Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Ekonomi 
  Çıtak: Ekonomide dengelenme ve sektörde normalleşme bekliyoruz
Çıtak: Ekonomide dengelenme ve sektörde normalleşme bekliyoruz
 
   

Fatih Çıtak konuşmasına, çelik sektörünün gidişatına yön veren dünya ekonomisine ilişkin mevcut durum açıklamaları ve öngörüleriyle başladı. Bu noktada, FED’in artık yakın dönemde faiz artırımına gitme ihtimalinin yüksek olduğunu ve son 10 yıldır rekor düşük seviyelerde kalan faiz oranlarında bir artış sürecinin başlayacağını belirten Çıtak, bunun da dünya ekonomisi için belirsizliklerin azalması anlamına geleceğini belirtti. Çıtak, “2015 yılında dünya ekonomisinin dip yaptığını düşünüyoruz ve en kötü sürecin geride kaldığını tahmin ediyoruz. 2015 için öngörülen risklerin yaşanmasının ardından, 2016 yılında bir dengelenme ve daha az oynak bir ekonomi görmeyi bekliyoruz.” dedi. Çin’deki ekonomik büyüme tahminlerine de değinen Çıtak, 2015 yılında yüzde 6,8-yüzde 6,9 büyümesi beklenen Çin’in önümüzdeki 5 yılda yaklaşık yüzde 6,5 büyümesinin beklendiğini belirterek, bu birbirine yakın büyüme oranlarının 2016 yılından itibaren çelik sektörünün kendi dengesine ulaşmasına yardımcı olacağını ifade etti.
Fatih Çıtak, dünya çelik sektörüne ilişkin 2016 yılı öngörülerini de katılımcılarla paylaştı. Dünyada ekonomik dengelerin oturmaya başlamasıyla birlikte, çelik sektöründeki belirsizliklerin de azalacağını belirten Çıtak, “Dünya çelik sektörü şu anda bir arz-talep dengesizliği içerisinde. Bunun sonucu olarak da, kapasite kullanım oranlarında sürdürülemez seviyelere gelmiş durumdayız. Önümüzdeki dönemde 150 milyon mt üzerinde kapasitenin devre dışı kalacağını ve böylelikle kapasite kullanım oranlarının yüzde 80’e çıkacağını düşünüyoruz. Dünya ekonomisinin önümüzdeki beş yıl içerisinde yüzde 3 civarında büyüyeceğini varsayarsak, bundan yola çıkarak gelecek yıl tüketimin yaklaşık 1,52 milyar mt’a kadar yükseleceğini tahmin ediyoruz. Kapasite azaltmaları da göz önüne alındığında arz-talep dengesizliğinin azalmasını bekliyoruz. Bu sene en büyük çelik tüketen on ülkeye baktığımızda, altısının tüketiminde daralma görülüyor. 2016 yılında ise sadece Rusya ve Çin olmak üzere iki ülkede tüketimin azalmasını bekliyoruz. Böylelikle, önümüzdeki sene ekonomideki dengelenmeyle birlikte çelik sektöründe de algısal ve psikolojik bir normalleşmeye gidileceğini düşünüyoruz” dedi.
CEVHER FİYATLARI DÜŞMESİNE KARŞIN ÜRETİCİLER KAR ETMEDİ
10. SteelOrbis Çelik Konferansı-“Çelik Piyasalarında Yeni Ufuklar”da hammadde maliyetlerindeki gelişmeler ve üreticilerin önlerindeki alternatifler konulu panelde konuşan Erdemir Grubu Demirli Malzemeler Alım Direktörü Murat Demirci, hammadde alımındaki yaygın uygulamalardan bahsederek, cevher tarafında batı ülkelerinin kontratlı çalıştığını, Çin’deki küçük ve orta ölçekli tesislerin düzenli müşteri portföyleri olmadığı için spot piyasadan hammadde tedarik ettiklerini belirtti. Önümüzdeki dönemde demir cevheri fiyatlarının 45-50$/mt aralığına oturmasını beklediğini aktarırken, 40$/mt’a kadar inebileceği yönünde de tahminlerin olduğunu söyledi. Dört büyük madencinin diğer rakipleri ortadan kaldırmak amacıyla arzlarını artırıp maliyetleri düşürdükleri fikrine katılmadığını ifade eden Demirci, bu durumun madencilerin izledikleri sürecin doğal sonucu olduğunu söyledi. Demirci, demir cevheri üreticilerinin asıl derdinin daha önceden kararı alınmış ve finansmanı yapılmış projeler için nakit akışı sağlamak olduğunun altını çizdi. Cevher üreticilerinin üretimi kısmayı düşünmediğini belirten Demirci, 2016 yılı için 45-55$/mt aralığında tahmin edilen demir cevheri fiyatının, dünya ekonomisinin büyüme hızının 2016’dan sonra artacağı beklentisine bağlı olarak, 2017-18 döneminde kademeli olarak yükseleceğinin öngörüldüğünü ifade etti. Demirci, demir cevheri en düşük seviyelerde olmasına rağmen tesislerin yüzde 90’ının kar etmediğini çünkü nihai mamul fiyatının birçok üreticinin üretim maliyetlerinin altında kaldığını söyledi. Hurda piyasasındaki durumu değerlendiren Demirci, Türk üreticilerin son iki senedir ABD’ye alternatif olarak, hurda alımlarında Baltık bölgesini tercih ettiklerini böylece ABD piyasasını dizginlemeyi başardıklarını söyledi. Demirci, “Bu sene iki büyük düşüş oldu; biri elektrik ark ocaklarının fiyatları çalışabilir seviyelere getirmek için Çin’den kütük alımı yapması, ikincisi ise alternatif malzeme olarak pik demir ve HBI oranını artırmaları” dedi. Elektrik ark ocaklı üreticileri hurda piyasasında izledikleri bu tür stratejiler nedeniyle gayet başarılı bulduğunu söyleyen Demirci, bu sene ABD’de elektrik ark ocaklı tesislerin üçüncü çeyrek sonu itibarıyla, entegre tesislere göre 30$/mt daha avantajlı olduğunu hatırlattı.



(SteelOrbis)
 
 
Yorumlarınız
 » sayin fatih bey birbirine tezat seyler soylemis. 2016 da duzluge cikacagiz ongorusuyle onumuzdeki yillarda 150 milyon ton kapasitenin devre disi kalacagi birbirine tezat.

Ayrica faizlerin yukselmesi parayi mevduata yonlendirir ve yatirimlarin maliyetini artirdigindan yatirim harcamalarini azaltir. Bu da celik talebini dusurur. -   ahmet bandırır / 19 Kasım 2015- 20:46
 
IP   18.220.160.216  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
23 Nisan 2024
Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı mesajı..
22 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) Yönetimi, Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı..
22 Nisan 2024
Ereğli ilçesinde bir yıl önce işlenen cinayette ağır ceza mahkemesinde karar davası görüldü...
22 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde Jandarma üniforması ile Genel Bilgi Toplama (GBT) yapan kadın, asker deği..
22 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi’nin askeriyeden devralarak bu yıl halkın ziyaretine açtığı Kale Tepe yoğun il..
20 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi, 23 Nisan Salı Günü Çocuk Şenliği düzenliyor. Başkan Posbıyık, sokak oyunları..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır