Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  Erdemir, Osmanlı çileği üretimini desteklemeyi sürdürüyor
Erdemir, Osmanlı çileği üretimini desteklemeyi sürdürüyor
 
   



Erdemir’in 2016 yılı sonundan bu yana Karadeniz Ereğli Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneği iş birliğiyle yürüttüğü “Tarlalar Sürülsün, Gelenek Sürsün” projesi kapsamında 20 çiftçiye toplamda üç bin adet Osmanlı Çileği fidesi verildi. Ereğli ile özdeşleşen ancak yıllar içinde durma noktasına gelen Osmanlı Çileği üretiminin teşvik edilmesi ve bölgede biyoçeşitliliğin korunmasına destek olunması amacıyla yürütülen proje kapsamında fide üretimine öncelik veriliyor. Proje alanında gerçekleştirilen faaliyetlerin yanı sıra Ereğli’de çiftçilikle uğraşan ailelere de fide desteği sağlanması amaçlanıyor. İlk meyve hasadının gerçekleştiği ve Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından belirlenen ailelere ücretsiz fide dağıtımının gerçekleştiği 2018 yılından bu yana proje kapsamındaki faaliyetler aralıksız devam ediyor. İlk etapta 3 yıl süre ile başlatılan proje, yapılan ek bir protokol ile 2022 yılı sonuna kadar uzatıldı. Çiftçilere dağıtılan fidelerin yanı sıra Kocaali Ahmetçikler mevkiinde kullanım dışı kalmış bir okul alanından dönüştürülen proje alanında da fideler ekim sonu itibarıyla yenilenecek ve yeni fideler toprakla buluşacak.

“Erdemir yerel ve kültürel değerlerin korunması için çalışıyor”
Erdemir Genel Müdürü Salih Cem Oral fide dağıtım etkinliğinde yaptığı konuşmasına proje ortaklarına teşekkür ederek başladı. Erdemir’in bölgenin ekonomik kalkınmasının yanı sıra yerel ve kültürel değerlerinin de korunması için çalıştığını söyleyen Salih Cem Oral, proje kapsamında tedarik edilen fidelerin Ereğlili çiftçilerin özenli bakımlarıyla tüketiciyle buluşacağına ve Osmanlı Çileğinin Ereğli’nin önemli bir değeri olarak varlığını sürdürmeye devam edeceğine inandığını söyledi.

“Ereğli’ye müjde, Osmanlı Çileğine coğrafi işaret”
Fide dağıtım töreninde konuşma yapan Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneği Başkanı Şaban Çetinkaya, Erdemir’in Ereğli’nin önemli bir mirası olan Osmanlı Çileğine duyarsız kalmadığını ve 2016 yılından bu yana fiili olarak desteğini kararlılık ve samimiyetle sürdürdüğünü belirtti. Çetinkaya konuşmasında çok önemli bir müjde de verdi ve Osmanlı Çileğinin dernek bünyesinde yürütülen kapsamlı ve yoğun çalışmalardan sonra nihayet coğrafi işaret aldığını bildirdi. Tüketicilere ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve bu karakteristik özellikleriyle coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden bir kalite işareti olan coğrafi işaret; kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunmasını sağlıyor. Tarlalar Sürülsün Gelenek Sürsün projesiyle Erdemir öncülüğünde çelikten bir koruma kazanan Osmanlı Çileği, coğrafi işaretin alınmasıyla birlikte bu korumayı pekiştirmiş oldu.

“Gelenek sürsün diye fide üretimine devam”
Erdemir’in, Karadeniz Ereğli’nin ünlü Osmanlı Çileğini yaşatmak ve biyoçeşitliliğin korunmasına destek olmak amacıyla hayata geçirdiği ‘Tarlalar Sürülsün, Gelenek Sürsün’ kurumsal sosyal sorumluluk projesi 2016 yılı sonunda imzalanan bir protokol ile başladı. Proje kapsamında bugüne kadar, çilek üretimi için elverişli koşullara sahip Kocaali Ahmetçikler mevkiinde kullanım dışı kalmış bir okul binası onarıldı. Okul bahçesi üretim alanına okul binası ise üretilen fidelerin depolanabileceği, eğitim faaliyetlerinin yürütülebileceği bir yaşam alanına dönüştürüldü. İlk meyve hasadının alındığı 2018 yılında çiftçilere yetiştiricilik eğitimi verilirken, 20 aileye kendi arazilerine dikmeleri için fide dağıtımı yapıldı. Çalışmaların aralıksız sürdüğü proje ile yeni fideler ekim ayında toprakla buluşacak.
 
 
Yorumlarınız
 
IP   3.93.59.171  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
28 Mart 2024
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Dünya Down Sendromu Olimpiyatları’nda Masa Tenisi Branş..
28 Mart 2024
Birleşik Kamu-İş Genel Sekreteri Özgür Aras, 31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından dar gelirliler içi..
28 Mart 2024
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (ZBEÜSEM) tarafından düzenlenen Marka Ve..
28 Mart 2024
Seçime sayılı günler kala hız kesmeyen AK Parti Kdz. Ereğli Belediye Başkan Adayı İbrahim Sezer, ber..
28 Mart 2024
İYİ Parti Kdz. Ereğli Belediye Başkan Adayı Murat Sesli, Belediye Meclis Üyesi Adayları ve Kdz. Ereğ..
27 Mart 2024
Zonguldak’ın Ereğli’de denizde ölü bulunan 25 yaşındaki gencin kimliği belli oldu. Gencin isminin Ar..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır