Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Ekonomi 
  Pandır: Ilva ihalesine karar vermek için bilançolara bakıyoruz
Pandır: Ilva ihalesine karar vermek için bilançolara bakıyoruz
 
   

     İş dergisi Fortune Türkiye Mayıs sayısında ERDEMİR’i ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır’ı kapak konusu yaptı. Dergide Begüm Nur Alkış imzasıyla yer alan haber-röportajda, geçtiğimiz yıl ham çelik üretiminin gerilediği ve tüm dünyada sektörün sıkıntılı günler geçirdiği bir perspektifte, ERDEMİR’in atılım içerisinde olmasına dikkat çekildi. İSDEMİR’de yeni bir gaz ayrıştırma tesisi için ERDEMİR’in Linde Grup ile ortaklık kurduğu anımsatılan haberde, aynı zamanda bu anlaşmanın ERDEMİR’in 50 yıllık tarihindeki ilk uluslararası ortaklık olduğu da dile getirildi. Pandır’ın bu konudaki görüşleri ise şöyle aktarıldı: “Dünyanın en büyük gaz şirketi ve gaz üretmede çok büyük bilgileri var. Gaz üretmede en önemli şey, gazın çok saf olması. Ayrıca havayı oksijene ve diğer elementlere çevirmek için oldukça büyük elektrik enerjisi harcanıyor. Çünkü havayı çok yüksek basınçlarla sıkıştırıp sıvılaştırıyorsunuz. Sıvılaştırdıktan sonra tekrar yavaş yavaş sıvıyı gaza dönüştürürken oksijen, hidrojen gibi havanın içindeki elementler tek tek ortaya çıkıyor. Oradaki süreç çok hassas olduğundan çok fazla elektrik harcanıyor. Onların da bu konuda optimizasyonları çok iyi. Hatta bu gibi tesisleri uzaktan Avrupa´daki merkezdeki bilgisayarlarına bağlanıp devamlı ince ayar yaparak en düşük maliyetle en saf gazı çıkarma uzmanlıkları var. Biz onun için onlarla ortak olduk.”
     ERDEMİR’in özelleştirme sürecindeki İtalyan çelik üreticisi Ilva için bilgi aldığı da anımsatılırken, ERDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır’ın bu konudaki görüşlerine yer verildi: “Ilva şirketi İtalya’da daha önce özel bir şirket iken zora düştü, hükümet şirkete el koydu. Tekrar özelleştirmeye gidilecek. İhaleye girme niyeti olanlar firmayı incelesin diye bir ön araştırma safhası var. Şu an oradayız. Yani ihaleye girme konusunda karar vermek için şirketin bilançolarına bakıyoruz.”
     Pandır’ın Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmaya başladığı 2013 yılı Kasım ayından bu yana ERDEMİR’in piyasa değeri, satış gelirleri ve karlılığındaki artışa işaret edilen haberde Pandır, ERDEMİR’de göreve geliş misyonunu şu sözleriyle anlattı: “Gelirken bana verilen misyon Erdemir’i her bakımdan dünya klasında bir şirket yapma misyonuydu. Çünkü Erdemir her ne kadar 60’lı 70’li yıllarda çok iyi yabancı şirketler tarafından kurulmuş olsa da ondan sonra hiç yabancı ortağı olmadığından teknolojik olarak bir yere kadar gelmiş fakat yönetim sistemleri olarak dünyadaki gelişmelere pek ayak uyduramamış. Biraz içine kapalı bir şirketti. Ben önce oradan başladım. Şirket kültürünün Y jenerasyonu dediğimiz gençlerin de beklentilerine uygun olması, herkese fırsat eşitliği verilmesi, kariyer planlarının olması gibi insan kaynakları ve şirket kültürü üzerine bir sürü yenilik ile başladık.”
     Dünya genelinde sektörün krizde olduğu dönemde ERDEMİR’in yatırıma devam ettiğinin altı çizilen haberde, Pandır’ın yeni yatırımlar konusundaki ifadeleri ise şöyle: “Ben geldikten sonra planları beş ila 10 yılık orta ve uzun vadede planlara döktük. Stratejik planlarımızı yaptık. Şirket, nereye doğru gitsin, ne tarafa doğru yatırım yapalım diye... O sayede de bizim bir yatırım planımız oluştu. Hem insana hem makineye yatırım; ikisine birden hızla başlayarak şirketi 2020 yılında vizyonumuz olan dünya klasında yapmak için uğraşıyoruz. Bir tanesi maliyet düşürme. Bizde maliyet düşürme yatırımları büyük oranda enerjiye bağımlı, ikicisi kalite artırıcı yatırımlarımız var. O da ürün kalitesinde müşterinin istediğine bağlı olarak zaman içerisinde gelişen bazı özellikler oluyor. Onu sağlamak için sürekli bir şeyler ilave etmek gerekiyor. Sonuncusu ise ürün çeşitliliğimizi sağlamaya yönelik yatırımlar. En büyükleri de bunlar zaten. Bunlar komple yeni tesisler veya mevcut tesislerimize ilaveler demek. 2015 yılında 414 milyon dolar net kâr sağladık. Bir önceki yıl 732 milyon dolardı. Bu bir düşüş gibi gözüküyor. Fakat dünyada bizim dışımızda neredeyse tüm çelik şirketleri milyarlarca dolar zarar yazdı. Dünyanın en büyük şirketi 7 küsur milyar dolar zarar etti. Çinlilerin toplamı 500 milyar dolar gibi zarar etti. Biz bu ortamda 400 milyon dolar gibi Türkiye içinde çok büyük olan bir kâr elde ettik. Bu geçen senenin şartlarında bence önceki yıldan çok daha büyük bir başarı.”



(ereglibulteni)
 
 
Yorumlarınız
 
IP   18.226.93.207  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
17 Nisan 2024
AK Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Mücahit Andiç ve yeni seçilen Belediye Meclis üyeleri, Belediye Ba..
16 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybettiği motosiklet, hafif ticari k..
16 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi havaların ısınmasıyla birlikte kentteki tüm derelerde temizlik çalışması başl..
14 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında iki kişi yaralandı. Yaralılar hastaney..
13 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediye Meclisi, seçimden sonra ilk toplantısını yaparak göreve başladı. Belediye Başka..
12 Nisan 2024
Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde, otomobil sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybetmesiyle meydana ge..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır