Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  Alemdar Gemisi’nin kahraman mürettebatı anıldı
Alemdar Gemisi’nin kahraman mürettebatı anıldı
 
   




Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, Kurtuluş Savaşı’nda silah ve malzeme sevkiyatının yanı sıra, kurtarma gemisi olarak da görev yaparak tarihe geçen Alemdar Gemisi’nin kahraman mürettebatı için anma programı düzenlendi. Alemdar Anıtı’nda düzenlenen ilk tören, İstiklal Savaşı’nın ilk ve tek deniz şehidi olan Recep Kahya ile Alemdar Gemisi’nin mürettebatı anısına, Alemdar Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Karadeniz Bölge Komutanlığı’ndan Deniz İstihkam Üsteğmen Gökay Hasanoğlu günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı.
Alemdar Gemisi’nin Milli Mücadele sırasında mühimmat ve malzeme transferi görevleri yapmasının yanında, karakol ve kollama görevlerinde de bulunduğunu dile getiren Üsteğmen Hasanoğlu, Alemdar’a Fransızlar tarafından el konulmasının sonrasında, Alemdar Gemisi’nin kaçırılması ve Ereğli’ye varışı konusundaki detayları da anlattı. Üsteğmen Hasanoğlu, Fransız C27 Gambotuyla Alemdar arasındaki çatışma sırasında şehit olan Recep Kahya ve geminin kahraman mürettebatını da andı. Üsteğmen Hasanoğlu, şöyle dedi: “Tarihin zaman ve mekan ilişkisi içinde, Türklerin şanlı denizcilik geçmişinde destanlaşan gemiler, vücut buldukları olaylarla zaman içerisinde anıtlaşmışlardır. Tıpkı Mahmudiye Kalyonu, Hamidiye Kruvazörü, Yavuz Zırhlısı, Nusret Mayın Gemisi gibi nice destanlaşan gemiler yanında Alemdar Gemisi’nin de ayrı bir konumu ve önemi vardır. Alemdar, milletimiz için hayati önem taşıyan stratejik deniz nakliyatında unutulmayacak değerde önemli hizmetler yapmıştır. Birçok çeteyi de yakalayarak resmi makamlara teslim etmiştir.”
Alemdar Anıtı önündeki anma töreninin ardından, ilçedeki Atatürk Kültür Merkezi Nikah Salonu’nda da bir anma programı düzenlendi. Alemdar Gemisi’yle ilgili sunumla başlayan programda Tarihçi, Yazar Dr. Can Canver, tarihi süreci anlatan bir konuşma yaptı. Anma programında konuşan Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ise Alemdar destanının 100. yılında İstiklal Madalyası beklediklerini vurguladı. Alemdar Gemisi’nin birebir ölçülerinde yeniden inşa edilerek, Alemdar Müze Gemisi olarak düzenlenmesi sürecini anlatan Posbıyık, 2002 yılında başlatılan çalışmalar sonucu Alemdar Gemisi’nin 8 Ağustos 2008 günü yapılan törenle açıldığını, 2010 yılında ise müze olarak düzenlenmesi amacıyla Belediyeye devredildiğini söyledi.
Belediye Başkanı Posbıyık, şu ifadelere yer verdi: “Kurtuluş Savaşı’nın ilk ve tek deniz çarpışması burada yaşanmış, ilk ve tek deniz şehidi burada verilmiştir. Bu tarihsel olayı unutmamak ve bunun anlamını aklımızda tutmak sorumluluğumuzdur. Alemdar Gemisi burada bir simgedir. Bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin simgesidir. Biz İstiklal Madalyasını, bu gemiyle destan yazan kahraman şehidimiz ve gazilerimiz için, onlara bağımsızlık ve özgürlük ateşiyle destek veren Ereğli halkı için istiyoruz. Nasıl Maraş’a kahramanlık unvanını verdiren başta Müdafaa-ı Hukuk Cemiyeti Üyeleri ve Maraş halkı ise… Nasıl Antep’e gazilik unvanını verdiren Antep’in bağımsızlık ve istiklal için mücadele veren halkı ise Alemdar Gemisi’nin bu unvanı hak etmesinin nedeni, burada istiklal için çarpışan kahramanlardır.”
Belediye Başkanı Halil Posbıyık, AK Partili ve CHP’li Zonguldak milletvekillerinin bir araya gelerek Alemdar Gemisi’ne İstiklal Madalyası verilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne teklif sunulduğunu anımsatırken, bu teklifin bir an önce ele alınarak sonuçlandırılmasını beklediklerini söyledi. Anma programında konuşan Karadeniz Ereğli İlçe Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu da, Alemdar Gemisi’ne Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklal Madalyası verilmesi dileğini dile getirdi. Çorumluoğlu, “Umarım; bu konuda hedefe ulaşırız ve bugün pandemi şartlarında belki kısıtlı imkanlarla yapmaya çalıştığımız bu töreni, madalya törenini, bizim Alemdar Gemisi’nin önünde görkemli bir törenle icra ederiz.” dedi. Yapılan konuşmaların ardından Alemdar Gemisi için hazırlanan 100. yıl marşının klibi ilgiyle izlendi.
Anma programına, İlçe Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Taner Gün, Erdemir Genel Müdürü Salih Cem Oral, Alemdar Gemisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Oktay Demiroğlu, siyasi partilerin ilçe başkanları, askeri ve mülki erkan ile yurttaşlar katıldılar.
 
 
Yorumlarınız
 
IP   18.117.73.214  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
17 Nisan 2024
AK Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Mücahit Andiç ve yeni seçilen Belediye Meclis üyeleri, Belediye Ba..
16 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybettiği motosiklet, hafif ticari k..
16 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi havaların ısınmasıyla birlikte kentteki tüm derelerde temizlik çalışması başl..
14 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında iki kişi yaralandı. Yaralılar hastaney..
13 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediye Meclisi, seçimden sonra ilk toplantısını yaparak göreve başladı. Belediye Başka..
12 Nisan 2024
Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde, otomobil sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybetmesiyle meydana ge..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır