Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  “Mobbing birçok yerde bir yönetim biçimi olarak benimsenmiş durumda”
“Mobbing birçok yerde bir yönetim biçimi olarak benimsenmiş durumda”
 
   




“4 – 10 Şubat Mobbing Farkındalığı Haftası” etkinlikleri kapsamında, Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen panelde konuşan Mobbing ile Mücadele Derneği Zonguldak İl Temsilcisi Bora Baykan, işyerlerinde yaşanan hangi çatışmaların mobbing kapsamına girdiği ve mobbing mağdurlarının haklarını nasıl arayabilecekleri konusunda bilgi verdi. Mobbing mağdurlarının yararlandıkları bazı kanunlar olduğunu fakat müstakil bir mobbing kanununa da gereksinim duyulduğunu dile getiren Baykan, “En büyük hedefimiz mobbingle ilgili müstakil bir kanun çıkarılması. Bizim için en önemli durum o. Farklı kanunlarla mobbing mağdurları haklarını arayabiliyorlar ama müstakil, mobbing adı altında bir kanun henüz yok.” dedi.
Mobbingin taraflarının zorba, mağdur ve seyircilerden oluştuğunu ifade eden Baykan, psikolojik şiddet uygulayan kişinin zorba olarak isimlendirildiğini, tarafsız rolü oynayan seyirci grubun da zaman zaman kışkırtıcı pozisyonda olabildiğini söyledi. Sebebi ne olursa olsun yeryüzünde yaşayan hiçbir insanın bir diğerine psikolojik baskı uygulamaya, eziyet etmeye, dışlamaya, hakaret etmeye, iftira etmeye, haklarını gasp etmeye, maddi ve manevi birtakım yaptırımlar yapmaya hakkı olmadığını belirten Baykan, işyerinde yaşanan problemin mobbing kapsamında değerlendirilebilmesi için en az altı ay sistematik bir biçimde sürmesi gerektiğini dile getirdi. Baykan şöyle dedi: “Mobbing dışsal etkenlere bağlı gelişen ve insanın önce ruhsal dengesini, sonra fiziksel dengesini yani sağlığını, nihayetinde bireyin sosyal ve ekonomik dengesini bozan bir saldırganlık türüdür. Bir işyerinde bir kişi veya grup tarafından, hedef seçilen kişi veya gruba karşı asıl maksat gizlenerek, muhtelif nedenlerle, belirli bir süre sistematik ve tekrarlanan, insan onuru ile bağdaşmayan eylemler ve işlemlerle yapılan bir durum. Burada en az altı ay geçmesi gerekiyor. Sistemli ve tekrarlanıyor olacak. Altta farklı bir neden yatıyor olacak ve bir hedefi olacak. Mobbingin hedefi o kişiyi işyerinden uzaklaştırmak. Bizde maalesef mobbing bir yönetim biçimi olarak birçok yerde benimsenmiş durumda.”
Mobbing vakalarından örnekler de veren Baykan, mobbing uygulayan kişilerin kişisel kurallarını kanunlaştırdığını ve psikolojik baskı yapmaktan, gerilimden zevk duyan sosyal kabadayılar olduklarını söyledi. Mobbinge uğrayan kişilerin ise genellikle daha nitelikli, bağımsız düşünen, sürüden ayrı ve kuruluşuna sadık bireylerden oluştuğunu ifade eden Mobbing ile Mücadele Derneği Zonguldak İl Temsilcisi Bora Baykan, mobbingin kişide onu intihara kadar götürebilen bir dizi sağlık sorununa yol açtığını vurguladı. Baykan, “Zaten altı ay sonra kişide psikosomatik rahatsızlıklar başlıyor; anksiyete ve depresyon başlıyor. Daha uzun sürerse kişide artık diyabete varan hastalıklar başlıyor. Yani kişi artık hastalanıyor.” dedi. Mobbingle mücadele için mağdurun mobbing uygulayan amiri ya da iş arkadaşına karşı hakkını araması gerektiğinin altını çizen Baykan, mobbing mağdurlarının bunu dile getirmekten, uzman yardımı almaktan ve Mobbing ile Mücadele Derneği’ne başvurmaktan çekinmemeleri önerisinde bulundu.
 
 
Yorumlarınız
 
IP   18.216.190.167  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
23 Nisan 2024
Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı mesajı..
22 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) Yönetimi, Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı..
22 Nisan 2024
Ereğli ilçesinde bir yıl önce işlenen cinayette ağır ceza mahkemesinde karar davası görüldü...
22 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde Jandarma üniforması ile Genel Bilgi Toplama (GBT) yapan kadın, asker deği..
22 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi’nin askeriyeden devralarak bu yıl halkın ziyaretine açtığı Kale Tepe yoğun il..
20 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi, 23 Nisan Salı Günü Çocuk Şenliği düzenliyor. Başkan Posbıyık, sokak oyunları..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır