Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Siyaset 
  Turpcu: Zonguldak dışı odakların değil, halkın karar vermesi gerekir
Turpcu: Zonguldak dışı odakların değil, halkın karar vermesi gerekir
 
   

     Turpcu yaptığı yazılı açıklamasında, Zonguldak il merkezinde deniz kenarına yapılması planlanan cami projesinin, Zonguldak Belediye Meclisi’nde de onaylanmasıyla ilgili bazı değerlendirmelerde bulundu. CHP’den ihraç edilen Mimarlar Odası Zonguldak Temsilcisi ve Belediye Meclisi Üyesi Turhan Demirtaş ile oylamanın yapılacağı gün şehir dışına çıkan Belediye Başkanı Muharrem Akdemir’in, bu projenin Meclis’ten geçmesi noktasında etkin rol oynadıklarını ifade eden Turpcu, şöyle dedi: “Belediye Başkanımız Sayın Muharrem Akdemir, MHP’lilerin, Meclis’teki Zonguldak’ta deniz kenarına yapılması planlanan cami yeri oylamasında bizimle beraber hareket edeceklerini bana söyleyince ben de ‘MHP’lilere nasıl güveniyorsun?’ dedim. ‘Benimle konuşmadan şehir dışına çıkmayınız’ dedim, kendileri de ‘konuşuruz’ dediler. Ama kendileri konuşmadan gittiler ve Belediye Başkanımız Meclis Toplantısı’na katılmayınca, deniz kenarına cami projesi bir oy farkla tabi ki MHP’lilerin tam desteğiyle geçti. Ayrıca Mimarlar Odası Zonguldak Temsilcisi ve Belediye Meclisi Üyesi Turhan Demirtaş deniz kenarına cami projesine evet dediği için bir oy farkla deniz kenarına cami projesi, Belediye Meclisi’nde kabul edildi. Ben bir mimar olarak, Sayın Turhan Demirtaş’ın Mimarlar Odası Temsilciliği’nden istifa etmesini bekliyorum. Ayrıca İmar Komisyonu Üyesi Sertan Bacak’ın hem CHP Üyesi olarak hem de bir şehir plancısı olarak (İl Başkanımıza itirafları ayrıca bir suç unsurudur, savcılık konuyu araştırmalıdır) AKP ile beraber oy kullanmasının hem CHP’nin hem de Şehir Plancıları Odası’nın disiplin soruşturmasına tabi olduğunu düşünüyorum.
     Sayın Turhan Demirtaş, Sayın Belediye Başkanımız Muharrem Akdemir’in şikayetleri üzerine CHP’den ihraç edilmiştir. Deniz kenarına cami projesinin Belediye Meclisi’nden geçmesinde biri evet diyerek diğeri de katılmayarak esaslı rol oynamışlardır, aynı noktada buluşmuşlardır. Ben bu durumu, Sayın Belediye Başkanımızın, Sayın Valimize aşırı bağlılığına bağlıyorum, çünkü Sayın Başkan aynı pozisyonunu sözüm ona demokrasi mitinglerine (bugün bir kez daha görüyoruz ki o mitingler demokrasiyle ilgili değil AKP’nin hegomanyasını sağlamlaştırmak için yapılmıştır) katılarak göstermiştir. O zaman da kendisine katılmamasını gerektiğini çok söyledim ama beni dinlemedi, “Vali Bey’e söz verdim” dedi. Ve ben bugün şöyle düşünüyorum; deniz kenarına cami konusunda Sayın Başkan, Sayın Vali’ye söz vermişti ve sözünü tuttu. Sertan Bacak’ın İmar Komisyonu’ndaki AKP’lilerle beraber oy kullanması da bunlarla bağlantılıdır. Belediye Meclisimizde, Belediye Meclis Üyelerimiz önseçimle gelselerdi durumumuz daha farklı olurdu. CHP İl ve İlçe Yönetimleri ve inançlı CHP’liler belediye üzerinden CHP’nin daha fazla yıpratılmasının önüne geçmelidirler diye düşünüyorum.”
     Hem Zonguldak hem de Ereğli’de, cami yapılıp-yapılmayacağına ya da caminin yeri noktasında Çengelköy İmamı’nın karar veremeyeceğini, kararın Zonguldak ve Ereğli halkına ait olduğunu savunan Turpcu, şöyle devam etti: “Hem Zonguldak Belediye Meclisi’nde alınan kararla Zonguldak’ta deniz kenarına cami, hem de Ereğli Belediye Meclisi’nde alınan kararla Ereğli’de kent meydanına cami yapılmasıyla ilgili önerilerde bulunmak istiyorum. Tüm iyi niyetimizle Zonguldak’ta deniz kenarına cami, Ereğli’de kent meydanına cami projesinin yerini tartışmaya açmak istiyorum. Osmanlı’nın en güzel camilerini Mimar Sinan yapmıştır, Cumhuriyet döneminin camilerimizi de mimarlar yapmıştır. Şu an, Çengelköy imamının yapmakta olduğu gibi, camileri onlar yapmamışlardır. İmamlar ya da din adamları orada ibadet yaptırmışlardır ve öyle de olmaları gerekir. Şimdi Zonguldak’ta yaşayanları, CHP’li, AKP’li, MHP’li, partili partisiz herkesi, mimarları teknik elemanları göreve çağırıyor ve şöyle bir öneride bulunuyorum. Camiyi deniz kenarına değil, lavuar alanında yüzümüzü denize döndüğümüze, hiç bir estetik değeri ve tarihi özelliği olmayan, beton lavuar kulelerin ortadan kaldırılarak, buranın en sol tarafına yapılmasını, tüm Zonguldaklıların tartışmasına açıyorum. İktidar, nasıl bir cami yapılmasını öngörüyorsa, bu camiyi oraya yapabiliriz. Bizim camiye, karşı çıkmamız söz konusu değildir, bu memleketin her köşesinde, her köyümüzde 1-2 cami vardır, bütün şehirlerimize çok sayıda cami vardır ve bunlar Cumhuriyet döneminde yapılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk ve Kurtuluş Savaşı olmasa bu camilerimiz olmayacaktı. CHP’ye cami ve din üzerinden saldırı yapanların, bu şekilde eleştirilerin günümüzde karşılığı kalmamıştır. Emperyalistlerin dini ve dini değerleri kullanarak oynadığı derin oyunu, halkımız yaşayarak görmektedir. Emperyalistlerin oynadığı derin oyunu, emperyalistlerin Fethullahçı örgütü nasıl maşa olarak kullandıklarını 15 Temmuz darbe girişimine rağmen görmeyenlerin kör olduğunu düşünüyorum. Din üzerinde siyaset yapanları lanetliyorum, yaşadıklarımıza rağmen bunu bilerek görmeyenleri vatan haini ilan ediyorum.
     Deniz kenarının halkın gezme, dinlenme, sosyal faaliyet alanı olarak korunması gerektiğini düşünüyorum. Buna da Zonguldak halkı karar vermelidir. Çengelköy imamı belki sadece temel atmaya ve açılış törenine gelecektir. Bu nedenle Zonguldak’ta yapılacak camiye Zonguldak dışı odakların değil, Zonguldak halkının karar vermesi gerekir. AKP toplumu her alanda bölmüştür. Müftüler, Mustafa Kemal Atatürk ve Kurtuluş Savaşı kahramanları için şehit cenazelerinde dua okumamakta ısrar etmişlerdir. Bugün geldiğimiz durumda, 15 Temmuz şehitleri ön plana çıkmıştır. Ayrımı hep birlikte kıralım diyorum. Bu caminin temelini hep birlikte atalım, hep birlikte namaz kılalım, camilerimiz ayrılmasın, bu ayrışmada sıra camilerimize gelmesin. Benim önerim, Acılık Cami’nin yıkılarak, etrafının geniş bir kamulaştırma yapılarak, iktidar çevrelerinin anlattığı anlamda bir prestij cami yapılması yönündeydi. Ne yazık ki, benim CHP’li belediyemde bile bunlar tartışılmadı. Ereğli’ye geldiğimizde ise, Kent Meydanı olarak imarı geçmiş olan yere, cami yapılması kararı, aynı şekilde Zonguldak dışı odakların kararıyla, AKP’nin oylarıyla evet denildi ve Meclis’ten geçti. Aynı şekilde Zonguldak dışı odakların (Çengelköy İmamı) kararı ile projeye evet dediler.
     Burada CHP grubu, Zonguldak Meclis Grubunda yaşanan dağınıklığın aksine, birlik ve bütünlük içerinde kent meydanına cami yapılmasına başta İlçe Başkanımız mimar Sayın Sertan Ocakcı olmak üzere oy birliği ile ‘hayır’ dedi. İlçe Başkanımız Sayın Sertan Ocakcı’yı, İlçe Yönetimini ve Ereğli Belediye Meclis Grubumuzu tebrik ediyorum. Ereğli’nin 31 mahallesinde 76 cami, 22 mescit var ve 40 bin kişi namaz kılabilir durumda. Cami istemiyorlar şeklinde ucuz bir oyuna da gelmeyeceğiz, Ereğli’de kent meydanına cami projesinde yer değişikliği yapılmasını, Zonguldak’ta deniz kenarında cami projesinde olduğu gibi öneriyorum. Önerim şudur; Ereğli girişinde Devrek Yol Ayrımı’ndaki eski hayvan pazarının kurulduğu alan yüzölçümü ve şehrin girişinde yer alması açısından prestijli bir cami için uygundur. Hem kent girişinde olması, amacı ile hedeflenen simge cami yapı kavramını içerisinde barındırabilir. Ereğli ve Zonguldak’ta cami yapılması için daha uygun yerler vardır. Çengelköy İmamı gibi, halka sormadan, halkı düşünmeden, baskıyla, korkuyla, daha uygun yerler varken bu projeler buralara yapılmamalıdır. Ereğli’de başka alternatifler de vardır. Bu düşünce çerçevesinde, gayet iyi niyetle, bu projelerin yapım yerlerini, halkımızın yararı için tartışmaya açmanın faydalı olduğunu düşünüyorum.”
(ereglibulteni)
 
 
Yorumlarınız
 
IP   44.202.128.177  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
28 Mart 2024
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı ve CHP Belediye Başkan Adayı Halil Posbıyık, seçim gezileri kapsamında ..
28 Mart 2024
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Dünya Down Sendromu Olimpiyatları’nda Masa Tenisi Branş..
28 Mart 2024
Birleşik Kamu-İş Genel Sekreteri Özgür Aras, 31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından dar gelirliler içi..
28 Mart 2024
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (ZBEÜSEM) tarafından düzenlenen Marka Ve..
28 Mart 2024
Seçime sayılı günler kala hız kesmeyen AK Parti Kdz. Ereğli Belediye Başkan Adayı İbrahim Sezer, ber..
28 Mart 2024
İYİ Parti Kdz. Ereğli Belediye Başkan Adayı Murat Sesli, Belediye Meclis Üyesi Adayları ve Kdz. Ereğ..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır