Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  Baykan’dan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajı
Baykan’dan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajı
 
   



Baykan, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Kadınlar günümüzde yani 21. yüzyılın nerdeyse 2. çeyreğine geldiğimiz şu zaman diliminde dahi dünya genelinde özellikle de geri kalmış (veya geri bıraktırılmış hangisini seviyorsanız) ülkeler başta olmak üzere erkeklerle aynı haklara sahip değillerdir. Esasen bizim ülkemizde dahil pek çok ülkede yasalarda söz konusu eşitlik olsa da maalesef hayatın olağan akışında bu eşitlikten söz edebilmek pek de mümkün olmamaktadır. Kadın erkek eşitliği ve kadınlara verilen pozitif ayrımcılık hakları Sosyoekonomik olarak gelişmiş olan toplumlarda ve ülkelerde bile ne yazık ki istenen seviyede değildir. Kadın erkek arasında yaşanan ve kadınlara tanınan pozitif haklarla dahi giderilemeyen bu eşitsizlik maalesef salt yasal düzenlemelerle çözülebilecek bir sorun da değildir. Bu sorunun çözümlenebilmesi için dünya genelindeki toplumlarda bir algı değişimine ihtiyaç vardır. Geçmiş tarihlere gittiğimizde özellikle başarılı olan kadınlara daha da fazla zulüm edildiğine yönelik örnekler görebilmekteyiz. M.S 370-415 yılları arasında yaşamış matematikçi, astronom ve filozof olan Hypatia, dönemin ünlü matematikçisi Theon’un kızıydı. 400’lü yıllarda Hypatia İskenderiye Kütüphanesi´nde Hıristiyan, Pagan ve Musevi olan yani değişik inançlara sahip öğrencilerine Platon ve Aristo´nun öğretilerini aktarıyor ve dünyayı sorgulamayı öğretiyordu. Ancak Hypatia Bilime katkı yapmak için uğraşırken Roma imparatorluğunda alttan alta yükselen kökten dinci Hristiyanlık inancı halk arasında hızla yayılıyordu. 5. Yüzyılın başlarında yükselişte olan Hristiyan inancına göre bir kadının bir erkeğe akıl vermesi ve yönetici pozisyonunda olması kabul edilemezdi ve günahtı. Hypatia´yı "dinsizlik" ve "şeytanlık" ile suçlayan İskenderiye piskoposu Cyril halkı Hypatia’ya karşı kışkırtmış ve Hypatia´nın 415 yılında taşlanarak ve işkence edilerek feci şekilde öldürülmesine neden olmuştur. Matematiğe büyük katkılar yapmış ve bilinen ilk kadın matematikçi olan Hypatia’nın katledilmesi bilim dünyasında günümüzde dahi etkisini sürdüren bir travmaya neden olmuştur.
1867-1934 yılları arasında yaşayan Polonya asıllı kimyager ve fizikçi Marié Curie radyoaktivite üzerine yaptığı çalışmalarla iki farklı alanda Nobel Ödülü kazanmıştır. 1903 yılı Nobel fizik ödülünü verecek olan komite ödülün bir kadına verilmesi fikrine sıcak bakmamıştır. Ancak, Marie Curie’nin kocası Pierre Curie , eşinin hak ettiği nobel ödülünü alamaması halinde kendisinin de bu ödülü kabul etmeyeceğini belirtmiştir. Bunun üzerine 1903 yılı Nobel fizik ödülü Henri Becquerel, Pierre Curie ve eşi Marie Curie’ye verilmiştir. Marie Curie uygulanmak istenen ayrımcılığa rağmen Nobel ödülünü alan ilk kadın olarak tarihe geçmiştir. Ancak yine de Nobel aldığı törende kadın olduğu için konuşmasına izin verilmemiş ve konuşmayı eşi yapmıştır. Aynı zamanda 1911 yılında Nobel Kimya ödülüne de layık görülmüştür ve böylece Marie Curie, Nobel Ödülü’nü iki kere alan ilk bilim insanı olmuştur. 20. yüzyıla kadar dünya üzerinde erkeklerle eşit koşullar altında kadınlara seçme ve seçilme hakkı pek tanınmamıştır. Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran ve Türk Rönesansını gerçekleştiren Büyük ATATÜRK kahraman Türk Kadınına 1930 da başlamak üzere bir dizi haklar verilmesini sağlamıştır. Önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma hakkını tanımıştır. En nihayetinde 5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile Türk Kadınına milletvekili seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. Bu yasa ile birlikte pek çok Avrupa ülkesinden önce Türk Kadını seçme ve seçilme hakkına kavuşmuştur. 11 Mayıs 2011’de İstanbul’da imzalanan ve İstanbul sözleşmesi olarak bilinen ‘’Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’’ Kadın hakları açısından son derece önemlidir. Bu sözleşmenin Ülkemizde imzalanması da ayrıca ülkemiz açısından bir gurur kaynağıdır. Mobbing ile Mücadele Derneği olarak her türlü baskı ve şiddete karşı olduğumuz gibi, kadınlara uygulanan baskı ve şiddetin de karşısındayız. Mobbing ile Mücadele Derneği Zonguldak İl Temsilciliği olarak tüm kadınların, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyoruz.”
 
 
Yorumlarınız
 
IP   18.221.239.148  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
17 Nisan 2024
AK Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Mücahit Andiç ve yeni seçilen Belediye Meclis üyeleri, Belediye Ba..
16 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybettiği motosiklet, hafif ticari k..
16 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi havaların ısınmasıyla birlikte kentteki tüm derelerde temizlik çalışması başl..
14 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında iki kişi yaralandı. Yaralılar hastaney..
13 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediye Meclisi, seçimden sonra ilk toplantısını yaparak göreve başladı. Belediye Başka..
12 Nisan 2024
Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde, otomobil sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybetmesiyle meydana ge..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır