Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Siyaset 
  Demirtaş: Bu kanun işçiyi değil, işvereni koruyor
Demirtaş: Bu kanun işçiyi değil, işvereni koruyor
 
   

     Görüşülen tasarının, kayıt dışıyla birlikte 10 milyon çalışanı, aileleri ile birlikte yaklaşık 40 milyon vatandaşımızı ilgilendirdiğini belirten Demirtaş, “İş hukukunun temel felsefesine, ruhuna aykırı olan, işverenler tarafından kötüye kullanılabilecek birçok hükmü içeren, Türkiye’nin dört bir tarafını yasal amele pazarına dönüştürebilecek, çalışma yaşamını temelinden sarsacak, iş barışını bozabilecek hükümler içeren bir yasayı konuşuyoruz. İş hukukunun temel felsefesi, ekonomik açıdan güçlü olan işverene karşı zayıf durumdaki işçiyi korumaktır. Oysa bu kanun, emeği korumuyor, işçiyi korumuyor, tam tersine işçiyi koruma altına alan 4857 sayılı Yasa’ya karşı işvereni koruyor.” diyerek konuşmasına başladı. AKP iktidarı döneminde, çalışanların kazanılmış haklarını birer birer kaybettiğini öne süren CHP’li Demirtaş, “Sizi anlıyorum, çoğunuz patronsunuz ya da çoğunuz patron seversiniz ama bir de çalışanları düşünün, o asgari ücretle her gün evine ekmek götürmeye çalışan yasal amele pazarında iş bekleyecek gariban emekçileri düşünün” dedi. Demirtaş, “Sizler de biliyorsunuz ki bu kanun Anayasa’ya aykırı, vicdana aykırı, çalışanların haklarına zarar verebilecek birçok hüküm içeriyor. Belki sizin de vicdanınız rahatsız ama bu kanun tekrar Meclis’e geldiğine göre demek ki emir büyük yerden.” diyerek AKP’li milletvekillerini eleştirdi.
     Bir kişinin iş yerinde çalışmaya başlarken geçici değil, kalıcı çalışmayı hedefleyeceğini, o iş yerinde emekli olmayı hedefleyeceğini, hiç kimsenin geçici iş istemeyeceğini vurgulayan Demirtaş, “Sayın vekiller, siz, dört aylık, geçici bir milletvekili olmak ister misiniz? İster misiniz sayın vekiller? Bence hiçbiriniz dört aylık, geçici bir milletvekilliği istemezsiniz. Peki Sayın Bakan, siz, dört aylık, geçici bakanlık ister misiniz? Sayın Müsteşar ister mi? Hiçbirimiz istemeyiz. Ama hiçbirimizin istemediği bir konuyu bu işçilere dayatıyoruz. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. İşçi ile işveren arasında geçici iş ilişkisi kurmak son derece yanlıştır” dedi. Özel istihdam bürolarını yasal amele pazarı olarak niteleyen Demirtaş, “İstanbul Milletvekilimiz Sayın Yakup Akkaya’yla birlikte Ulus Amele Pazarı’na gittik, orada işçilerle görüştük. Sabahın 5’inde ‘Bugün iş bulurum’ umuduyla, alet edevatını alan işçiler kendisini bu pazara atıyor, orada çaresizce bekliyor, gelen her arabaya ‘Adam lazım mı’ diye soruyor. Konuştuğumuzda, ‘Biz açız’ diyorlar, ‘İş istiyoruz, aş istiyoruz, ekmek istiyoruz’ diyorlar. İşte, 10 milyon çalışanı bu hâle getirecek olan yasaya ‘Evet’ diyecek olan arkadaşlar, sizden rica ediyorum, siz de gidin ve görün, oradaki çaresizliği görün. Biraz vicdanınız varsa eminim siz de bundan vazgeçersiniz.” diyerek tasarının geri çekilmesi çağrısında bulundu. Ancak tasarı, muhalefetin tüm çabalarına rağmen, 6 Mayıs gecesi saat 4’te AKP’lilerin oyları ile kabul edildi.



(ereglibulteni)
 
Bu haber ile ilgili video
 
Yorumlarınız
 
IP   3.15.156.140  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
17 Nisan 2024
AK Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Mücahit Andiç ve yeni seçilen Belediye Meclis üyeleri, Belediye Ba..
16 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybettiği motosiklet, hafif ticari k..
16 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi havaların ısınmasıyla birlikte kentteki tüm derelerde temizlik çalışması başl..
14 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında iki kişi yaralandı. Yaralılar hastaney..
13 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediye Meclisi, seçimden sonra ilk toplantısını yaparak göreve başladı. Belediye Başka..
12 Nisan 2024
Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde, otomobil sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybetmesiyle meydana ge..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır