Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Ekonomi 
  Demir Gemi Alaplı’da gemi inşasına başlıyor
Demir Gemi Alaplı’da gemi inşasına başlıyor
 
   

     Alaplı’da Kavukkavla Mevkii’ndeki Alaplı Tersaneler Bölgesi’nde, kendilerine tahsis edilen alanda bir süre önce başladıkları dolgu çalışmalarında mesafe kat eden Demir Gemi Tersanesi Yönetim Kurulu Başkan Ali Demir Uzundemir, gemi yapımı için harekete geçtiklerini belirtti. 2004 yılında başlayan Alaplı Tersaneler Bölgesi ile ilgili sürecin, 2010 yılında Demir Gemi’ye 219 bin metrekare, İşler Gemi’ye ise 223 bin metrekarelik tersane alanlarının tahsis edilmesiyle devam ettiğini belirten Uzundemir, “Yabancı bankalardan tersane inşası için kredi alma girişimimiz oldu. Hatta 2011 Şubatında Londra’ya giderek kredi anlaşması imzaladık. Tersane projesinin hayata geçirilmesi için 57 milyon dolarlık bir kredi anlaşması yaptık. Aracı kuruluş tarafından kredinin çıktığı söylenmesine ve ödeme planı gönderilmesine rağmen, herhangi bir ödeme yapılmadı.” dedi.

     “60 BİN METREKARELİK ALAN DOLDURULDU”
     Türk bankalarındaki yüksek faiz oranları ve geri ödeme zamanının kısa tutulması nedeniyle yurtdışından kredi almaya yöneldiklerini anlatan Uzundemir, şöyle dedi: “Kredi çabamız sonuçsuz kalınca, kendi imkanlarımızla çalışmalarımıza başladık. 2011 Haziranında başladığımız dolgu çalışmalarında, 602 bin ton malzeme kullanarak ve kıyıdan denize doğru 300 metre ilerleyerek, 60 bin metrekarelik alan dolgusu yaptık. Yüzde 30-35 oranında dolgu yapmış olduk. Bu çalışmalarda 4-4,5 milyon lira harcama yapıldı. Ardından dolgu yaptığımız alan üzerinde gemi inşa çalışmalarına başlamak üzere hazırlık yaptık. 300 metrekarelik kapalı alan oluşturduk ve kaynak makinelerini, kesme makinelerini devreye almaya çalışıyoruz.”

     “İLK GEMİ İNŞASINA NİSAN’DA BAŞLANACAK”
     Devletin tersanelere teşvik vermediğini, ancak gemi armatörlere teşvik verdiğini anımsatan Uzundemir, şöyle devam etti: “Gemi işletmeciliği ve armatörlük baba mesleğimiz. Alaplı’da 1978-1990 yılları arasında üç gemi inşa ederek gemi işletmeciliği yaptık. Şimdi yine yeni gemiler yaparak işimizi sürdürmek istiyoruz. O günün koşullarıyla bugünü kıyasladığımızda, bugünün gemi inşa ve kredi olanaklarının daha geniş olduğunu söyleyebilirim.
     Dolgu yaptığımız alan üzerinde ilk planda bir tane 5 bin DWT’luk gemi inşa edeceğiz. Yeni gemi teşvik belgesi için başvurumuzu yaklaşık bir ay önce yaptık. Yanıt bekliyoruz. Teşvik belgemiz geldiğinde de, Türk bankalarına 10 milyon dolarlık bir gemi inşa kredisi için başvuracağız. Kuru yük ve konteyner taşımaya elverişli olacak ilk geminin projesi hazırlandı. Eğer teşvik belgesi ve kredi konusunda beklenmedik bir gelişme olmazsa, Nisan ayında gemi yapımına başlamayı planlıyoruz.”

     “TERSANELERE TEŞVİK BEKLİYORUZ”
     İlk gemi için inşa çalışmalarına başladıklarında, yaklaşık 60-100 kişilik bir istihdam sağlayacaklarını ifade eden Uzundemir, tersane alanlarının kalan dolgu çalışmaları ve tamamlanması için yabancı bir ortak arayışı içerisinde de olduklarını, bu konuda görüşmeler yaptıklarını dile getirdi. Mevcut durumda 25 DWT’luk gemi yapabileceklerini, ancak 5 bin DWT’luk geminin orta ölçekte bir gemi olması nedeniyle Türk armatörler tarafından satın alınma potansiyelinin daha fazla olduğunu belirten Uzundemir, sipariş olması halinde tekne ve balıkçı motorları da yapabileceklerini söyledi. Uzundemir, ‘Ereğli Tersaneler Bölgesi’ndeki durumun’ anımsatılması üzerine, şunları kaydetti: “Risk almadan hiçbir şey olmuyor. Geçmişte gemi yaptığımız yıllarda da sıkıntılar vardı. Özellikle devletin tersanelere teşvik vermesini istiyoruz. Hem tersane yapımı, hem de gemi inşası için uygun krediler verilmesini bekliyoruz. Bunlar sağlanırsa sorun kalmaz. Dünyadaki gemi inşa sanayisi durmuş değildir. Halen gemiler yapılıyor. Biz üst yönetimimizde en az üç dil bilen, üç profesyonel yönetici ile birlikte çalışarak, diğer ülkelerle iletişimi sıkı tutmak istiyoruz. Bu noktada armatörlere ulaşmak önemlidir. Eğer kaliteli işler yapılırsa, Avrupa’ya gemi üretilebilir. Belki Japonya değil ama Kore ve Çin yerine bizi tercih edebilirler.”

(ereglibulteni)
 
 
Yorumlarınız
 
IP   18.221.53.209  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
27 Nisan 2024
Türkiye'nin yassı ve uzun çelik üretebilen tek entegre tesisi olan OYAK Maden Metalürji Şirketlerind..
27 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi, 19 Kasım felaketinde zarar gören Sevgi, Barış, Dostluk Plajları’nda sezon ön..
27 Nisan 2024
19 Kasım 2023 tarihinde Kdz. Ereğli’nin tarihinde yaşadığı en büyük felakette büyük zarar gören Türk..
27 Nisan 2024
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre hayvan koruma dernek ve vakıflarına üye ya da bu konuda..
26 Nisan 2024
Farklı okullardan lise öğrencilerinin katılacağı KEALMUN’24 konferansı 26-27-28 Nisan tarihinde Kdz...
25 Nisan 2024
Türkiye’nin en büyük yassı çelik üreticisi Erdemir, demir-çelik endüstrisinin uluslararası buluşma n..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır