Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  Türk-İş Genel Başkanı Atalay: Asgari ücreti 2 bin lira yapalım
Türk-İş Genel Başkanı Atalay: Asgari ücreti 2 bin lira yapalım
 
   

Kongrenin açılışına Zonguldak Valisi Ahmet Çınar, Zonguldak Milletvekilleri Polat Türkmen, Ahmet Çolakoğlu, Hamdi Uçar, Ünal Demirtaş, Deniz Yavuzyılmaz, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, BEÜ Rektörü Mustafa ÇUFALI, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, TÜRK-İŞ’e bağlı sendikaların genel başkan ve yöneticileri, akademisyenler ve işçiler katıldı. Kongrenin açılış konuşmasını BEÜ Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sadık Kılıç yaptı. Sırasıyla Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen, BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve Vali Ahmet Çınar birer konuşma yaptılar.

ATALAY: BU BÖLGENİN İŞÇİYE İHTİYACI VAR
Kongrenin açılışında konuşan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “Sayın Cumhurbaşkanımız ile buraya geldik, iftara katıldım. Vekillerimize de sesleniyorum yıl bitmeden Kasım ayı içerisinde bin 500 işçiyi bir seferde almak gerekiyor. Çünkü madenlerde zor şartlar altında yaşamaya, çalışmaya devam ediyorlar. Bin 500 işçiye, ailesiyle birlikte 5 bin kişi civarında, bu bölgenin ihtiyacı var.” dedi. Atalay, Batman’da terör saldırısında hayatını kaybeden askerler bulunduğunu, dünyanın en gelişmiş ülkelerinin terör örgütlerine, para, silah, akıl, moral verdiğini belirterek, “Her gün ortalama 5 işçi iş kazalarında hayatını kaybediyor. Bunun yanı sıra Batman’dan şehit haberleri alıyoruz. Bizler için vatan için hayatını kaybeden şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine sabır diliyoruz. TÜRK-İŞ, sağcı solcu, Alevi, Sünni, Laz, Kürt ayırt etmeyen ve kucaklayan bir yapıya sahiptir. Hepimiz bu ülkenin vatandaşıyız. Hiçbir ayrım yapmadan hepimiz bu ülke için çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz.” dedi. TTK’ya işçi alınması gerektiğini belirten Atalay şöyle konuştu: “Bu bölge bize ev sahipliği yapıyor. Biz burada başkanlık yapalım, işçilerin sorunlarını anlatalım diye. Bu bölge madenle anılıyor, Ereğli bölgesine demir çeliği kim kurduysa Allah razı olsun. Sayın Cumhurbaşkanımız ile buraya geldik, iftara katıldım. Vekillerimize de sesleniyorum yıl bitmeden Kasım ayı içerisinde bin 500 işçiyi bir seferde almak gerekiyor. Çünkü madenlerde zor şartlar altında yaşamaya, çalışmaya devam ediyorlar. Bin 500 işçiyi ailesiyle vurduğu zaman 5 bin kişi civarında, bu bölgenin ihtiyacı var. Zaman zaman bunu da söylüyorum, bu bölge zor bir bölge, coğrafyası zor bir bölge. Bu bölge Batının Hakkari´si, kimse kusura bakmasın, bu ifadeyi kullanıyorum. Herkes üzerine düşeni yapması gerekiyor bu bölge ile ilgili.”

"ASGARİ ÜCRETİ 2 BİN LİRA YAPALIM"
Atalay, ülkede 6 milyon asgari ücretli çalışan, 6 milyon emeklinin de asgari ücret civarında veya altında ücret aldığını vurgulayarak, “Asgari ücret görüşmeleri Aralık ayında başlayacak. Asgari ücretlinin muhatabının büyük bölümü özel sektör. Aralık ayı başlamadan imkanı olanlar 2 bin lira yapalım. Paylaşmak berekettir, mutluluktur, tebessümdür. Bir kez daha sesleniyorum, imkanı olan patronlara, işverenlere 3 kuruştan kaçınmayın, asgari ücretliyi 2 bin liraya çekin. Sizin, ailenizin, çoluk çocuğunuzun çıkarına, işyerinin bereketine verin. Bundan kaçmamak lazım. Kamuda asgari ücretli çalışan sayısı yüzde 1 ama yüzde 99´u özel sektörde.” dedi. Sendikacılığa başladığı yıllarda işçi çocuklarının üniversiteye gitme oranı yüzde 1 iken günümüzde bu oranın yüzde 24´lere yükseldiğini belirten Atalay, "Benim bir hedefim var. Ben siyaset yapmayacağım, aday da olmayacağım ama ülke yönetimine işçilerinin çocuğunun talip olması için gayret sarf edeceğim, bir de biz yönetelim bakalım nasıl yönetiyoruz” dedi.
Geçtiğimiz yıl taşeronların kadroya geçtiğini, KİT´lerde çalışanlar için verilen kadro sözünün tutulmasını beklediklerini belirten Atalay, asgari ücret tespit komisyonunun Aralık ayında toplanacağını, toplantıdan toplumu tebessüm ettirecek bir rakamın çıkmasını umduklarına anlatarak, şunları söyledi: "Özellikle Yüksek Hakem Kurulu var taşeronlardaki arkadaşlarımıza ilk 6 ay yüzde 4, ikinci 6 ay 4, üçüncü 6 ay 4, dördüncü 6 ay yüzde 4. Enflasyonun yüzde 25´in olduğu bir yerde yezde 4, 4 uymuyor, yeni bir düzenleme yapılması gerekiyor. Ülkeyi yönetenler diyor ki, ´işçileri enflasyona ezdirmiyoruz´ ama bu Yüksek Hakem Kurulu ezmenin ötesinde işçi falan kalmıyor ortada."
Türkiye´de 8 ile 14 yaş arasında 1 milyon çocuğun işçi olarak çalıştığını vurgulayan Atalay, "Bunun 400 bini tarımda halen devam ediyor. Kamyon kasalarında bu çocuklarımız ölmeye devam ediyor. Okula gitmesi gerekirken tatil yapması gerekirken çocuklarımız çalışmaya devam ediyor. İstediğiniz kanunu çıkartın, kanun uygulayacının niyeti iyi değilse hayırlı iş yapmıyorsa o kanundan hayır gelmez. Kanun kadar güzel insanlara ihtiyacımız var."

DEMİRCİ: KRİZDEN ÇIKMANIN YOLU İSTİHDAM YARATMAK VE ÜRETMEKTİR
Kongrenin açılışında bir konuşma yapan GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci ise şunları söyledi: “Genel Maden İşçileri Sendikamız 1946 yılında kurulmuş Türkiye’nin en eski sendikalarından biridir ve genel merkezi buradadır. Sendikamızın mücadele tarihi kuruluşundan yaklaşık 100 yıl geriye, 1848 yılına kadar uzanır. Çünkü Zonguldak Maden Havzamızda taşkömürü üretimi o dönemde başlamıştır. Osmanlı’dan günümüze bu 170 yıllık üretim sürecinde; yerli ve yabancı şirketlere, Hükümetlere ve doğaya karşı verilen mücadelede haklı olarak Emeğin Başkenti unvanını kazanmıştır. Bu kongrenin ana teması olan “Emeğin ve Sendikacılığın Geleceği” başlığı; bölgemizin geçmişi, bugünü ve geleceğiyle örtüşmektedir. Türkiye’de neo-liberal politikaların uygulanmaya başlandığı 1980’li yıllardan itibaren sendikalar güç kaybetmeye başladılar. Çalışan sayısı arttı ama sendikaların üye sayıları geriledi. Bizim de Genel Maden İşçileri Sendikası olarak kamuda üye sayımız azaldı. Özel sektörde örgütlenme çalışmalarımız devam ediyor. İzmir’de örgütlendik, işçi arkadaşlarımız işten atıldı, şirket kapatıldı. Aydın’da örgütlendik, işçi arkadaşlarımız işten atıldı, işveren üyelerimize karşı tehditlerini sürdürüyor. Bartın Amasra’da örgütlendik, 3 dönem toplu sözleşme imzaladık ama geçtiğimiz hafta 183 üyemiz kriz gerekçesiyle işten çıkarıldı, üstelik henüz alacakları da ödenmedi. Örgütlenme önünde büyük engeller var. Bizdeki durum neyse Türkiye’deki diğer sendikalar da hemen hemen aynı durumda. Şimdi de ekonomik kriz gerekçesiyle sendikalar üzerinde büyük baskılar var. Kıdem tazminatımızı bile gündeme getirmeye çalışıyorlar. Kararnamelerle mücadele gücümüzü kırmak istiyorlar.

"HER YIL 4-5 MİLYAR DOLARIMIZ DIŞARIYA GİDİYOR"
Bizim 170 yıllık mücadele tarihimizde, Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1865 ile 1869 yılları arasında ve Cumhuriyet Döneminde 1940 ile 1948 yılları arasında iki kez zorla çalıştırma dönemi var. Bölge insanları devlet gücüyle madenlere sokuldular. Farklı Hükümetler dönemlerinde; 1990 yılında ve 1994 yılında maden ocaklarımızın kapatılması, 2017 yılında torba yasa ile özelleştirilmesine yönelik girişimler oldu. Maden işçileri ve bölge halkı olarak, her dönemin kendine özgü koşulları içinde, haklı ve meşru mücadelemizi verdik. İşimize, aşımıza ve ülkemizin geleceğine sahip çıktık. Bugün geldiğimiz noktada, maden havzamızda tarihimizin en kötü dönemini yaşıyoruz. En az sayıda çalışanla, en düşük üretimi yapıyoruz. Yılda 30 milyon ton taşkömürü tüketiyor ve sadece bir, birbuçuk milyon ton taşkömürü üretiyoruz. Her yıl 4-5 milyar dolarımız dışarıya gidiyor. Oysa 1980’li yıllara kadar ülkemizin taşkömürü ihtiyacının neredeyse tamamını Zonguldak maden havzamızdan karşılıyorduk. Neo-liberal politikaların geldiği yer burasıdır. Zonguldak küçülmüş, üretim düşmüştür. İthalat artmış, ama Türkiye borçlanmıştır. Şimdi krizi yaşıyoruz ve herkes bizim gibi konuşuyor; “Yerli kaynaklarımızı değerlendirelim, üretimi artıralım” diyorlar.
Sayın Cumhurbaşkanımız, seçim döneminde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na 1500 işçi alınacağını açıkladı. Sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız işçi alımı için hazırlıkların sürdüğünü söyledi. Zonguldak ve bölge insanı bu kararın hayata geçirilmesini bekliyor. Çünkü burada taşkömürü olduğu için bölgemize kurulan Kardemir, Erdemir ve enerji santralleri bile ithal kömür kullanıyor. İhtiyaç var, kömür var, ama üretemiyoruz. Üstelik şimdi ithalat yapacak döviz bulmakta da zorlanıyoruz. Krizden çıkmanın yolu işçi çıkartmak ve zamlarla emekçilerden kaynak yaratmak değildir. Krizden çıkmanın tek yolu istihdam yaratmak ve üretmektir. Bu duygularla tekrar sevgi ve saygılarımızı sunuyor, kongrenin hayırlı olmasını diliyorum.”
Sosyal sorumluluk örneği olarak kongrede temsili olarak 10 ilkokul öğrencisine Vali Çınar, Rektör Çufalı ve Genel Başkan Atalay tarafından okul çantası hediye edildi. Yüzlerce okul çantası ise Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından öğrencilere dağıtılacak. Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Mustafa Çufalı tarafından Atalay’a baston hediye edildi. Kongre 6 Ekim günü sona erecek.
 
 
Yorumlarınız
 
IP   3.17.128.129  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
23 Nisan 2024
Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı mesajı..
22 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) Yönetimi, Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı..
22 Nisan 2024
Ereğli ilçesinde bir yıl önce işlenen cinayette ağır ceza mahkemesinde karar davası görüldü...
22 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde Jandarma üniforması ile Genel Bilgi Toplama (GBT) yapan kadın, asker deği..
22 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi’nin askeriyeden devralarak bu yıl halkın ziyaretine açtığı Kale Tepe yoğun il..
20 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi, 23 Nisan Salı Günü Çocuk Şenliği düzenliyor. Başkan Posbıyık, sokak oyunları..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır