekleme potansiyeli olan projeler üzerindeki arayışlarımız 2015 yılında başladı. Bu doğrultuda, bölgedeki ihtiyacı ve kaynakları tespit etmek üzere il ve ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri ile çeşitli görüşmeler yürütüldü. Bu görüşmeler sonucunda Ereğli ile özdeşleşen ancak üretimi neredeyse durma noktasına gelen Osmanlı çileğinin gelecek nesillere aktarılmasını hedefleyen ‘Tarlalar Sürülsün Gelenek Sürsün’ projesi doğdu. Zira 1930 ve 40’lı yıllarda tonlarla ifade edilen Osmanlı çileği üretimi, bugün 700 kilogram seviyelerindeydi. Bu proje, OYAK Grubu’nun faaliyette olduğu her bölgenin ekonomik kalkınmasının yanı sıra yerel ve kültürel değerlerin de korunması ilkesiyle hareket ettiğini gösterir örneklerden biri olarak bizi gururlandırıyor. Bir OYAK kuruluşu olan ERDEMİR de, 53 yıldır hemşerisinin yanında, memleketinin arkasında. Bu bağlamda Ereğlimizin kıymetlerinden biri olan Osmanlı çileğinin korunmasında payımız olmasından dolayı mutluluk duyuyoruz.”
     Proje ortakları olan Ereğli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneği, Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile projeye destek veren İlçe Kaymakamı Nazım Madenoğlu’na da teşekkür eden Oral, şunları kaydetti: “2016 yılı sonlarında fiilen başladığımız projemizde öncelikle hedefimiz Osmanlı çileği üretiminin azalmasında kilit noktalardan biri olarak görülen kaliteli fide üretimini sağlamaktı. 50 fide, önce 5 bin oldu; ardından 15 bine ulaştı. Bu yıl ise bahçemizin ilk meyvelerini tatmaya başlıyoruz. Önümüzdeki yıl toprak daha iyi oturacak ve mahsulümüz artacak. Yetiştirdiğimiz sağlıklı fideleri daha çok gönüllü çiftçiyle buluşturarak, projemizin üretimi yaygınlaştırma hedefine de ulaşacağız. Bugün de 20 yeni ailemize tarlamızdan bizzat yetiştirdiğimiz fideleri teslim edeceğiz. Umuyorum ki ilerleyen zamanda Osmanlı çileği geçmişteki yüksek verim seviyelerine erişecek ve yerel ekonomiye de çok değer yaratan bir üretim alanına girecek. Bu projenin önemli ve sağlam bir başlangıç olacağına, bölgede Osmanlı çileği üretiminin kayda değer bir şekilde artmasına katkı sağlayacağına, gelecek nesillerin de bu özel çileğin tadına varacaklarına inanıyoruz.”
     Etkinlikte konuşan Kdz. Ereğli İlçe Kaymakamı Nazım Madenoğlu da, proje için ciddi bir emek verildiğini belirtti. Osmanlı çileğinin Ereğli’nin medarıiftiharı olduğunu fakat son yıllarda Osmanlı çileğinin üretimi ve kalitesinde tartışılır biçimde değer düşüşleri yaşandığını dile getiren Madenoğlu, üretimin 700 kilograma kadar indiğini anımsattı. Osmanlı çileği konusunda çeşitli kuruluşların çalışmalar yaptığını, bu çalışmaların bir dağınıklığa sebebiyet verdiğini anlatan Madenoğlu, şöyle dedi: “Her kuruluş kendi açısından bir şeyler yapıyor, emekler orada burada görülüyor. Ama toplu bir şekilde bu amaca hizmet etme adına bir projenin yapılması gereği ortaya çıktığından ötürü işte bu ‘Tarlalar Sürülsün Gelenek Sürsün’ projemiz artık ilçemizde ben değil biz kavramının iyice yerleşmeye başladığını ve bir takım amaçlara ulaşmak için topluca hareket etmek gerektiğini ortaya koyacak şekilde çeşitli kuruluşların işbirliğiyle bu proje geliştirildi. Bu tür işlerde lokomotif görevi ilgili kuruluşundur. İlgili kuruluş hangisidir? Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın taşra teşkilatıdır, ilçede ve ilde. Bu minval ve bu mihver üzerine devam ettirmemiz lazım.” Projenin son derece güzel bir gelişme olduğunu söyleyen Madenoğlu, proje kapsamında atıl haldeki Kocaali İlkokulu’nun ERDEMİR tarafından adeta yeni bir bina haline getirilerek eğitim merkezi haline getirildiğini de anımsattı. Üreticilerin kendilerine teslim edilecek fidelere gözü gibi bakacaklarına inandığını belirten Madenoğlu, Osmanlı çileğinin eski şaşalı günlerine kavuşmasını arzu ettiklerini dile getirdi. Madenoğlu, projenin hayata geçirilmesini sağlayan ERDEMİR ve diğer paydaşlara da teşekkür etti.
     Etkinliğin son bölümünde proje kapsamında yetiştirilen Osmanlı çileği fideleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından belirlenen 20 gönüllü üreticiye protokol üyeleri tarafından takdim edildi. Etkinlikte protokol üyeleri, Osmanlı çileği tarlasını ve ERDEMİR tarafından bir eğitim merkezine dönüştürülen eski Kocaali İlkokulu binasını da gezdiler. Etkinliğe katılanlara Osmanlı çileği reçeli de armağan edildi.

(ereglibulteni)
Bu haber ile ilgili fotoğraflar
 
 
Yorumlarınız
 
IP   52.23.203.254  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
29 Mart 2024
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil ve yönetim kurulu üyeleri, OYKA Kağı..
28 Mart 2024
Karadeniz Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) üyesi gazeteciler, ERMED yönetimince d..
28 Mart 2024
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı ve CHP Belediye Başkan Adayı Halil Posbıyık, seçim gezileri kapsamında ..
28 Mart 2024
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Dünya Down Sendromu Olimpiyatları’nda Masa Tenisi Branş..
28 Mart 2024
Birleşik Kamu-İş Genel Sekreteri Özgür Aras, 31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından dar gelirliler içi..
28 Mart 2024
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (ZBEÜSEM) tarafından düzenlenen Marka Ve..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır