Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  Gönüllü: Yerel medyanın özel desteğe ihtiyacı var
Gönüllü: Yerel medyanın özel desteğe ihtiyacı var
 
   

Bir yılı aşkın süredir tüm dünyayı etkileyen Covid 19 salgınının yol açtığı ekonomik olumsuzluklar, basın-yayın sektörüne de yansıdı. Özellikle de il ve ilçelerdeki yerel basın kuruluşları yayınlarını sürdürmekte ciddi sıkıntılar yaşarken, uzun süredir giderlerini azaltacak çeşitli önlemler almaya yöneldiler.
Baskı-kâğıt maliyetlerinin artması, ilan-reklam gelirlerinin azalması, tirajların düşmesi ve diğer yayıncılık giderlerindeki artış, salgın süreci öncesinde zaten ayakta kalma mücadelesi veren pek çok yerel basın kuruluşunun ağır mali kayıplar yaşamasına yol açtı.
Covid 19 salgınının ardından yerel basın kuruluşlarının karşı karşıya kaldığı sıkıntıları değerlendiren Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde yayımlanan İŞ’te Haber=Hayat Gazetesi’nin İmtiyaz Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü Doğan Gönüllü, salgın öncesine kıyasla haber kaynaklarına ulaşmada ve ekonomik anlamda ciddi olumsuzluklar yaşandığını dile getirdi. Gönüllü, şöyle dedi: “Pandemi başladığında yaklaşık bir yıl önce, öncelikle haber kaynaklarına ulaşımda ciddi sıkıntılar yaşadığımız söylenebilir. Bu gerek haber kaynaklarının tedirginliğinden gerekse bizim arkadaşlarımızın ya da bizlerin tedirginliğinden kaynaklandı. Çünkü ne olup bittiğini henüz bilemiyorduk ve basın toplantısı yapılsın mı-yapılmasın mı ya da yapılsa bile biz basın toplantısına katılıp katılmamakta ciddi tereddütler yaşadık. Hala bu tedirginlik var mı? Evet var. Ancak bunu aşmaya çalışıyoruz. Önlemlerimizi daha sıkı, maske-mesafe-hijyen konularına hem haber kaynakları hem de bizler daha çok dikkat ederek bunu aşmaya çalışıyoruz.”
Yerel basın kuruluşlarının yayınlarının, yaşanan ekonomik sıkıntılar karşısında sürdürülebilir olmaktan uzaklaştığına dikkat çeken Gönüllü, ayakta kalma mücadelesi veren basın kuruluşlarının desteğe gereksinim duyduklarını dile getirdi. Gönüllü, şu ifadelere yer verdi: “İlk önce reklam verenler, ilan verenler pandemi başladığında tasarrufa gitmeye çalıştılar herkes gibi. Haklarıdır tasarruf. Ama tasarruf denince bizim insanımızın aklına önce hizmet sektörü ve onun içerisinde de basın geliyor. Önce reklam-ilanlar kesiliyor, önce abonelikler kesiliyor. Oysa aboneliğin aylık bedeli örneğin 25 lira, 40-50 lira; sembolik rakamlardır bunlar. Her insanın ödeyebileceği sembolik rakamlar olmasına rağmen reklam veren, ilan veren veya abone, hemen ‘Basınla reklamları, aboneliği keselim’ diyor. Bence bu maddi tasarruftan çok psikolojik olarak reklam vereni rahatlatıyor. Ancak tabii ki bu reklam veren, ilan veren ya da abone rahatlarken, tam tersi basın tarafı da bir o kadar rahatsız hale geliyor. Ciddi olarak bizi etkiliyor. Ne oluyor? Gelirler düşüyor, giderler artıyor; ekonomi tersine çalışmaya başlıyor. Bu da işimizin kalitesine çok olumsuz yansıyor. Tüm bunlar bir araya gelince olumsuzluğu doğuruyor ve bu domino etkisi yaratarak, başta haberin kalitesine olmak üzere sektörün, medyanın, gazeteciliğin sürdürülebilir olmaktan çıkmasına neden oluyor. Bu önemli bir tehlike bence. Ve suiistimale çok açık bir tehlike. Sürdürülebilir olması gerek diye düşünüyorum. Bir KOBİ kapsamında değerlendirilmekten öte, özellikle basın-medya sektörüne yönelik ne bir teşvik ne bir özel düşük faizli ya da uzun vadeli kredi, ne de özel bir destekten söz edilemez. Ve bunun beklentisi içerisindeyiz aslında. Medyanın, özellikle yerel medyanın tam da bu sıralarda özel desteğe ihtiyacı var. Çünkü demokrasilerde bilindik, klişe bir sözdür ama basın (demokrasinin) kılcal damarlarıdır denir. Bu kılcal damarlar yaşasın ki, demokrasimiz sağlam yaşasın. Bizim bu dönemde gerçekten ciddi anlamda desteğe ihtiyacımız var. Hem sağlıklı haber yapabilmemiz açısından hem işletmelerimizi ayakta tutabilmemiz açısından hem de arkadaşlarımızın istihdamı açısından bu desteğe ihtiyacımız var.”


 
 
Yorumlarınız
 
IP   3.15.5.183  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
17 Nisan 2024
AK Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Mücahit Andiç ve yeni seçilen Belediye Meclis üyeleri, Belediye Ba..
16 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybettiği motosiklet, hafif ticari k..
16 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi havaların ısınmasıyla birlikte kentteki tüm derelerde temizlik çalışması başl..
14 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında iki kişi yaralandı. Yaralılar hastaney..
13 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediye Meclisi, seçimden sonra ilk toplantısını yaparak göreve başladı. Belediye Başka..
12 Nisan 2024
Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde, otomobil sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybetmesiyle meydana ge..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır