Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Ekonomi 
  TİS’te uyuşmazlık zaptı tutuldu
TİS’te uyuşmazlık zaptı tutuldu
 
   

     Odabaş, uyuşmazlık zaptı tutulan görüşmelerde, Erdemir yönetiminin tutumuna üzüldüklerini belirtti. Bundan sonraki süreçte üyelerin sendika ile daha da bütünleşerek hareket etmesi gerektiğini savunan Odabaş, şöyle dedi: “İlk oturumdan itibaren 81 madde üzerinde başlayan görüşmelerde bugüne kadar çoğunluğu idari maddelerden oluşan 58 madde üzerinde anlaşma sağlandı. Ancak, çoğunluğu ücretler ve diğer sosyal haklardan oluşan 23 madde üzerinde anlaşma sağlanamadı. Şimdi, arabulucu ile başlayan yasal sürecimiz devam edecek. Bu süreç içinde şirket yetkililerinin yeniden talebi olması ve masaya davet etmesi halinde görüşmeler yapılabilir. Çünkü burada şirketin niyeti önemli. Bu saatten sonra şirketin işçiye bakış açısını çalışanların da görmesi lazım. Çünkü teklif ettiğimiz ücret artışı ile şirketin önerdiği (seyyanen 30 kuruş) artış ortada.
     Şirketin 2011 ve 2012 yılı karlarını açıkladığı rakamların ortada olduğu bir noktada veya 2011’de A personeline verdiği zam miktarına baktığımızda işçimize önerdiği fark bizi üzmüştür. Şirketin elde ettiği karlarda işçimizin alın teri, emeği vardır. Üretimde sarf ettiği eforu vardır. Bu efor karşılığını şirket ise takdir olarak geri döndürmemiştir. Bizi üzen de budur. Gelinen noktada, işverenin niyeti nedir? İşçi arkadaşlarımız da işverenin niyetinin ne olduğunu görmüşlerdir. Bundan sonra sendikasıyla beraber daha da fazla kenetlenerek bu süreci beraber atlatmanın güç birliği içine girmeliyiz. Çünkü bu sürecin kolay geçeceği şeklinde kimse beklenti içinde olmasın. Bir şekilde sözleşme bağıtlanır diye düşünmesin. Çünkü şirket maliyetlerini öne çıkararak fazla kâr edemediğini ileri sürüyor. Halbuki yapılan kârlar ortada. Bu nedenle, sorunu üyelerimizle birlik ve beraberlik içinde aşacağız. İşçinin fikrinin ne olduğunu işveren bilirse, masada elimiz biraz daha güçlü olur.”

     “GEREKİRSE GREVE GİDERİZ”
     Masa başındaki görüşmelerle ilgili Genel Başkanları Pevrul Kavlak’ın demeçleriyle, sözleşme süreçlerinde ne kadar ciddi olduklarını ortaya koyduğunu anımsatan Odabaş, şunları kaydetti: “Biz de şirkette gerçekleştirilen üretimde elde edilen kazançtan hakkımızı almak istiyoruz. Eğer istemediğimiz ve hakkımızı alamadığımız bir noktada greve gideceksek, bunu da yaparız. Sektöründe dünyada ilk 10 şirket arasında bulunan bir şirketin grev yaşamasını ise şirketi yönetenlerin düşünmesi gerekir. Dolayısıyla çalışanlar olarak üretimden gelen gücümüzü kullanmak zorundayız. Başka da bir şansımız yok. İşin bu noktaya gelmesi durumunda yapacağımızı işveren kanadı da zaten biliyor. Bunun yaşanıp, yaşanmaması da işverenin tutumuna bağlı. Bu konuya Sayın Genel Başkanım Kavlak ile de görüşerek, önümüzdeki günlerde ilçemize gelmesini, üyelerimize, işveren kanadına ve Ereğli kamuoyuna daha detaylı bilgi aktarımını sağlayacağız.”

     UYUŞMAZLIK ZAPTI TUTULDU
     Türk Metal Sendikası’nın ERDEMİR ile sürdürdüğü 24. Dönem Toplu İş Sözleşme görüşmelerinin 5. oturumunda uyuşmazlık zaptı tutuldu. Odabaş, dün İstanbul MESS binasında gerçekleştirilen 5. oturumda, kalan 11 madde üzerinde görüşüldüğünü söyledi. Çoğunluğu maddi maddelerden oluşan 11 maddeden 1’i olan ikramiyelerle ilgili 43. maddede uzlaşma sağlandığını ifade eden Odabaş, şunları söyledi: “Bu toplantıda, geriye kalan 10 madde üzerinde daha anlaşma sağlanamadı. Bunlar arasında en önemlisi sayılan ücret artışları konusunda sendikamızın yüzde 18’lik artış talebine karşılık ERDEMİR adına MESS yetkilileri ise ilk 6 ay için seyyanen 30 kuruş zam önerdiler. Bu teklifi kabul etmemiz söz konusu olamazdı. Bunun üzerine uyuşmazlık zaptı tutulmasını istedik. İşveren kanadının ise diğer aylar için teklifi olmadı. Bundan sonraki süreç, yasal olarak arabulucu ile devam edecek. Belirlenecek arabulucu, görev kendisine tebliğ edildikten sonra en fazla 15 gün içinde çalışmalarını tamamlayarak, taraflara bildirecek. Arabulucunun önerisinin kabul görmemesi durumunda sendikamız tarafından 60 günlük grev kararı alma süreci başlayacak.”
(ereglibulteni)
 
 
Yorumlarınız
 
IP   18.117.196.184  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
10 Mayıs 2024
OYAK Maden Metalürji Şirketlerinden Erdemir Mühendislik, Kuzey Amerika Bölgesi’nin en büyük demir-çe..
07 Mayıs 2024
Karadeniz Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) tarafından, “Planlı Eskitme Stratejisi..
06 Mayıs 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi, seralarında ürettiği 350 bin ata tohumu domates, biber, patlıcan ve salatalı..
04 Mayıs 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi’nin toplu taşımaya yönelik İstanbul Teknik Üniversitesi ve Çilek Halk Otobüsl..
03 Mayıs 2024
Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) Genel Müdürü Niyazi Aşkın Peker, Belediye Başkanı Halil ..
02 Mayıs 2024
OYAK Maden Metalürji Şirketleri Erdemir, İsdemir ve Erdemir Maden, gerçekleştirdiği etkinliklerle 23..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır