Sýk Kullanýlanlara Ekle |  Reklam  |  Ýletiþim
  Gündem 
  Ereðli Belediyesi, tarihsel miraslara yönelik çalýþmalarýný sürdürüyor
Ereðli Belediyesi, tarihsel miraslara yönelik çalýþmalarýný sürdürüyor
 
   

Kdz. Ereğli sınırları içerisinde 17 sit alanı bulunuyor. Bunların içerisinde 14 sit alanı Arkeolojik Sit Alanı, 3 sit alanı da Doğal Sit Alanı. Kdz. Ereğli Belediyesi, kentin tarihine sahip çıkmak için bu alanlarda çalışmalarını sürdürüyor. Belediye Başkanı Halil Posbıyık, belediyenin tarihi ve arkeolojik olarak yaptığı çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Başkan Posbıyık, şunları söyledi: “Kdz. Ereğli Belediyesi olarak amacımız, bir yandan geçmişimize ait bilgileri arkeolojik amaçlı çalışmalarla ortaya çıkarmak, diğer yandan da bu tarihsel ve arkeolojik değerleri “Koruma –Kullanma Dengesi Kuralları” çerçevesinde projelendirip, “Ziyarete Açık Ören Yeri” anlamında değerlendirerek hizmete sunmaktır. Başkanlık Danışmanı Raif Tokel ile birlikte bu çalışmaları yürütüyoruz.
-GÖZTEPE-
Ankara Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 13.12.1988 tarih ve 600 sayılı kararıyla “Birinci Derece Doğal ve Arkeolojik Sit Alanı” olarak tescil edilen Göztepe ile ilgili olarak hazırladığımız “Gözbebeğimiz Göztepe: Göztepe Çevre Düzenlemesi ve Bakı Terası Projesi” için 2012 yılında yaptırdığımız arkeolojik sondaj sonucu ‘arkeolojik sit alanı kararı’ kaldırılmasıyla “Birinci Derece Doğal Sit” olan alanda yapılması gereken “Koruma Amaçlı İmar Planı” çalışmaları sürmektedir.
-AKHERON VADÄ°SÄ°-
Ankara Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 15.07.1996 tarih ve 4778 sayılı kararıyla “Birinci ve Üçüncü Derece Arkeolojik Sit Alanı” olarak tescil edilen alanla ilgili olarak hazırladığımız “Akheron Nekropol Alanı Çevre Düzenlemesi Projesi” kapsamında 2013 yılında “arkeolojik kazı” ile “Arkeojeofizik” çalışması başlattıktan sonra 2021 ve 2022 yıllarında “Kurtarma Kazısı” yaptık. Hedefimiz “kurtarma kazısını”, “bilimsel kazı” türüne dönüştürerek sürdürmektir.
-İN ÖNÜ MAĞARASI-
İlçemiz sınırları içerisinde Alacabük Köyü yakınlarındaki “İn Önü Mağarası” Prof. Dr. Güngör Karaoğuz tarafından saptandıktan sonra Kdz. Ereğli Belediyesi olarak 2013 yılında Bülent Ecevit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’ne yaptığımız başvuruyla Dr. Adnan Baysal’ın başlattığı arkeolojik amaçlı yüzey araştırması Dr. Hamza Ekmen tarafından “Kurtarma kazısı” olarak yürütülmektedir.
-CEHENNEMAĞZI ÖREN YERİ-
Ankara Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 14.03.1986 tarih ve 2131 sayılı kararıyla “Birinci Derece Doğal ve Arkeolojik Sit Alanı” olarak tescil edilen bu alan, 1996 yılında bakanlıkça yürütülen “İnanç Turizmi Projesi” kapsamına alındıktan sonra 2000 yılında “Ören Yeri” olarak hizmete açıldı. Arada geçen 22 yıllık sürenin verdiği yorgunluk, kullanımdan ve olumsuz doğa koşullarından kaynaklanan yıpranma sonucu hazırladığımız “Dünden Bugüne Kdz. Ereğli Cehennemağzı Mağaraları” başlıklı projemiz İle Gayrimenkul Eski Eserler Ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 04.11.1981 tarih ve 341 sayılı kararıyla “Birinci Arkeolojik Sit Alanı” olarak tescil edilen “Kaletepe” ile bu tepedeki “Kdz.Ereğli Kalesi” adlı askeri amaçlı kullanımı da içeren “Kaletepe ve Kdz. Ereğli Kalesi Çevre Düzenlemesi Projesi”; Gayrimenkul Eski Eserler Ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 06.05.1981 tarih ve 2905 sayılı kararıyla “Birinci Arkeolojik Sit Alanı” olarak Heraklius Sarayı Ve Çevresi’ni içeren “Heraklius Sarayı ve Çevresi Çevre Düzenlemesi Projesi”; Ankara Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 21.09.2001 tarih ve 2559 sayılı kararıyla “Birinci Arkeolojik Sit Alanı” olarak tescil edilen “Roma Dönemi Su Kemerleri” için hazırladığımız “Balı Mahalllesi Su Kemerleri Çevre Düzenlemesi Projesi” başlıklı projelerimiz Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu tarafından incelenerek beğenilmiş ve “başarılı proje” olarak taltif edilmiştir. Bu projeler Zonguldak Valiliği Emlak Vergisi Katkı Payı Programı’na sunulmuştur. Projelerimize katkı veren Tarihi Kentler Birliği ve Çekül Vakfı’na teşekkür ediyorum.”
(ereglibulteni)
 
 
Yorumlarýnýz
 
IP   18.118.184.237  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldýrý içeren, imla kurallarý ile yazýlmamýþ, Türkçe karakter kullanýlmayan ve tamamý büyük harflerle yazýlmýþ yorumlar onaylanmamaktadýr.  
 
 Günün Diðer Geliþmeleri
17 Nisan 2024
AK Parti Kdz. Ereðli Ýlçe Baþkaný Mücahit Andiç ve yeni seçilen Belediye Meclis üyeleri, Belediye Ba..
16 Nisan 2024
Karadeniz Ereðli ilçesinde sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybettiði motosiklet, hafif ticari k..
16 Nisan 2024
Kdz. Ereðli Belediyesi havalarýn ýsýnmasýyla birlikte kentteki tüm derelerde temizlik çalýþmasý baþl..
14 Nisan 2024
Karadeniz Ereðli ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasýnda iki kiþi yaralandý. Yaralýlar hastaney..
13 Nisan 2024
Kdz. Ereðli Belediye Meclisi, seçimden sonra ilk toplantýsýný yaparak göreve baþladý. Belediye Baþka..
12 Nisan 2024
Zonguldak’ýn Alaplý ilçesinde, otomobil sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybetmesiyle meydana ge..





 
Anasayfa | Sýk Kullanýlanlara Ekle | Yayýn Ýlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | Ýletiþim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Haklarý Saklýdýr