Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Siyaset 
  Demirtaş: TTK açıkça bir siyasi rant alanı haline dönüştürülmüştür
Demirtaş: TTK açıkça bir siyasi rant alanı haline dönüştürülmüştür
 
   

Yerli ve milli kömür vurgusu da yapan CHP’li Demirtaş, “Zonguldak’ta yeraltında çıkarılmayı bekleyen milyonlarca ton kömür, yerüstünde de o kömürü çıkarmak isteyen on binlerce işsiz madenci var. Yıllık 37 milyon ton taşkömürü ihtiyacımız var ve bunun sadece 1 milyon tonu Zonguldak’tan karşılanıyor. Sadece Zonguldak’ta 1 yılda demir-çelik fabrikaları, termik santral, sanayide ve yakacak olarak 10 milyon taşkömürü tüketiliyor. Zonguldak’a bile Kolombiya’dan, Güney Afrika’dan, Rusya’dan taşkömürü ithal ediliyor. Neden hala taşkömürü ithal ediliyor? Neden hala daha TTK’yı ayağa kaldıracak işçi açıkları kapatılmıyor? TTK’nın üretimi artmıyor?” dedi. CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş açıklamasında şunları ifade etti: “Zonguldak uzunca bir süredir, ulusal basında yer alıyor. Ancak önceden olduğu gibi üretime, kalkınmaya, istihdama sunduğu katkı ile değil, Çalışma ve İş Kurumu’nun önünde, bir umut için uzanan kilometrelerce kuyrukla, verdiği göçle manşetlere taşınıyor. Zonguldak’taki bu tablonun sorumlusu, yıllardır Zonguldak’ta istihdam yaratacak yatırımları yapmayan AKP iktidarıdır. AKP’nin aklına Zonguldak yine seçimler yaklaşınca gelmiş, TTK’nın emekli olan işçi sayısını bile karşılamayacak oranda işçi alınacağı bir müjde gibi lanse edilmiştir. Zonguldak’a 700, Bartın’a 200 ve Karabük’e 100 olmak üzere toplamda bin kişilik işçi için İŞKUR’a yapılan başvuru sayısı 35 bin 770 olarak açıklanmıştır. Aslında bu rakamlar bile Zonguldak’ın, Zonguldaklının işsizlik konusundaki içler acısı halini ortaya koymaktadır. 35 bin 770 kişi içinden sadece bin kişi kura ile belirlenmiş ve TTK’da işe başlamaya hak kazanmıştır. Üstelik burada da köylere kontenjan ayrılmadığı için ilçe nüfuslarına göre adaletli bir dağılım yapılmamıştır. Kalan yaklaşık 35 bin kişi yine iş bulma umudunu başka bahara ertelemek zorunda kalmıştır. TTK, Zonguldak’ın değeri, geçim kaynağı, istihdam kapısıdır. TTK’ya işçi alınmasını elbette ki doğru buluyor ve destekliyoruz. Ancak bu rakamlar yeterli değildir. Bugün itibariyle TTK’nın norm kadro sayısı 14 bindir. Şu anda çalışan sayısı ise 6 bin 970’tir.Yani TTK’daki norm kadro açığı 7 bin 30’dur.TTK’yı ayağa kaldıracak, tam kapasite ile üretim yapmasını sağlayacak kadar işçi -yani 7 bin işçi- derhal işe alınmalıdır.

“EMEKLİ OLAN SAYISI 637’YE ULAŞMIŞTIR”
Haziran 2018’de Zonguldak, Kdz. Ereğli’de TTK’ya 1500 işçi alınacağı açıklandı. 1000 işçinin kurası 8 ay sonra ancak yapılabildi. 500 kişi daha alınacak deniliyor. Henüz bu da vaat. Üstelik 454’ü 2018 yılı, 183’ü 2019’un ilk 2 ayı olmak üzere toplam 637 kişi de bu süreçte emekli olmuştur. Yani bir seçim vaadi olarak TTK’ya işçi alınacağının, AKP tarafından söylenmesinden bu yana geçen sürede, şimdiden emekli olan sayısı 637’ye ulaşmıştır. Böyle giderse, istihdam yaratılıyor görüntüsü altında yapılan alımlar, emekli olan işçilerin sayısını bile bulmayacaktır. Alınacağı söylenen bin 500 işçinin sadece bini şimdi alınmıştır. Kalan 500 işçinin ilerleyen zamanlarda alınacağı söylenmektedir. Bu 500 kişilik alım için neden beklenildiği ise belli değildir. Neden bu işçi alımlarının hemen yapılmadığını tahmin etmek aslında zor değildir. TTK açıkça bir siyasi rant alanı haline dönüştürülmüş, işçilerin umutları siyasete malzeme yapılmıştır. Geçtiğimiz yıllarda TTK’ya işçi alımlarında şehit madenci ailelerine kontenjan ayrılmakta idi. Ancak bu kurada, yerin yüzlerce metre altında kömür çıkarırken şehit olan madenci ailelerine kontenjan ayrılmaması da son derece yanlış olmuştur. En kısa zamanda bu ailelerin mağduriyeti zaman sınırlaması olmaksızın giderilmelidir. 2 Mart Cumartesi günü Zonguldak’ta yapılan kura çekilişini, noter vekili AKP Belediye Meclis Üyesi adayı Birkan Hamarat yapmıştır. Bu; aş, iş, ekmek için kilometrelerce kuyrukta saatlerce bekleyen, on binlerce kişinin iş bulma umudundan, siyasi rant devşirme çabasıdır. Bir kamu görevi olan noterliğin siyasi amaçlar uğruna kullanılması son derece büyük bir yanlıştır. Elbette ki 600 bin nüfuslu Zonguldak’ta herhangi bir siyasi partiden meclis üyeliği ya da başka bir adaylığı olmayan, tarafsız bir noter ya da noter vekili bulmak mümkün iken, ısrarla Zonguldak’ta, AKP´den belediye meclis üyeliği adaylığı bilinen bir kişinin noter vekili olarak kurada hazır bulunması açıkça siyasi rant beklentisinin göstergesidir. Yine, AKP’nin seçim müziğinin kura çekiminin yapıldığı salonda çalınması ise devlet adına yapılan iş ve işlemlerin siyasileştirilmesidir. Vatandaş geçim derdindeyken, buna çözüm üretmeyen AKP, oy derdindedir.”
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, 4 Mart’ta Zonguldak’ta miting düzenleyen AKP Genel Başkanı’nın miting alanındaki sözlerine kısa bir şekilde değinerek şunları ifade etti: “Cumhurbaşkanlığı makamında oturan kişi Zonguldak’a hizmet etmeye değil CHP’ye iftira atmaya gelmiştir. Her seçimden önce söylediği yalanları ve iftiraları tekrarlamıştır. Zonguldak AKP mitinginden her zamanki gibi havasını almış, Cumhurbaşkanı’nın da çay dağıtmaktan başka yapacağı bir şeyi olmadığı için çay dağıta dağıta gitmiştir. Zonguldak, seçimden seçime hatırlayacağınız bir kaşık bal ile kandıracağınız, umudu istismar edeceğiniz bir kent değildir. Ellerinin karası ile aş, iş, ekmek mücadelesi veren, aydınlık bir geleceği örme derdinde olan insanlarımız, AKP’nin kendilerini seçimden seçime hatırladığını unutmayacak Mart’ın sonunda gereken cevabı AKP’ye sandıkta verecektir.”
 
 
Yorumlarınız
 
IP   18.189.2.122  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
14 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında iki kişi yaralandı. Yaralılar hastaney..
13 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediye Meclisi, seçimden sonra ilk toplantısını yaparak göreve başladı. Belediye Başka..
12 Nisan 2024
Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde, otomobil sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybetmesiyle meydana ge..
10 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ve eşi Neriman Posbıyık, Ramazan Bayramı’nın ilk günü be..
10 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı. Yaralılar yapılan ilk mü..
10 Nisan 2024
Ramazan Bayramı nedeniyle Karadeniz Ereğli Kaymakamlığı tarafından Öğretmenevi’nde bayramlaşma progr..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır