Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Siyaset 
  Candan: Arkamızdakilerin ahını almak istemeyiz
Candan: Arkamızdakilerin ahını almak istemeyiz
 
   

     AKP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Ercan Candan, bilişim teknolojileri bölümü öğretmenlerinin yaşadığı sıkıntıların ele alındığı televizyon programına katıldı. Candan, Bloomberg HT’de Ali Çağatay’ın hazırlayıp sunduğu programda, ülkenin 2000’li yıllarda bilişim dünyasına adım attığını belirterek, bundan öncesinin bir emekleme dönemi olarak değerlendirilebileceğini söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2000’li yılların bilişim yılları olacağı gerçeğini fark ederek, birçok fakülte bilişim konusunda bölümler açtığını anımsatan Candan, endüstri, finans ve üretimin en yoğun olduğu bölge olarak örnek gösterilen İstanbul’da bilişim teknolojilerinin de en yoğum biçimde kullanıldığına dikkat çekerek, bölgelerin geliriyle bilişim teknolojilerinin kullanımının da doğru orantılı olduğunu dile getirdi.
     Bilişim teknolojileri bölümü öğretmenlerinin yaşadığı sorunları da değerlendiren Candan, şöyle dedi: “Sadece bilişim öğretmenliği değil aynı zamanda benim Meclis’te de üzerinde çalıştığım, teknik eğitim fakülteleri, bilişim öğretmenliği, teknolojileri bölümleri; bunlar son yıllarda özellikle 28 Şubat sürecinde ve ondan sonra maalesef çok az öğretmen aldılar. Bu fakültelerden mezun olan toplamda 50 bin civarında sıkıntıda olan öğretmen adayı arkadaşlarımız var. Bunlar aslında mühendislik fakültelerinin yüzde 70’ine yakın dersini ortak alıyorlar, benzer dersleri veya eşdeğer dersleri alıyorlar. Dolayısıyla burada aldıkları dersler mühendislik branşına da çok çok yakın. Bunun da ötesinde burada, mühendislik fakültelerinde verilmeyen uygulamalı dersler de var. 1992 yılında aslında 3597 sayılı Kanunla buradan mezun olanların 2 dönem eğitim alarak mühendis olabilmesinin yolunu açmışız. Ama 99’dan sonraki süreçte bu 28 Şubat süreci devreye girmiş ve bu kesimin bir yoluyla önü kesilmiş. Bu kesimin önü kesilince, Endüstri Meslek Lisesi’ne ve bilişim sektörüne olan talepler ciddi bir şekilde azalmış, öğretmen ihtiyacı da bu sefer azalmış. Buradan mezun olan öğrencilerin meslek lisesinden sonra üniversitelerdeki ilgili mühendislik bölümlerine gitmeleri engellenmiş. Ya 2 yıllıklara gitmeleri zorlanmış, ya da 4 yıllık teknik eğitim fakültelerine ve ya eğitim fakültelerindeki bilgisayar bölümlerine gitmeleri zorlanmış. Ama buradan mezun olanlara herhangi bir kadro açılmamış. Şu anda bununla ilgili 50 bin civarında mezunumuz var, hakikaten mağdur olmuş durumdalar.”
     28 Şubat döneminde, İmam Hatip Liselerinin önüne geçilmesi amacıyla ortaya konan katsayı olarak bilinen eşik uygulamanın, meslek liselerinden mezun olanların da mağduriyet yaşamalarına neden olduğunu anlatan Candan, hükümet tarafından yüzde 8’lik orana sahip İmam Hatip Liseleri konusundaki mağduriyetin giderilmesine karşın, yüzde 92’lik orana sahip meslek liselerinin mağduriyetinin sürdüğüne işaret etti. Bu konuda bazı girişimlerde bulunduğunu ve bu yaz daha fazla atama yapılmasını beklediklerini ifade eden Candan, “Çünkü talep gittikçe artmakta ama sadece bu talebin öğretmenlikte değil piyasada da özel sektörde değerlendirmemiz gerekiyor. Ama özel sektörde öğretmenlik olduğu için bu arkadaşların sınıfı mühendislikle aynı kategoriye konmuyor. Onun için benim çalışmalarım daha çok fark dersleri vererek yani 1992’de çıkan kanunun artık uygulanmaya geçmesinin zamanının çoktan geldiğini ve geçtiğini belirtmek istiyorum. Önümüzdeki hafta Milli Eğitim bakanımızla da bu konuyu görüşeceğim.” dedi. Bilişim teknolojileri derslerinin zorunlu kılınması konusundaki soruları da yanıtlayan Candan, “Ben bunun zorunlu olması taraftarıyım. Çünkü artık devir bilişim devri. Bilgi devri. Bilgiyeyse sahip olmanın yollarından biri, bilişim teknolojilerini en etkin şekilde kullanmaktır. Şahsi fikrim bütün eğitim kurumlarında bu derslerin zorunlu hale getirilmesidir. Tabii sayın Bakanımızla bu konuyu da görüşeceğim. Ve sıcak bakacağına inanıyorum. Eğer biz 21. yüzyılda söz sahibi olmak istiyorsak ve ‘biz bu arenada varız’ diyorsak bizim bilişim teknolojilerini en etkin şekilde kullanmaktan başka, teknik branşları güçlendirmekten ve normal eğitimle teknik eğitim arasındaki farkı yüzde 70’den yüzde 30 seviyesine çekmekten başka hiçbir şansımız yok. Biz bir yolda yürürken, bizim partimiz olarak arkamızdakilerin ahını hiçbir zaman duymak istemeyiz. Onların mağduriyetini gidermek için kurulmuş bir partiyiz.” şeklinde konuştu.
(ereglibulteni)
 
 
Yorumlarınız
 
IP   3.142.150.7  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
15 Mayıs 2024
Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı müesseselerde çalışan maden işçileri, Genel Maden İşçileri S..
13 Mayıs 2024
Geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren önceki dönem İmar Müdürü ve Başkan Danışmanı Mustafa Kı..
13 Mayıs 2024
Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) tarafından, Doç. Dr. Vildan Hilal Akçay ile..
10 Mayıs 2024
OYAK Maden Metalürji Şirketlerinden Erdemir Mühendislik, Kuzey Amerika Bölgesi’nin en büyük demir-çe..
07 Mayıs 2024
Karadeniz Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) tarafından, “Planlı Eskitme Stratejisi..
06 Mayıs 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi, seralarında ürettiği 350 bin ata tohumu domates, biber, patlıcan ve salatalı..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır