Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Gündem 
  ERMED, Çalışan Gazeteciler Günü’nde hatırlattı: Basın bir kamu hizmetidir
ERMED, Çalışan Gazeteciler Günü’nde hatırlattı: Basın bir kamu hizmetidir
 
   

ERMED Yönetim Kurulu’nun açıklaması şöyle: "Basın çalışanlarına bazı haklar ve yasal güvence sağlayan 212 sayılı Fikir İşçileri Kanunu´nun Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği 1962´den bu yana, çalışan gazetecilerin sorunlarını ve özlük haklarını gündeme getirdiğimiz önce Çalışan Gazeteciler Bayramı, sonra da Çalışan Gazeteciler Günü olan 10 Ocak gününü her geçen sene daha zor koşullar altında kutluyoruz. 1961 yılında basın patronlarının yayın faaliyetini durdurması üzerine boykotun sürdüğü üç gün boyunca “Basın” gazetesini çıkaran gazeteciler şu açıklamayı yapmıştı: “Temel hak ve hürriyetlerimizin gerçekten kısıtlandığı, yalnız basının değil bütün memleketin gerçekten eşi görülmemiş bir tehlikenin içine sokulduğu günlerde bile gazetelerini kapatmayan ve protesto yoluna gitmeyen gazete sahiplerinin, şimdi bir ilan kurumu için yaptıkları bu hareket, basın tarihimizde herhalde şerefli bir yer kaplamayacaktır. Gazete çıkarmak çorap fabrikası işletmeye benzemez. Basın bir kamu hizmetidir.”
61 yıl sonra bugün, basın çalışanlarının halen bu kamusal görevin gerektirdiği özlük ve özgürlükten mahrum olması kabul edilebilecek bir durum değildir. Basın çalışanları, özlük haklarında bir arpa boyu ilerleme sağlamak şöyle dursun, giderek daha zor koşullarda ve ekonomik baskı altında çalışmaya zorlanmakta, fikir emekçileri asgari ücretin bile altında ücretleri kabullenmek durumunda kalmakta, gün geçtikçe kendini daha da köşeye sıkışmış hissetmektedir. Gazetelerin ekonomik olarak ayakta durabilmesi için verilen kamusal ve özel desteklerin zamanla editoryal bağımsızlığı tehdit eden birer yaptırım gücüne dönüşmesi kaygıları daha da artıran bir gerçekliktir. Geçtiğimiz aylarda yürürlüğe giren ve kamuoyunda “Dezenformasyon Yasası” olarak bilinen düzenlemenin içerdiği bazı muğlâk bölümlerin ifade özgürlüğü için oluşturduğu potansiyel tehditlerin ortadan kaldırılmamış olması, endişelerimizi daha da artırmaktadır. Diğer taraftan, bugünlerde gündeme gelen ve internet sitelerinin kamu ilanlarından yararlanmasını öngören Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği’nin taslak metni, cari duruma göre birçok ilave yükümlülük getiren bu haliyle kabul edilirse, özellikle yerel internet medyasının bu imkânlardan yararlanmasını imkânsız kılması bir yana, aynı zamanda daha önce yazılı basın yoluyla destek alan kuruluşların dahi yayın hayatına son vermesine, dolayısıyla birçok basın çalışanının işini kaybetmesine yol açmasından endişe duyuyoruz.
Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) olarak, son şekli verilmeden önce, basın meslek örgütlerinin de katıldığı bir komisyon kurularak, mahzurlarının giderilmesini bekliyor ve talep ediyoruz.
212 sayılı yasanın kabulünden 61 yıl sonra yine çalışan gazeteciler olarak aynı ruh halindeyiz ve benzer şeyleri tekrarlıyoruz: “Gazeteleri desteklemek, bir çorap fabrikasını desteklemeye benzemez. Basın bir kamu hizmetidir.”
ERMED olarak, sıkıntıların ancak dayanışma kültürü içinde çözülebileceği fikrindeyiz. Gerek yazılı basın, gerekse internet, işitsel ve görsel medya türlerinin tamamının başta ekonomik olmak üzere hayati sorunlarla boğuştuğu, basın emekçilerinin özlük haklarının her gün daha da kısıtlı bir hal aldığı, editoryal özgürlüğün giderek erozyona uğradığı bu sıkıntılı günlerde, mesleki dayanışmanın her zamankinden daha önemli olduğunu vurguluyoruz.
Bu 10 Ocak gününde, demokrasinin elzem koşulu olan halkın bilgi edinmesi ve ifade özgürlüğünü kullanmasına aracılık ederken hayatını kaybetmiş tüm meslek büyüklerimizi rahmetle anıyor, halen görevlerini sürdürmek için canla başla mücadele eden meslektaşlarımızın daha güzel, daha umutlu 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günlerine ulaşmalarını temenni ediyoruz."
(ereglibulteni)
 
 
Yorumlarınız
 
IP   18.226.177.223  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
17 Nisan 2024
AK Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Mücahit Andiç ve yeni seçilen Belediye Meclis üyeleri, Belediye Ba..
16 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybettiği motosiklet, hafif ticari k..
16 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi havaların ısınmasıyla birlikte kentteki tüm derelerde temizlik çalışması başl..
14 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında iki kişi yaralandı. Yaralılar hastaney..
13 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediye Meclisi, seçimden sonra ilk toplantısını yaparak göreve başladı. Belediye Başka..
12 Nisan 2024
Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde, otomobil sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybetmesiyle meydana ge..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır