Sık Kullanılanlara Ekle |  Reklam  |  İletişim
  Ekonomi 
  Erdemir Grubu’ndan ihracat atağı
Erdemir Grubu’ndan ihracat atağı
 
   

Erdemir Grubu’nun yılın ilk altı ayına ait finansal sonuçları açıklandı. Erdemir Kurumsal İletişim Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada Erdemir Grubu’nun, küresel çelik sektöründe arz fazlası, 2015 son çeyrek ile yılın ilk aylarında düşen mamul fiyatları ve ülkelerin çelik sektörlerini korumak adına uyguladığı önlemlerle zorlaşan ticaret koşulları gibi etkenler nedeniyle şirketin net karının yüzde 46 azaldığı belirtildi. Erdemir Grubu’nun 2016’nın ilk altı ayında 165 milyon dolarlık net kar rakamına ulaştığı ifade edilen açıklamada, şirketin ihracat rakamının ise yüzde 34 artış kaydettiği dile getirildi. Açıklamada, şu görüşlere yer verildi: “Türkiye’nin en büyük çelik üreticisi Erdemir Grubu, 2016 yılı ilk 6 aylık finansal sonuçlarını açıkladı. Küresel çelik sektörünün içinde bulunduğu bu zorlu dönemde karlılığını sürdüren Erdemir Grubu, dünyanın kar eden sayılı çelik üreticileri arasında yerini almayı başardı. Erdemir Grubu, 2016 yılının ilk 6 ayında sıvı çelik üretimini %3 oranında arttırarak 4,6 milyon ton sıvı çelik üretti. Grup, 2016’nın ilk yarısında 3,5 milyon tonu yassı ürün ve 0,8 milyon tonu uzun ürün olmak üzere toplam 4,3 milyon ton üretim gerçekleştirdi. Bununla beraber grubun satış miktarı ise önceki yılın aynı dönemine göre %4 arttı. Etkili bir satış performansı sergileyen Erdemir Grubu’nun yassı ürün satışları 3,7 milyon ton, uzun ürün satışları ise 0,8 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Yılın ilk yarısında yapılan satışlarda otomotiv sektörünün gelişimiyle uyumlu biçimde otomotiv ve yan sanayine yapılan satışlar ile beyaz eşya sektörüne yapılan satışların toplam satışlar içindeki oranı yükseldi. 2016 yılının ilk 6 ayında Erdemir Grubu, 165 milyon dolar net kar elde ederken satış gelirlerini 1,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleştirdi. Küresel çelik sektöründe arz fazlası, 2015 son çeyrek ile yılın ilk aylarında düşen mamul fiyatları ve ülkelerin çelik sektörlerini korumak adına uyguladığı önlemlerle zorlaşan ticaret gibi etkiler nedeniyle Erdemir Grubu’nun finansal göstergelerinde önceki yılın aynı dönemine göre aşağı yönde hareketler gerçekleşti. 2015 yılının aynı dönemine göre Erdemir Grubu’nun net karı %46 azalarak 165 milyon dolar, net kar marjı ise 3,6 puan azalarak %9,2 oldu. Grubun FAVÖK değeri de %38 azalarak 314 milyon dolar, FAVÖK marjı ise %17,5 oldu.
Türkiye’nin dünyanın en büyük çelik ithalatçısı ülkeleri arasında yer aldığı 2016 yılında Erdemir Grubu ihraç pazarlardaki konumunu ise daha da güçlendirdi. Daha düşük enerji ve hammadde maliyetlerine sahip küresel üreticilerle rekabet eden Erdemir Grubu, yılın ilk yarısında nihai ürün ihracatını önceki yılın aynı dönemine göre %34 artırarak, 381 bin tonu yassı ürün ve 102 bin tonu uzun ürün olmak üzere toplam 483 bin ton ihracat yaptı. Grubun belirtilen dönemde yaptığı yassı ürün ihracatının %51’i AB ülkelerine gerçekleşti. Grup sektördeki zorlu koşullara rağmen Türk sanayisi için önem taşıyan yatırımlarını sürdürdü ve otomotiv sanayisi başta olmak üzere tüm imalat sektörlerinin gelişimine katkıda bulunacak 350 bin ton kapasiteli “Galvanizleme Hattı” için çalışmalarına devam etti. Erdemir Grubu’nun finansal sonuçlarıyla ilgili görüşlerini paylaşan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, ‘2. çeyrek sonuçlarımız 2016 yılının ilk çeyreğine göre daha iyi gerçekleşti. Bu sonuçların oluşmasında, son yıllarda başlattığımız üretim maliyetlerini azaltma çalışmalarının meyvelerini vermesi ve ihracat performansımızı artırmamızın önemli katkıları oldu. Ayrıca ikinci çeyrekte önceki çeyreklere göre bir miktar yükselen nihai mamul fiyatları ile düşen hammadde fiyatları da bu pozitif gelişmeye katkıda bulundu. Gelecek aylarda da bu olumlu gelişmelerin devam edeceğini ve finansal başarımızı sürdüreceğimizi öngörüyoruz.’ dedi.”
(ereglibulteni)
 
 
Yorumlarınız
 
IP   13.59.36.203  
Ad Soyad*
Yorum*
Güvenlik Kodu:
Güvenlik Kodu  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.  
 
 Günün Diğer Gelişmeleri
20 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediyesi, 23 Nisan Salı Günü Çocuk Şenliği düzenliyor. Başkan Posbıyık, sokak oyunları..
20 Nisan 2024
Zonguldak İstanbul Karayolunda yola dökülen yağ kazaya sebep oldu. Kazada yaralanan olmazken, araçta..
20 Nisan 2024
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’a 6’ncı Belediye Başkanlığı döneminde hayırlı olsun ziya..
19 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde Jandarma Trafik timi ekiplerince yerli ve milli olan MEDAR isimli hız tes..
17 Nisan 2024
AK Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Mücahit Andiç ve yeni seçilen Belediye Meclis üyeleri, Belediye Ba..
16 Nisan 2024
Karadeniz Ereğli ilçesinde sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybettiği motosiklet, hafif ticari k..





 
Anasayfa | Sık Kullanılanlara Ekle | Yayın İlkeleri | Künye | Reklam | Facebook | Twitter | İletişim
ereglibulteni© 2012-2024 Tüm Hakları Saklıdır