Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  Ereğli Kadın Platformu: Bütüncül bir çocuk koruma politikası hayata geçirilmeli
Ereğli Kadın Platformu: Bütüncül bir çocuk koruma politikası hayata geçirilmeli
 
   

Karadeniz Ereğli Kadın Platformu tarafından, Erzurum ve Ağrı’da kaçırıldıktan sonra cansız bedenlerine ulaşılan kız çocukları Eylül Yağlıkaya, Leyla Aydemir ve çocuk istismarına dikkat çekmek amacıyla İnönü Parkı’ndaki Çilek Kadın Heykeli önünde bir protesto eylemi gerçekleştirildi. Emekçi Kadın Heykeli önünde sık sık slogan atan Kadın Platform üyeleri, ellerinde taşıdıkları dövizlerle yaşanan vahşetlere dikkat çektiler. Karadeniz Ereğli Kadın Platformu Sözcüsü Hamide İpek yaşanan vahşetler sonrası hazırlanan yasa tasarısının sorunları çözmeyeceğini vurguladı. Hazırlanan yasa tasarısının sorunları çözmek yerine yeni sorunlar yaratacağını da sözlerine ekledi. Karadeniz Ereğli Kadın Platformu olarak hazırlanan eylemde konuşma yapan Hamide İpek konuşmasında ayrıca şu görüşlere yer verdi: “22 Haziran’da kaçırılan Eylül Yağlıkaya’nın cansız bedeni 1 Temmuz’da bir elektrik direğinin altında gömülü olarak bulundu. 15 Haziran’da kaybolan Leyla Aydemir’in cansız bedeni 2 Temmuz’da evinden 1 km uzaklıkta bir derede bulundu. Eylül cinayeti sonrası açıklama yapan bakan Gül ve Bekir Bozdağ, cinsel istismar yasa tasarısını gündeme aldıklarını ve yeni dönemde katrasyon çalışmasının sürat ile hayata geçirileceğini söyledi. Bu tasarı çocuk istismarı olaylarının artmasıyla ve görünürlük kazanmasıyla ortaya çıkan tepkileri bastırmak için ilgili tarafların görüşü alınmadan özensizce hazırlanmıştır. Tasarı sorunları çözmeyeceği gibi yeni sorunlar doğuracaktır. Çocuk yaşta evliliği, tecavüzü, tecavüzcü ile evlenmeyi meşru kılacaktır. Tasarıda failin de çocuk olduğu hallere ilişkin hiçbir düzenleme bulunmamaktadır.
Cinsel istismarı önlemek için cezaların arttırılması çözüm değildir. Suçluyu tıbbi uygulamalarla cezalandırmaya çalışmak, kısas, linç, idam gibi çağ dışı cezalandırma yöntemlerinin önünü açacak tehlikeli bir adımdır. Cinsel istismar, önlemek için cezaların arttırılması çözüm değildir. Cezaların ağırlaştırılmasıyla çağdaş ceza hukukundan "kısasa kısasın" uygulandığı Hamurabi Kanunları dönemine dönülen bu yasal düzenleme toplumun gazını almaya, artan cinsel istismar suçlarındaki artışın gerçek nedenini perdelemeye yönelik bir çalışmadır. Sorunun ana kaynağını bulup üzerine gitmek ve suçun işlenmesini önlemek gerekir. Bunlar yapılmadan sadece cezaların arttırılması caydırıcı olmaz. Hükümet çağdaş ceza hukukundan uzaklaşan göze göz dişe diş sistemi ile ceza kanununa 40’lı 30’lu yıllara varan ceza mahkumiyetleri koyarak cinsel istismar suçu ile mücadele edebileceğini düşünüyorsa yanılıyor. Cezaların ağırlığı suçun işlenmesinin önlenmesinde belli bir etkisi sahip olsa ABD’nin idam cezasının olduğu eyaletlerinde suç oranlarında büyük çapta bir azalma olmaması sorunun ağır cezalarla çözülemeyeceğini gösteriyor. Cinsel istismar ile mücadele ancak çocuğu merkeze alan politikaların yasalarla desteklenmesiyle mümkündür. Önleme ve koruma felsefesini merkeze alan hak temelli bütüncül bir çocuk koruma politikası hayata geçirilmelidir.
Cinsel istismarlarda zaman aşımı sorununa çözüm bulunmalı, çocuğun beyanının hukuki değeri güçlendirilmeli. Cezalar yeniden değerlendirilmeli ve kurumsal mekanizmaların oluşturulması konusunda uluslararası sözleşmeler ve iyi örnek oluşturan ülkelerin deneyimleri incelenmeli. Cinsel istismara uğrayan çocuklar için yardım ve destek mekanizmaları kurulmalı. Çocuk yaşta ve zorla evlendirmeyi önleyecek ve tüm sorumlular hakkında caydırıcı cezalar getirecek yasal düzenlemeler yapılmalı. Failin çocuk olduğu durumlara ilişkin ayrı bir düzenleme yapılmalı. Kadınların ve çocukların şiddete, tacize, tecavüze maruz kaldıklarında başvuracakları merkezler yaygınlaştırılmalı. Cinsel istismara karşı koruyucu-önleyici cinsel sağlık ve toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi başta çocuklar olmak üzere herkes için erişilebilir hale gelmelidir.” Eylem atılan sloganların ardından sona erdi.
 
 
Yorumlarınız
 
IP   3.138.114.198  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
25 Nisan 2024
Türkiye’nin en büyük yassı çelik üreticisi Erdemir, demir-çelik endüstrisinin uluslararası buluşma n..
24 Nisan 2024
Kökleri Platon’un yaklaşık 2400 yıl önce kurduğu Atina Okulu’na (Akademia) uzanan ve Sokrates gibi b..
24 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde park yerinden bir başka araç nedeniyle çıkamayan sürücü, aracın camını kı..
24 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda şenlik düzenledi. Çocuklar ve..
23 Nisan 2024
Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı mesajı..
22 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) Yönetimi, Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır